fbpx

Celo Gregor Virant prepričan, da je možnost sledenja lokaciji telefona osebe, ki ji je bila izdana odločba o karanteni, in na podlagi njenega soglasja, sorazmeren ukrep!

Foto: STA

“Možnost sledenja lokaciji telefona osebe, ki ji je bila izdana odločba o karanteni, in to na podlagi njenega soglasja, je po mojem mnenju sorazmeren ukrep, če se na ta način omogoči, da je lahko oseba v karanteni doma (kar je ugodneje kot na nekem tretjem nadzorovanem kraju),” je prepričan nekdanji predsednik Državljanske liste Gregor Virant, sicer pa doktor pravnih znanosti.

Za celotno Slovenijo, ki se tako kot druge evropske države bori z zajezitvijo pandemije, je težavno, ker nekateri slovenski državljani s predpisano karanteno ali okuženi s covid-19, ne spoštujejo pravil karantene in samoizolacije. Nekdanji politik in profesor upravnega prava Gregor Virant je prepričan, da pri tehtanju sorazmernosti ne smemo izhajati iz domneve zlorabe. “Zlorabi se lahko vse, po tej logiki policisti ne bi smeli nositi niti pištole niti pendreka,” je dal vedeti tistim, ki so stopili na okope.

S tem ukrepom ni konec demokracije
Kot da bi živeli na povsem drugem planetu, so se opozicijski poslanci in tranzicijski mediji na veliko razpisali, kako naj bi s takimi potezami vlada delovala vedno bolj avtoritarno. Očitno je, da ti pozabljajo, da se borimo s pandemijo, ki ni imuna ne na starost, priimek, spol itd. Ker pa so med najbolj ogroženimi starejši in tisti s kroničnimi boleznimi, se je vlada odločila, da bo moral vsak okuženi posameznik ali tisti, ki mu je odrejena karantena, podati sam pisno soglasje, da lahko v tem času vlada nadzira njegovo gibanje.

Franc Breznik, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve, je pomiril javnost in poudaril, da ne gre za nobeno tajno zasledovanje slovenskih državljanov. “Vsak državljan, ki je okužen s covid-19 oziroma se mora nahajati v karanteni, bo sam po svoji svobodni volji podpisal obrazec, ki bo dovoljeval sledenje njegovemu mobilnemu telefonu. Ta ukrep mu omogoča večjo svobodo gibanja ob upoštevanju zdravstvenih navodil.”

Foto: STA

Ker naj bi se v tujini nahajalo med 600 do 700 slovenskih državljanov, je veliko bolj pomembno, da se vrnjeni državljani iz tujine držijo navodil samoizolacije. Žal pa so nekateri tranzicijski mediji in politična stranka Levica nujni ukrep za zajezitev širjenja epidemije covid-19 zopet uporabili za besedni in ideološki obračun z vlado, ki so ji očitali avtoritarnost. Po njihovo naj bi bila Slovenija celo v diktaturo. Očitno je, da nekaterim v prvem planu ni zdravje državljank in državljanov, ampak poceni nabiranje političnih točk. Žalostno.

Hana Murn