fbpx

Čas je za spletne nakupe brez meja

Romana Tomc (Foto: STA)

“Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je spletna stran, ki je prodajala določeno storitev, po tem, ko je zaznala, da ste iz Slovenije, preusmerila na drugo stran, kjer so bile po možnosti te storitve dražje? To s potrditvijo današnje uredbe odpravljamo, saj bo od sedaj blokiranje ali preusmerjanje zaradi potrošnikovega državljanstva, kraja prebivališča ali njegove začasne lokacije na drugo spletno mesto prepovedano,” evropska poslanka Romana Tomc komentira sprejetje Uredbe, ki je še dodaten korak k enotnemu notranjemu trgu.

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju potrdili novo Uredbo o odpravi neupravičenega geografskega blokiranja, s katero bodo potrošniki prek spleta lažje kupovali izdelke ali vstopnice, rezervirali storitve ali najeli avtomobil v drugi državi EU.

Notranji digitalni trg pa še zdaleč ni uresničen. Kljub temu, da je e-trgovanje eden od ključnih dejavnikov rasti, se trgovci in potrošniki še vedno srečujejo z ovirami. V spletnem okolju so te ovire takoj opazne. “Nesprejemljivo je, da morajo potrošniki zaradi svojega kraja prebivališča ali zaradi državljanstva plačati drugačno ceno blaga ali storitev, takšna diskriminacija je popolnoma nedopustna,” je ob robu razprave povedala evropska poslanka Romana Tomc.

Kupci v EU bodo morali biti enako obravnavani
Trgovci bodo morali spletne kupce iz drugih držav EU obravnavati enako kot domače kupce, npr. glede cene ali pogojev nakupa. To bo veljalo v primerih, ko spletni potrošniki: kupijo blago, ki se dostavi v državo članico, v katero trgovec v skladu s svojimi splošnimi pogoji dostavlja, ali se to dostavi na dogovorjeno lokacijo v državi EU, kjer trgovec ponuja to možnost; prejmejo elektronsko opravljene storitve, ki niso zaščitene z avtorskimi pravicami, kot npr. storitve v oblaku, zagotavljanje požarnih zidov, skladiščenje podatkov in spletno gostovanje, ali kupijo storitev, ki se zagotovi v prostorih trgovca ali na fizični lokaciji, kjer trgovec posluje, kot npr. bivanje v hotelu, športni dogodek, najem avtomobila, glasbeni festival ali vstopnice za zabaviščne parke.

Evropska poslanka Tomčeva je še poudarila: “Ta Uredba bo še dodatno okrepila elektronsko trgovino, to je zelo dobra rešitev za naše potrošnike in podjetja, veljalo pa bi jo razširiti še na področje elektronsko opravljenih storitev, e-knjig, e-glasbe, iger in programske opreme.”

Nova zakonodaja bo začela veljati do konca leta.

C. Š.