fbpx

Časnik: “Politika dr. Janeza Pogorelca in stranke NSi je napačna”

Janez Pogorelec.

Dr. Janez Pogorelec, visoki vladni in izvršilni funkcionar stranke NSi, je potem, ko je stranka SDS v nedeljo prigarala veliko in zasluženo zmago na volitvah v državni zbor, čeprav so za stranko veljale desetletne zelo neugodne oblastne in medijske razmere, na svojem Twitterju zapisal: “Upam, da bo slovenska politika vzdržala v bojkotu Janše.” Na to izjavo so se razpisali v Časniku, kjer so dejali, da “desetletne neugodne okoliščine niso bile nikoli enako breme za stranko NSi”, in se sprašujejo: “Ali je stranka NSi volilni zmagovalki nemudoma izrekla iskrene čestitke, svojo polno zavezanost za pomoč pri oblikovanju splošno demokratičnega zavezništva in absolutno pomoč pri naporih za oblikovanje vlade splošno demokratičnega pola? Odgovor je, ne.” Početje dr. Pogorelca in stranke je napačno, piše Časnik. Svojo silo namreč namenjata v otežitev položaja velike in zaslužene zmagovalke volitev v državni zbor 2018. “Namesto da bi iskreno čestitali in se zavezali k zavezništvu, z vsemi napori v nujno pomoč za oblikovanje vsesplošno demokratične vlade.

Namesto takojšnje pomoči, zavezništva in nujne pomoči je dr. Janez Pogorelec uveljavil bojkot oblikovanja splošno demokratične vlade s svojo izjavo – “upam, da bo slovenska politika vzdržala v bojkotu Janše in tudi svoji stranki bi priporočil, da se mu pridruži”. Dr. Pogorelec in stranka po poročanju Časnika s tem v ožjem pogledu grobo “kršita zlasti lasten, vsebinsko izvotljen volilni moto – ‘Mislimo resno'”.

Foto: Ttwitter

Temeljna programska točka NSi – izključevanje
Kar se pa širšega pogleda tiče, pa je Dr. Janez Pogorelec, ki  je dolgoletni visoki funkcionar vladne službe za zakonodajo in član izvršilnega odbora stranke NSi, poznan po neutemeljenem početju. In sicer z izjavo pred leti na Radiu Slovenija, da se bo “SDS morala sprijazniti s tem, da njihov predsednik ni politični zapornik, ampak politik v zaporu”, nato pa jo je prevzel in ponavljal Matej Tonin. Izjava dr. Pogorelca je neutemeljena in predstavlja nedopustno taktiko mašenja volilne konkurence, piše Časnik in dodaja, da je početje tudi nesorazmerno, saj je namreč zoper stranko SDS že desetletje zelo neugodnih okoliščin. “Okoliščin, ki nikakor niso bile v enako breme stranki NSi. Državo – vsem na očeh – zaznamuje sinergija protipravnih udarov v navedeno stranko in njenega prvaka. Od leta 2008 potekajo z neutemeljeno uporabo pooblastil oseb zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti, ob podpori državnih medijev. V tej sinergiji so prizadeli delovanje splošnih mehanizmov oblasti te države. Čeprav gre za napad zoper eno stranko, zloraba učinkuje na vse ostale osebe in njihove zadeve zaradi načela enakosti pred zakonom, s tem pa na celotno državo.” Toda dr. Pogorelec od izjav ni odstopil, temveč je tovrstne izjave ponavljal. Ob tem pa razkril, da gre pri njegovem početju za prioriteto stranke: “Naša prioriteta je desna vlada brez JJ.” Izključevanje je temeljna programska točka stranke: “NSi niti slučajno ne bo šla v koalicijo z Janšo.”

Kaj torej dr. Pogorelec in stranka NSi počneta?
Namesto iskrenih čestitk stranki SDS za zmago, zavezništva in absolutne pomoči pri naporih je dr. Pogorelec torej po zaprtju volišč pozval k bojkotu Janše. V javnosti je informacija, da je sicer Tonin po telefonu uradno resda čestital. Toda precizno gledano po vsebini, je v isti sapi nujno potrebovano pomoč nemudoma zbojkotiral – češ da “ne bo nikogar klical in se mu vsiljeval”. 

Početje dr. Pogorelca in stranke je napačno. Svojo silo namreč namenjata v otežitev položaja velike in zaslužene zmagovalke volitev v državni zbor 2018. “Namesto da bi iskreno čestitali in se zavezali k zavezništvu, z vsemi napori v nujno pomoč za oblikovanje vsesplošno demokratične vlade. Zoper to je potrebno podati ugovor vesti. Člani in simpatizerji stranke NSi se bodo morali z napačnim početjem soočiti. Nato pa v sebi uveljaviti ugovor vesti. In se prostovoljno odločiti za naporov polno pot v pomoč zmagovalki volitev. Slednja namreč, v nastalih okoliščinah, vsako pomoč nujno potrebuje. Kajti po zmagi SDS se je bitka t i. levice zoper stranke in gibanja vsesplošno demokratičnega pola za izid na jesenskih lokalnih volitvah, ki bodo 18. novembra 2018, že začela.”

A. G.