Burno na Odboru za kulturo: Minister Simoniti poučil poslanko Sukič iz Levice, obsodil vse skrajne skupine in zapustil sejo

“Fašizem, komunizem in nacizem so ista plat zločinskih ljudi, ki so zavestno peljali do tega, do česar so peljali. To so trije zločinski režimi in sistemi, ki so med seboj popolnoma primerljivi. Konec koncev izvirajo iz istih logov,” je v ponedeljek na seji, kjer je bila edina točka razprave Neonacizem ni v javnem interesu, med drugim brez dlake na jeziku pojasnil minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in s tem dal jasno vedeti, da sam za razliko od opozicije obsoja prav vse totalitarne sisteme. Pozabil pa ni niti na obsodbo Antife, kar več kot očitno ni bilo po volji poslanki Levice in predsednici Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Nataši Sukič.

Poslanske skupine SD, LMŠ, SAB in NeP so zahtevale sklic skupne seje odbora za kulturo in komisije DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti z namenom, da bi razpravljali o pojavu neonacizma. V zadnjem času naj bi se namreč soočali s porastom sovražnega govora, neprestanimi grožnjami, podpihovanjem nestrpnosti itd. Na tnalu se je tokrat znašlo Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot,  češ da razpihuje sovraštvo, žali ljudi in grozi z likvidacijami.

Predlagatelji skupne seje so dejali, da želijo, da ministrstvo za kulturo prekliče sklep, s katerim je Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot podelilo status društva v javnem interesu. Tako želijo, da se v imenu javnega interesa razkrije vloga društva in vsebinska obrazložitev te odločitve. Med drugim so po poročanju STA predlagali, da ministrstvo pozove pristojne institucije, da te preverijo, če društvo deluje skladno z ustavo in veljavno zakonodajo. Predsednica odbora za kulturo in poslanka Levice Violeta Tomić je izpostavila, da Zakon o društvih prepoveduje ustanavljanje tistih društev, ki spodbujajo versko, rasno in narodno neenakopravnost, nestrpnost ali sovraštvo. “Povsod po Evropi se ideje nacizma in fašizma strogo preganja, vlada Janeza Janše pa takšne ideje spodbuja in jim daje veljavo,” je še dodala.

“Te nujne seje za kulturo se sklicujejo precej pogosto. V zadnjem letu jih je bilo 40, od tega je bilo 30 nujnih. Ta seja je bila sklicana v petek. Kljub temu, da imam veliko dela, sem prišel, a bom po eni uri zapustil sejo,” je uvodoma zatrdil minister Vasko Simoniti in dodal, da bi bilo potrebno definirati pojem nujna seja. “Ta poljubnost je za ljudi, ki so zelo zaposleni, precej nadležna oziroma prihaja do časovnih stisk, ki onemogočajo, da se minister ustrezno pripravi. Po poslovniku morate vendarle redno sejo sklicati 14 dni prej.”   

Minister Vasko Simoniti (Foto: Printscreen RTV SLO)

Minister Simoniti je na seji podal oceno, da je dobrodošlo, da je prišlo do seje o neonacizmu, a bi bilo po njegovih besedah nujno, da se v parlamentu spregovori o sovražnem govoru in o vseh totalitarnih zločinskih sistemih: fašizmu, komunizmu in nacizmu. Med drugim je minister povedal, da ne držijo navedbe, da je bilo to društvo financirano, in dodal, da če je res, da je v Sloveniji prisoten neonacizem, naj to pristojni organi detektirajo. Po njegovem prepričanju je treba enako in čuječe pristopiti tudi do detektiranja drugih totalitarnih sistemov, ki jih nekateri še vedno častijo.

Foto: Printscreen/RTV Slovenija

Ker obsodba vseh totalitarnih sistemov Sukičevi očitno ni bila po godu, je ta Simonitiju odvrnila, da se vendarle debata ne nanaša na totalitarizme nasploh, ampak na konkretno društvo, katerega nekdanji predsednik izraža jasna fašistična stališča. Na to je Simoniti odgovoril, da se bo držal predpisane teme, a da se je ob tem treba zavedati, da so totalitarni sistemi med seboj tako podobni, da so samo druga plat istega kovanca. “Prosil bi, da se uporablja iste vatle pri teh grozljivih zadevah. Trdim, da je tisti, ki meni očita, da moje delovanje spominja na zgodnji nacizem, umsko prizadet.” Tisti, ki po besedah Simonitija očitajo nekomu, da je fašist, neonacist ali kaj podobnega, sami uporabljajo metode, ki so tem režimom lastni. “Iz tega razloga želim opozoriti, da je pri razlaganju tega treba uporabljati iste vatle in paziti, kaj kdo reče in iz katerih logov je. Te povezave kažejo na eno in isto.” 

Poslanec SDS Marijan Pojbič je na seji poudaril, da je dejstvo, da so prav vsi prisotni, med drugim tudi Matjaž Nemec, Marko Bandelli in Lidija Divjak Mirnik, slišali, kako je minister Simoniti obsodil prav vse ekstremizme. Obenem pa je Sukičevi kot očitek odvrnil, da je naravnost smešno, da seje sklicuje nekdo, ki nastopa na okrogli mizi Antife, kjer je bila celo govorka. Sukičeva je želela vedeti, kakšen je bil naslov okrogle mize in o čem se je govorilo. “Poglejte si sliko in si preberite. Da vam tudi to ni dovolj, da zavajate slovenski narod,” je Pojbič odgovoril in sliko pobližje pokazal Sukičevi.

Foto: Printscreen RTV Slovenija

“Fašizem, komunizem in nacizem so ista plat zločinskih ljudi, ki so zavestno peljali do tega, do česar so peljali. To so trije zločinski režimi in sistemi, ki so med seboj popolnoma primerljivi. Konec koncev izvirajo iz istih logov. Dajte že prijave, da se to uredi. Naj se sankcionira in izpelje za božjo voljo. Kdo pa želi, da imamo stranke, gibanje Antifa, neonaciste in podobno. Za božjo voljo proti sem, absolutno, odločno, jasno in nedvoumno, je zatrdil Simoniti. Sukičeva je na to Simonitiju odgovorila, da je torej proti antifašističnemu gibanju. “Antifa=antifašizme,” je zatrdila poslanka Levice. Simoniti pa ji je pojasnil, da je Antifa gibanje lumpenproletarcev.

Nina Žoher