Bruselj je znižal napoved gospodarske rasti za EU, Golob pa z novim davčnim pogromom!

Evropsko gospodarstvo se potaplja, Golobova vlada pa ga še bolj obremenjuje z novimi davki! (Foto: Pixabay)

Bolje res ne bi moglo biti! Medtem ko je Bruselj znižal napoved gospodarske rasti za EU in evrsko območje za 2023 in 2024, Golobova vlada grozi z novimi davčnimi obremenitvami, namesto da bi gospodarstvu pustila zadihati! 

Evropska komisija je z današnjo napovedjo gospodarsko rast za EU za letos znižala z 1,0 na 0,8 odstotka, za območje evra pa z 1,1 na 0,8 odstotka. Prav tako je znižala napoved za leto 2024 za EU z 1,7 na 1,4 odstotka, za evrsko območje pa z 1,6 na 1,3 odstotka. Zadnji podatki, ki jih je navedel evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, kažejo, da je bila gospodarska dejavnost EU v prvi polovici letošnjega leta zadržana. Nizko domače povpraševanje in potrošnja kažeta, da imajo visoke cene blaga in storitev (ki še vedno rastejo), na potrošnike bistveno večji vpliv, kot se je zdelo v času spomladanske napovedi, poroča STA.

To se dogaja kljub padanju cen energentom, visoki zaposlenosti in rasti plač. Obenem je napovedano nadaljnje zniževanje inflacije. V EU bo (v skladu z napovedmi Bruslja) letos znašala 6,5 odstotka, kar je 0,2 odstotni točki manj, kot so napovedali maja. Za naslednje leto pa je napoved inflacije za EU zvišana s 3,1 na 3,2 odstotka. V območju z evrom bo letos inflacija znašala 5,6 odstotka, prihodnje leto pa 2,9 odstotka, je še napovedano. Spomladi je bila sicer napovedana 5,8-odstotna inflacija, za leto 2024 pa 2,8-odstotna.

Domen Mezeg