fbpx

Burek koalicija se je izogibala dvigu glasovnic in storila točno to, kar so pri glasovanju o nezaupnici očitali drugim!

Foto: STA

Igor Zorčič ostaja predsednik Državnega zbora. Na glasovanju je predlog SDS, NSi in SMC podprlo 45 poslancev, za razrešitev bi jih potrebovali 46. Proti ni bil nihče. Dve glasovnici sta bili neveljavni. Poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in skupine nepovezanih poslancev so obstruirali glasovanje o razrešitvi. Gre za iste stranke, ki so pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici vlade najbolj kritično opozarjale pred “nedvigom” glasovnic.

Državni zbor je danes odločal o razrešitvi predsednika Igorja Zorčiča, predstavniki stranke leve opozicije pa so pred glasovanjem napovedali, da glasovnic ne bodo prevzeli. Pri tem je naravnost bizarno, da so iste stranke in njim podložni mediji pred glasovanjem o nezaupnici vladi še ne dolgo nazaj napadali koalicijo, ker so napovedali, da glasovnic ne bodo dvigovali.

Poleg tega so se Zorčič in leva opozicija upirali razrešitvi, toda na isti način so predstavniki LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice 16. avgusta 2018 vložili predlog za razrešitev takratnega predsednika DZ Mateja Tonina. Kar smo danes doživeli v hramu demokracije je torej eno veliko sprenevedanje in zavajanje javnosti.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je na začetku točke, v okviru katere bo DZ glasoval o Zorčičevi razrešitvi, v imenu predlagateljev spomnil, da je bil Zorčič za predsednika DZ imenovan 5. marca 2020, ko se je oblikovala koalicija strank SDS, SMC, NSi in DeSUS. Sestava poslanske skupine SMC se je z izstopom treh poslancev, med njimi tudi Zorčiča, spremenila in oblikovala se je nova poslanska skupina. To pa spreminja položaj predsednika DZ, zato predlagajo njegovo razrešitev, je pojasnil Krivec. Zorčiču se je sicer za njegovo dosedanje vodenje DZ zahvalil in mu zaželel uspešno delo na novi poti.

Dogajanje v Državnem zboru preko Twitterja komentirajo tudi politični poznavalci:

Sara Kovač