Čeferin in Janković skupaj z Dodikom in Vučićem navijala za Srbijo

foto: Facebook

Najbolj osupljiva stvar pri slovenski politično-medijsko-podjetniški levici je njena povezanost. Včasih je videti, kot da so vsi skupaj en organizem, ki diha z istimi pljuči, a skozi mnogo parov oči. Zoran Janković je na tak ali drugačen način povezan z vsemi levimi predsedniki vlade, odkar je zmagal na volitvah – Alenka Bratušek, Robert Golob in Marjan Šarec so kar neposredni šrapneli eksplozije Pozitivne Slovenije, medtem ko je Miro Cerar Jankoviću obljubil, da bo pregledal njegove pravne dokumente (kar pomeni, da je bil defacto neuradni odvetnik ljubljanskega župana), prav tako pa je bil v preteklosti družinski odvetnik družine Janković tudi Aleksander Čeferin – tisti, ki bi ga globoka država na vse pretege rada plasirala v vrhove slovenske politike. In povsem nepresenetljivo so Jankovića in Čeferina pred kratkim zopet zasačili skupaj. 

Skupaj z zloglasnim predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom sta si namreč na povabilo srbske nogometne zveze v častni loži ogledala kvalifikacijsko tekmo za Euro 2024 med Srbijo in Bolgarijo v Leskovcu. Pred tekmo sta bila še častna gosta na otvoritvi novega stadiona v Zaječarju. Na letališču pa naj bi ju pred tem sprejela delegacija Srbske nogometne zveze, skupaj s predsednikom Draganom Džajićem.

Videti je bilo, kot da dva “Jugoslovana” prihajata navijat za svojo reprezentanco – tisto, kar je ostalo od bivše države. Slike na Instagramu prikazujejo, kako Janković z Vučićem in Dodikom zaskrbljeno gleda v daljavo, ko je Srbija na neki točki izgubljala 2:1. Za zagotovitev drugega mest v skupini so namreč potrebovali najmanj remi. Potem pa tudi zmagoslavje, ko so izenačili in se uvrstili naprej.

“Dva Jugoslovana”

Če bi kdo pomislil, da sta Čeferin in Janković srbske narodnosti in da imata srbsko državljanstvo, mu ne bi bilo za zameriti, saj sta se obnašala tako, kot da igra njuna domača reprezentanca. Jankovićeve sentimente je za razumeti, saj se že drugače obnaša, kot da je bolj zvest Srbiji kot Sloveniji, za predsednika UEFE pa je že skoraj malce kontroverzno, da je prišel takole navijati za specifično reprezentanco, saj bi moral biti kot pomemben funkcionar evropskega nogometa načeloma nevtralen do vseh reprezentanc – konec koncev, kaj si bodo mislili v bolgarski nogometni zvezi, če predsednik UEFE pride navijat za njihove nasprotnike?

Zaskrbljeni obrazi Vučića, Jankovića in Čeferina, ko je “njihova” Srbija zaostajala 2:1 (foto: Facebook)

Vezi slovenske politike

Fotografije Čeferina in Jankovića, kako rajata na športnem dogodku, kjer igra mati slovenskega boljševizma Srbija, so pomembne. Vezi med družinama poznamo že od prej, konec koncev sta tako oče kot sin Čeferin desetletja branila Jankoviće pred obtožbami o poslih dvomljivega slovesa.

Srbija v Srcu. Čeferin in Janković skupaj z vrhovi srbske politike in športa. (Foto: Facebook)

Takšna srečanja pa potrjujejo, da se v primeru, če tranzicijska levica lansira Čeferina, ko ta enkrat oddela na UEFI, ne bo povsem nič spremenilo v slovenski politiki: še vedno bomo vodili našistično, kolektivistično politiko, še vedno bomo hranili skrajno levo NVO-jevsko ulico in še vedno bomo po gospodarski rasti zaostajali za drugimi postkomunističnimi državami. Politika, ki jo levica vodi zadnje desetletje in pol, je v resnici politika Zorana Jankovića. Vsi štirje levi predsedniki vlad do zdaj so bili njegovi. Bo tudi naslednji?

I. K.