fbpx

Bručan in Mazej Kukovičeva sta pohvalila prizadevanje zdravstvene preiskovalne komisije DZ

Nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič (foto: Demokracija)

Zdravstvena preiskovalna komisija DZ je danes nadaljevala zaslišanja nekdanjih zdravstvenih ministrov. Prisluhnila je Andreju Bručanu in Zofiji Mazej Kukovič, ki sta se v svojih pričanjih dotaknila problema korupcije v zdravstvu. Tudi o prodaji in nakupu žilnih opornic, kar komisijo posebej zanima.

Preiskovalna komisija je že aprila lani sklenila, da bo na zaslišanje povabila vse zdravstvene ministre od leta 2009. Bručan je bil minister med 8. junijem in 30. novembrom 2000 ter med 3. decembrom 2004 in 10. septembrom 2007. Nasledila ga je Mazej Kukovičeva, ki je bila na čelu ministrstva med 11. septembrom 2007 in 21. novembrom 2008. Oba sta bila iz kvote SDS. Bručan je izpostavil, da v času njegovega ministrovanja ni bilo nobenih težav z nabavo žilnih opornic. Dejal je, da kot minister tudi ni bil deležen kakršnihkoli lobističnih pritiskov. Glede izvedbe javnih razpisov pa je opozoril, da najnižja cena vsekakor ne bi smela biti dominantni kriterij pri nabavi medicinskega materiala.

Andrej Bručan (foto: Demokracija)

Poudaril je, da tudi ni “velik zagovornik” centralnih javnih razpisov v zdravstvu. Zanikal je očitke, da je kot minister deloval v prid zasebnega zdravstva, in zatrdil, da so vse koncesije podelili v skladu z zakonodajo. Pri koncesijah na primarni ravni so po njegovih besedah sledili predlogom občin, na sekundarni ravni pa v veliki večini primerov upoštevali mnenje zavodov.

Soočila se je z Zidarjevim lobijem
Tako Bručan kot Mazej Kukovičeva sta poudarila svoje zavzemanje za nično toleranco do korupcije. Ob tem je bila Mazej Kukovičeva kritična do po njenem mnenju netransparentne organizacije slovenskega zdravstva. Dejala je, da se zaradi tega v zdravstvu pogosto ne ve, kdo pije in kdo plača. Kot primer takšnega stanja je izpostavila ljubljanski klinični center. Nekaterim odgovornim v zdravstvu po njenih besedah še vedno ustreza pol red, ki omogoča ribarjenje v kalnem. Strinjala se je z oceno, da prepletanje javnega in zasebnega v zdravstvu prinaša korupcijska tveganja. Dejala je tudi, da se iz časa svojega ministrovanja ne spomni nobenih konkretnih primerov, pri katerih bi prišlo do preplačila medicinskega materiala.

Na vprašanje, ali je kot ministrica doživela pritiske zdravstvenih lobijev, je odgovorila, da je bila verjetno prekratek čas na čelu ministrstva, da bi sploh lahko postala tarča lobijev. Spomnila pa je, da se je v primeru pediatrične klinike soočila z Zidarjevim gradbenim lobijem, vendar je odvrnila vse njegove poskuse vplivanja. Mazej Kukovičeva je sicer izpostavila, da korupcija in lobiji nista bili izpostavljeni temi v času njenega vodenja ministrstva. Je pa pohvalila prizadevanje zdravstvene preiskovalne komisije DZ, ki je po njeni oceni opravlja pomembno delo. Enako je ocenil tudi Bručan.

Demokracija