fbpx

“Če podpreš Gučkovo se pazi!” Člani sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje pred imenovanjem novega direktorja deležni groženj!

Kandidatka za direktorico Splošne bolnišnice Celje Marjeta Guček Zakošek. (Foto: STA)

“Upam, da se takšni pritiski ne dogajajo. Verjamem, da bo merilo v ponovnem glasovanju v postopku izbire direktorja predstavitev mojega dosedanjega triletnega dela v SB Celje ter strategiji za naprej, in da bodo člani SZ lahko mirno glasovali v skladu s svojimi odločitvami,” je pritiske na člane sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje komentirala kandidatka za direktorico Margareta Guček Zakošek. 

V Splošni bolnišnici Celje se v zadnjem času obeta imenovanje novega direktorja. Za to mesto se po poročanju medijev potegujeta nekdanji župan občine Dobrepolje Janez Pavlin in nekdanja poslanka SMC ter nekdanja direktorica te bolnišnice Margareta Guček Zakošek. Kot kaže ima Gučkova zadostno podporo za vnovično izvolitev, vendar pa se na nekatere člane sveta zavoda izvajajo pritiski, da naj le-te ne podprejo. Eden izmed članov je celo prejel grozilno pismo, ki ga v prispevku tudi prilagamo in se glasi sledeče: “Če podpreš Gučkovo, se pazi.” Ni pa to edina oblika pritiskov, ki jih je v zadnjem času deležna Gučkova. Govora je namreč tudi o dveh pismih, ki sta se v zadnjem času pojavili v javnosti, in ki Gučkovo med drugim obtožujeta hudih kršitev delovne etike ter ji očitata neprofesionalnost.

Uradno stališče Splošne bolnišnice Celje je, da gre za poskus njene diskreditacije. Decembra lani sta anonimno pismo prejela Inšpektorat za delo in Svet zavoda SB Celje, v katerem njegovi avtorji nekdanji poslanki SMC med drugim očitajo, da je kot pomočnica direktorja bolnišnice Celje v času koronakrize neupravičeno prejela sedem tisočakov t. i. kriznega dodatka, in da naj bi dejansko še naprej vodila bolnišnico, obenem pa izvajala mobing nad zaposlenimi. Člani sveta pa so pred nedavno sejo prejeli novo pismo, kjer se Gučkovo obtožuje hudih kršitev. Tokrat je avtor pisma znan. Na člane sveta se je namreč obrnila že odpuščena vodja sektorja za finance Splošne bolnišnice Celje Vesna Lavrič, ki Gučkovi očita, da je izredno odpoved prejela, in sicer ne zaradi izdaje poslovnih skrivnosti, marveč zaradi nesoglasja z določenimi odločitvami vodstva bolnišnice ter zahtev po transparentnem vodenju te zdravstvene ustanove.

Grozilno pismo članu sveta SB Celje. (Foto: Nova24TV)

Znano je, da je bila Guček Zakoškova za direktorico Splošne bolnišnice Celje imenovana v skladu z razpisom leta 2018, a je bilo na sodišču dokazano, da je bil sklep na podlagi katerega je bila imenovana, nezakonit. Svet zavoda pa ji je lani oktobra odpovedal pogodbo o zaposlitvi, za v. d. direktorja pa je bil imenovan kardiolog Dragan Kovačić, ki je Gučkovo kmalu za tem imenoval za svojo pomočnico. Ta je sicer prepričana, da je bilo poslovanje bolnišnice pod njenim vodstvom uspešno. Vodenje je takrat prevzela s šestimi milijoni minusa, lansko leto pa so zaključili uravnoteženo. Za dodatna pojasnila situacije smo se z novinarskim vprašanjem obrnili tudi nanjo, in sicer preko službe za stike z javnostjo Splošne bolnišnice Celje. Zanimalo nas je kako komentira pritiske, celo anonimne grožnje nekaterim članom sveta zavoda že omenjene bolnišnice, da bi spremenili svoje mnenje in bi glasovali drugače. Odgovor Gučkove se glasi: “Upam, da se takšni pritiski ne dogajajo. Verjamem, da bo merilo v ponovnem glasovanju v postopku izbire direktorja predstavitev mojega dosedanjega triletnega dela v SB Celje ter strategiji za naprej, in da bodo člani sveta zavoda lahko mirno glasovali v skladu s svojimi odločitvami.”

Domen Mezeg