fbpx

“Čas, ki prihaja, ni čas za nove obraze”

Nekdanji vodja Gen-I Robert Golob. (Foto: STA)

“Ljudje gotovo radi vidijo nove obraze in nove ljudi, a to seveda ni nujno dobro. Zdi se mi pomembno, da ravno v tem času, ki zdaj prihaja, ni čas za nove obraze. Zdaj te bodo morali poznati v Evropi, vedeti bodo morali, kaj si in kdo si. Pred nami so resni časi, ki zahtevajo izkušnje, zrelost, poštenje, patriotizem, ne bo tako lahkotno,” je dejal nekdanji ustavni sodnik dr. Ernest Petrič na Radiu Ognjišče, ki je prepričan, da za “nove obraze” zdaj, ko prihaja zelo resno in težko obdobje, ni primeren čas.

V luči prihajajočih volitev, se med drugim pojavljajo tudi temu primerna pomembna vprašanja, saj vsak državljan s svojim glasom s tem doprinese k prihodnosti tako države, kot navsezadnje tudi sebe in kvalitete svojega življenja. O tem, koga voliti, kako oceniti posamezne stranke in kandidate, na podlagi česa se odločiti in o ostalih aktualnih temah je spregovoril nekdanji ustavni sodnik dr. Ernest Petrič, ki svoje mnenje deli na podlagi bogatih izkušenj.

Čas, ki prihaja, bo zahteval vodjo, ljudje morajo pokazati, komu zaupajo
Ob obujanju spominov na volitve iz njegove mladosti, Petrič uvodoma pove, da iti na volitve ni obveznost, meni pa, da je vsekakor odgovornost državljanov, ki s tem odločajo o svoji prihodnosti in prihodnosti države. Glede na “resnost” časov, na katero opozarja Petrič, bi moral vsak državljan na volitve, kjer izkaže komu bolj zaupa vodenje države, “Voditi pa jo je treba, ne moremo prepustiti tako, da bo šlo vse sem in tja, tisto je potem anarhija. To pa je seveda pot v kaos in nesrečo.”

Strokovnjak za mednarodno pravo, diplomat in nekdanji ustavni sodnik dr. Ernest Petrič (Foto: STA)

“Pred resnimi časi smo, ni vseeno, kdo nas bo vodil, pojdite volit”
Petrič je mnenja, da je ravno možnost odhoda na volitev tisto, za kar so se ljudje stoletja borili. Torej, možnost doprinosa svojega glasu, možnost izbire, saj je to bistvo demokracije.

“Izrabil bi to priložnost in bi rekel vašim poslušalcem, ki so navadno ljudje, ki niso najbolj angažirani v nekih dejavnostih, pojdite na volitve. To je zelo pomembno. Pred resnimi časi stojimo, zato ni vseeno, kdo nas bo vodil in usmerjal. Potrebujemo ljudi z znanjem, izkušnjami, resne, karakterne in poštene. Potrebujemo resno vodenje, kajti časi, v katere gremo, ne bodo nič dobri,” je pozval Petrič vse državljane, ki v nadaljevanju posvari o posledicah vojne v Ukrajini, ki bodo močno vplivale tudi na, “Odnosi bodo zategnjeni, začela se je oboroževalna tekma, celo rožljanje z nuklearnim orožjem je tudi že prisotno. Zdaj bo šlo par let kar zares, zato je pomembno, kdo nas vodi.” je dejal Petrič.

Sodelovanje bo nujno, dialog prav tako
Nekdanji sodnik prizna, da je bil ob zadnjih volitvah bolj optimističen in celo aktiven, sploh optimističen kar se tiče zavedanja odgovornosti vseh do države in zavedanja pomembnosti dialoga.  Ne glede na razhajanja, kritike in medsebojna “tekmovanja” se Petriču zdi, da bi kljub vsemu slovenska politika ostala “vljudna” in da izključevanje nekaterih strank, kot smo mu priča danes, ni nedolžna zadeva, nasprotno “to je na robu resnega“. Ob tem se spominja vzhajajoče stranke Marjana Šarca pred leti, od katerega je pričakoval veliko, vendar, kot je sam dejal, “stvari niso šle v to smer” in glede na to, da je bilo pred Slovenijo obdobje pandemije, je to pomenilo krizno situacijo, v kateri je bilo potrebno ukrepati na najboljši možni način. S tem je Petrič mislil predvsem omejenost formiranja komisij za preučevanje v takih situacijah, ki zahtevajo hitre odločitve. “V teoriji političnih znanosti je problem kriznega odločanja posebno poglavje. Takrat ni časa, treba je sprejemati ukrepe, marsikatera formalnost pade in zato je tudi pri človekovih pravicah vedno zraven odločba, ki pravi, da se v primeru izrednega stanja kakšna stvar lahko naredi malce drugače in z malce manj upoštevanj vseh formalnosti.”, je dejal nekdanji sodnik in dodal, da bi krizo veliko bolje in lažje preživeli s sodelovanjem obeh strani .“Več je bilo težnje po prepiru kot po sodelovanju, to moram reči in to me je močno razočaralo. Da bo mera polna, pa zdaj še Ukrajina. Ves mednarodni red je v stresu. Presneta reč, srčno upam, da bodo tisti, ki bodo izvoljeni, pripravljeni na dialog in sodelovanje, ker to bo nujno.”

Foto: STA

Resen čas, ki prihaja, ni primeren za nove obraze
Novi obrazi so po mnenju Petriča tisti, ki prinesejo svežino v politično vzdušje, vendar je po njegovem mnenju trenutni čas za nove obraze neprimeren, saj je Slovenija pred obdobjem, ki bo zahtevalo izkušnje, resnost, poštenje in patriotizem. ” Ljudje gotovo radi vidijo nove obraze in nove ljudi, a to seveda ni nujno dobro. Zdi se mi pomembno, da ravno v tem času, ki zdaj prihaja, ni čas za nove obraze. Zdaj te bodo morali poznati v Evropi, vedeti bodo morali, kaj si in kdo si.” in glede na dejstvo, da je Slovenija kar nekajkrat zaupala novim obrazom, pa Petrič krivdo pripisuje mladosti demokracije v Sloveniji, ki je še vedno v obdobju učenja.

Ljubljana, Nova univerza.
Akademski forum Nove univerze z naslovom Posledice ruske agresije nad Ukrajino za nacionalno varnost Slovenije v spreminjajoči se ustavni zgradbi EU.
Profesor mednarodnega prava na Novi univerzi Ernest Petrič.

“Gremo proti jeseni, ki bo težka, zaradi energetike, hrane, inflacije, pomembno je, da skušamo vendarle doseči povezovalno vzdušje”, je dejal nekdanji sodnik in opozoril, da prihajajo težki časi, ki bodo zahtevali veliko mero odgovornosti do države in državljanov tistega, ki bo vladal, “upam, da se novi obrazi zavedajo, da se spuščajo v resne zadeve in prevzemajo veliko odgovornost za narod, državljane in naše potomce.”

Država nam je vsem skupna, ne glede na razmišljanje – sodelovanje je skupna odgovornost
Petrič je prepričan, da je demokratična ureditev družbe največ kar je  človeštvo glede urejanja družbenih odnosov doseglo, vendar ima tudi ta pomanjkljivosti. Bistvo vsega je sobivanje tudi z drugače mislečimi. Bistveno po njegovih besedah je ravno sobivanje različnega in razprave, soočanja interesov tisto, kar pripelje do najboljših rešitev. Petrič si želi da bi iz prihajajočih volitev izšli “ne še bolj skregani, ampak, da bomo počasi dojeli, da kakršenkoli rezultat že bo, se moramo pogovarjati in se tudi bomo.” Petrič se z izključevanjem in retoriko izključevanja ne strinja, saj meni, da je država skupni prostor za vse, ki v njej živijo, ne gleda na različna razmišljanja. Petrič trdi, da je trenutna podoba podobna tisti, ki je bila pred štirimi leti, kar pa ga ne navdaja z navdušenjem “prišli smo tako daleč, da ni več pomembno, kaj se je naredilo, ampak, kdo je to naredil in če je naredil ta, je vse narobe. In obratno. To pa državo ne pelje ravno daleč naprej.”, je zaključil Petrič in zatrdil, da je sodelovanje pogojeno z dogovorom, poslušanje različnih mnenj pa nujno za skupno odgovornost.

Tanja Brkić