Brutalno nespoštovanje Slovenske vojske: Vodstvo z Ermenčevo in Erjavcem namerno uničuje spomin na prvi postroj v Kočevski Reki, raje so obeležili manj pomemben dogodek sprejema bojne zastave!

Foto: Slovenska vojska

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske, generalmajorka Alenka Ermenc, se norčuje iz zgodovine Slovenske vojske. Dne 17. decembra 1990 je v Kočevski Reki potekal prvi postroj 1. specialne brigade Slovenske vojske (MORIS), vendar pa se je vodstvo očitno raje odločilo, da bodo na ta dan obeležili sprejem bojne zastave SV iz leta 1998. Da vas ni sram! Podelitev zastave 1998 je pomembnejša od postroja 17.12.1990? Res je potreben stečaj in ponovna izgradnja slovenskih obrambnih sil na zdravih temeljih,” je bil kritičen Janez Janša, obrambni minister v času prvega postroja Slovenske vojske. 

Slovenska zgodovina v teh dneh obeležuje pomembne obletnice delovanja samostojne Slovenije. Strateško izjemno pomembna za slovensko samostojnost je obletnica prvega postroja Slovenske vojske, 17. decembra 1990. Na ta dan se je zgodil prvi postroj 1. specialne brigade Slovenske vojske (MORIS). Takratni predsednik slovenske vlade Lojze Peterle je v svojem govoru v Kočevski Reki povedal, da je “prvič zadišalo po slovenski vojski.

Naravnost bizarna pa je odločitev vodstva SV z načelnico Alenko Ermenc, saj so raje obeležili sprejem bojne zastave SV iz leta 1998. Da vas ni sram! Podelitev zastave 1998 je pomembnejša od postroja 17.12.1990? Res je potreben stečaj in ponovna izgradnja slovenskih obrambnih sil na zdravih temeljih,” je bil kritičen prvi obrambni minister v samostojni Sloveniji in predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1206890300553216000?ref_src=twsrc%5Etfw

Vodstvo Slovenske vojske povsem zanemarilo pomen prvega postroja
17. decembra 1990 se je del brigade, ki ji je poveljeval kapetan Anton Krkovič, predstavil z novo oborožitvijo in opremo v Kočevski Reki. Zaščitna brigada je nato aktivno sodelovala v vojni za samostojno Slovenijo in pri umiku JLA, pri čemer se je že med vojno uveljavilo neuradno ime Specialna brigada MORiS. 13. oktobra 1992 je minister za obrambo Janez Janša izdal odredbo o preimenovanju zaščitne enote v 1. specialno brigado MORiS. Peterle, ki je bil takrat predsednik osamosvojitvene vlade, je 17. december 1990 označil kot velik dan in opisal spomine, ki so mu ostali ob pogledu na prvi postroj brigade Moris. “Videl sem resnično slovensko vojsko, ki je nastala po volji nove slovenske demokratične oblasti. Ta je poskrbela tudi za njeno oborožitev. Sedež te oblasti je bil v Ljubljani, ne v Beogradu, Moskvi ali kje drugje,” je poudaril.

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc sta namerno pozabila na zgodovinsko ustanovitev 1.specialne vojaške briga SV (MORIS) (Foto: STA)

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc namerno uničujeta spomin na zgodovinsko ustanovitev 1. specialne vojaške brigade SV (MORIS). (Foto: STA)

Leta 2018 je slovenska levica uprizorila manipulativno proslavo v čast 50. obletnice TO Slovenije
Kako tranzicijska levica uničuje osamosvojitveno zgodbo, smo lahko videli lansko leto, ko so slavili 50. obletnico ustanovitve Teritorialne obrambe Slovenije, češ, da je bila to prava predhodnica Slovenske vojske, kar je povsem zgrešeno. Lipičevi veterani so poleg tega še provocirali z izdajo jubilejnih značk v podobi rdeče zvezde. Ostro so ob omenjenem dogodku protestirali vsi najbolj pomembni osamosvojitveni politiki in posamezniki.

Ladislav Lipič je raje slavil 50. obletnico TO Slovenije. Vojska, ki je ukazala, da se pred osamosvojitvenimi časi orožje iz slovenskih vojašnic prepelje v vojašnice Jugoslovanske ljudske armade. (Foto: STA)

General Ivan Hočevar kot zadnji poveljnik TO podpisal ukaz o premestitvi orožja iz skladišč TO v skladišče jugoslovanske vojske 
Vendar je prav general Ivan Hočevar tisti, ki je maja 1990 odredil, da se v skladišča jugoslovanske vojske premesti orožje iz skladišč Teritorialne obrambe. To ravnanje predstavlja veleizdajo Slovenije, žalostno pa je, da je Milan Kučan, ki je tedaj zasedal funkcijo predsednika predsedstva Slovenije, o tem pridno molčal, dokler ni bilo odvzeto skoraj vse orožje. Z namenom zavarovanja ukrepov nastajajoče slovenske države je bila zato ustanovljena Manevrska struktura narodne zaščite, katere glavni organizator je bil Tone Krkovič.

S tem je bila ustanovljena posebna oborožena organizacija, ki je bila sposobna manj kot tri mesece po razorožitvi slovenske teritorialne obrambe ob tesni naslonitvi na specialno enoto in posebne enote slovenske milice zavarovati Slovenijo pred kakršnim koli oboroženim napadom JLA.

Luka Perš