fbpx

Cantarutti na očitke KPK odgovarja, da je ravnal enako, kot bi vsak, ki mu ni vseeno za Slovenijo

Aleš Cantarutti (Foto: STA)

Nekdanji državni sekretar na MGRT Aleš Cantarutti naj bi kršil 17. člen zakona o državni upravi in prekoračil svoje pristojnosti ter ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo državnega sekretarja, kar predstavlja kršitev integritete, so sporočili s Komisije za preprečevanje korupcije. Cantarutti je sicer že maja povedal, da je bila njegova pristojnost in naloga pri nabavi zaščitne opreme nuditi pomoč. Če bi se še enkrat znašel v taki situaciji, bi ravnal popolnoma enako, je poudaril in dodal, da je storil zgolj tisto, kar bi storil vsak normalen človek, ki mu ni vseeno za Slovenijo in bi se znašel na njegovem mestu.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je že pred mesecem ugotovila, da naj bi nekdanji državni sekretar na MGRT Aleš Cantarutti ob nabavi zaščitne opreme kršil zakon o integriteti. Sedaj so še sporočili, da naj bi lani v povezavi z naročili zaščitne opreme pri družbi Medicop neutemeljeno posegal v delo Zavoda RS za blagovne rezerve ter privilegiral določenega ponudnika in s tem omogočil neenakopravno obravnavo teh. V zvezi s sklenjenimi pogodbami z družbo Medicop naj bi odobril hitro realizacijo nakupa kisika, poslal več navodil za realizacijo ponudb oziroma pogodb in se vpletel v urejanje bančne garancije – po ugotovitvah KPK ni bil pooblaščen za nič od tega. O tem, da si je Cantarutti prizadeval za sklenitev posla s točno določenim ponudnikom, je po mnenju KPK prepričljivo pričal tudi Ivan Gale, ki je povedal, da je izrazil pomisleke glede previsoke cene mask FFP2 in da bodo še razmislili o podpisu te pogodbe.

“Glede na ugotovitve KPK lahko izjavim, da sem takrat ravnal po svoji vesti, z najboljšimi nameni in v želji, da bi Zavodu blagovnih rezerv ob izbruhu epidemije covida-19 čim prej zagotovili potrebno zaščitno opremo za Sloveniji. Če bi bil danes postavljen v tak položaj, bi ravnal enako,” je v odzivu na ugotovitve KPK poudaril Cantarutti. Zapisal je, da je na Ministrstvu za gospodarstvo, tudi osebno, prejemal klice iz slovenskih bolnišnic, naj zagotovijo dodatne količine kisikovih enot, ki jih bodo potrebovale ob morebitnem zaostrovanju razmer. Zavod blagovnih rezerv je bil takrat že brez direktorja, gospoda Toneta Zakrajška, ki je zbolel za covidom.

Ivan Gale (Foto: STA)

Kisikove enote v tistem trenutku ponujal le Medicop
Zavod je bil zelo neodziven, saj se je znašel pred izjemno zahtevno nalogo zagotovitve zaščitne medicinske opreme, kar ni njegovo osnovno poslanstvo, in predvsem z nesposobnim namestnikom direktorja. “Ne zanikam, da sem na Zavod ENKRAT poklical in poslal nekaj mailov ter jih prosil, naj vendarle poskrbijo za ‘papirologijo’ glede pogodbe z dobaviteljem kisikovih enot, slovenskim podjetjem Medicop. Niti slučajno ni bil moj namen favoriziranje posameznega podjetja, dejstvo pa je, da je kisikove enote v tistem trenutku ponujal le Medicop,” je nekdanji državni sekretar še pojasnil svoje delovanje v kriznem času.

“Vojne razmere na globalnem trgu medicinske opreme so botrovale hitremu odzivanju in prepričan sem, da sem storil samo tisto, kar bi vsak normalen človek, ki mu ni vseeno za Slovenijo in bi se znašel na mojem mestu. Žal že dolgo ugotavljam, da bi bilo zame bolje, če bi se zaprl v pisarno in izklopil telefon. Spoštujem KPK kot institucijo, niti slučajno pa se ne strinjam z očitanimi obtožbami o preseganju pooblastil, saj menim, da Komisija ni upoštevala vseh razmer, v katerih smo na MGRT takrat delovali in sprejemali odločitve,” je kritično izpostavil nekdanji državni sekretar na MGRT Aleš Cantarutti.

Sara Bertoncelj