Stroški za jedačo in pijačo so se povečali za kar 160 odstotkov

Foto: Freepik

Ko so nam svobodnjaki pred volitvami obljubljali ples, so ob tem seveda pozabili omeniti, da bodo plesali le izbranci in še to na račun davkoplačevalcev. Če bi tedaj postavili vse karte na mizo, rezultat glasovanja več kot očitno ne bi bil tak, kot je bil. A ker je prodajanje Roberta Goloba kot čudežnega dečka s pomočjo globoke države in njej poslušnih osrednjih medijev uspelo, je situacija takšna, kot je. Če pravijo, da ni denarja za višje pokojnine tistih, ki se stežka prebijajo iz dneva v dan, in pa denimo za višje plače gasilcev, pa kot kaže je denar za jedačo ter pijačo v državni upravi.

Življenjski stroški so višji za 20 do 25 odstotkov, a vlada nikakor ne uspe sprejeti ukrepov, ki bi olajšali življenje ljudi z najnižjimi dohodki, ki jim odhod v trgovino predstavlja pravcato nočno moro. Kot kaže pa v državni upravi skrbi nad višjimi cenami hrane ni, saj je vlada decembra sprejela posebno uredbo, ki je prinesla do 160-odstotno povišanje stroškov za reprezentance, ki se pokrivajo z davkoplačevalskim denarjem.

Ponekod so zneski za 160 odstotkov višji
Časnik Delo poroča, da med uslužbenci na ministrstvih obstajajo razlike. Če se večinoma za priložnostne pogostitve plačuje iz lastnega žepa, pa se ponekod za pogostitev zaposlenih uporabi kar denar slovenskih davkoplačevalcev. “To ni v skladu z uredbo o stroških reprezentance, ki velja za organe državne uprave,” ob tem navaja medij in spominja, da so vladajoči decembra lani sprejeli uredbo, s katero se za več kot 100 odstotkov, nekje pa celo za 160 odstotkov, povišali zneski, ki so namenjeni za plačevanje kosil in večerij funkcionarjev in njihovih gostov.

Glede na to da so po uredbi o stroških reprezentanc funkcionarji in njihovi gostje upravičeni do pogostitve na skoraj vseh srečanjih, stroški pa so, kot vidimo, poleteli v nebo, si marsikdo misli, da vlada s tem sporoča ljudem, da morajo zaradi krize sami zategovati pasove, tistim, ki pa so pri koritu, pa to pač ni potrebno. Če se še kdo čudi, zakaj je toliko nezadovoljstva med ljudmi, je odgovor na dlani. Na račun arogance vlade se nam tako danes na Trgu republike v Ljubljani ob 15. uri obeta protest za boljše pokojnine, ki ga organizirata Glas upokojencev in društvo Inštitut 1. oktober. Gre za že tretji protest, ki pa tokrat za razliko od prvih dveh ne bo le upokojenski, ampak vsesplošni protivladni protest. Ljudem namreč vedno bolj prekipeva, ko iz vladnih logov poslušajo zgodbice, kako je vse lepo in prav, v resnici pa je zgodba povsem drugačna.

Foto: Pixabay

Izjava ministra Luke Mesca, da pokojnine namenoma malo čakajo, ker trenutno prioriteto predstavlja javno zdravstvo in plače v javnem sektorju, je marsikoga, ki si je ogledal prejšnjo oddajo Tarča, vidno razjezila. Še posebej tudi zato, ker lahko vidimo, da nikakršne reforme v zdravstvu sploh ni, še manj pa je duha in sluha o izpolnitvi obljube – v 30-ih dneh do specialista. Ukrepi in napovedi aktualne vlade gredo v smer razgradnje svobodnega podjetništva, družine, zasebne lastnine in tudi naroda. Ukinjena sta namreč bila Urad za demografijo in Muzej slovenske osamosvojitve, vsem se je znižalo plače, propagira se evtanazija, siromaši se velik del upokojenske generacije, grozi se z davčno reformo, kamor spada tudi uvedba davka na nepremičnine.

Medtem ko nas poskušajo številni osrednji mediji z zgodbicami o partnerki predsednika vlade odvrniti od razmišljanja o stanju v državi, pa ljudem postaja vedno bolj jasno, da gre tukaj le za poskus piara, s pomočjo katerega poskušajo ustaviti padec priljubljenosti vlade, katera sicer vedno bolj tone. To seveda ne preseneča, saj se vlada bolj kot z reševanjem težav navadnih državljanov, ukvarja s plačevanjem dolgov tistim, ki so zaslužni, da so se sploh dokopali do oblasti. Ni za pozabiti, da je vlada pred dnevi z zanosom sporočila, da bo namenila preko 10 milijonov evrov za sofinanciranje projektov in programov nevladnih organizacij. Do sedaj je bilo zanje v času te vlade namenjenih že 9,3 milijona evrov. Ni kaj, prioritete so več kot jasne.

Ana Horvat