fbpx

Celo Petan dvomi o avtentičnosti posnetka, s katerim so na POP TV želeli očrnili Vizjaka

Bojan Petan (Foto: STA)

Bojan Petan je za javnost sporočil, da ima “resne pomisleke glede avtentičnosti” spornega posnetka, ki ga je pred dnevi lansiral POP TV, in s katerim so želeli uničiti ugled ministra Vizjaka. Šlo naj bi za 14 let star pogovor med Petanom in nekdanjim ministrom za gospodarstvo Vizjakom. Petan je dejal, se pogovora ne spominja, zato želi, da pristojni organi zadevo raziščejo. Tonski mojster Krapša je za več medijev potrdil, da je posnetek zlepljenka, s tem ko je govor ločil od ozadja. Zadevo je za Demokracijo potrdil tudi Tadej Žalik. Prav bi bilo, da bi na POP TV končno sklonili glavo in skesano priznali, da niso popolni. Na vprašanja portala Siol, zakaj razkritja strokovnjaka niso objavili, so odgovorili, da “pri pripravi vsebin za njihove gledalce sledijo objektivnemu poročanju, ki temelji na preverjenih informacijah”. Razne nepreverjene insinuacije glede ministra Vizjaka pa ni problem objavljati? 

“Glede na ponavljajoče se medijske objave v zvezi s posnetkom domnevnega pogovora med mano in ministrom Vizjakom poudarjam, da nikoli nisem snemal nobenega svojega pogovora s katerokoli osebo, vključno z ministri katerekoli od slovenskih vlad,” so na STA zapisali današnjo izjavo, ki jo je za javnost podal tajkun Bojan Petan. S tem pa se je pridružil izjavi aktualnega ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka glede pomislekov, da posnetek ni avtentičen. Ob tem se je še zavzel, da pristojni organi raziščejo njegov nastanek oziroma avtentičnost in to, na kakšen način se je znašel v javnosti.

Spomnimo, da je “nepristranski” in “profesionalni” POP TV v začetku tedna objavil domnevno 14 let star posnetek, na katerem naj bi Vizjak, ki je v tistem času kot minister vodil gospodarski resor, Petanu predlagal, kako se izogniti plačevanju davkov. Vizjak pa je zadevo že dan pozneje označil za “manipulacijo”. Sredi tedna pa je za osrednji dnevnik potrdil, da bo tako proti snemalcem, kot tudi proti tistim, ki so posnetke zlorabili, vložil kazensko ovadbo. Po poročanju portala SIOL pa so na Planet TV, od strokovnjaka za produkcijo zvoka Mitje Krapša, pridobili dokaze, da je “vsaj eden od zvočnih posnetkov prirejen”.

Po informacijah Planet TV je mnenje strokovnjaka pridobil tudi POP TV, kar pa lahko potrdi tudi avtor teh vrstic, ki se je s strokovnjakom osebno pogovarjal po telefonu in od njega pridobil že objavljene zvočne posnetke, ki brutalno razgaljajo podlo manipulacijo največje slovenske komercialne televizije. A kljub temu je za POP TV, kot kaže pod nivojem, da bi se za laži in blatenje ministra Vizjaku, katerega ugled so trajno prizadeli, ponižno opravičil. Za to “profesionalno”, “nepristransko” in “svobodno” medijsko hišo, to očitno ne velja.

Prav tako je zanje očitno preveč, da bi poleg lažnivih, nepreverjenih insinuacij, objavili tudi razlago in dokazno gradivo tonskega mojstra. Na vprašanje portala SIOL, zakaj mnenje strokovnjaka niso objavili, so odvrnili: “Pri pripravi vsebin za naše gledalce sledimo objektivnemu poročanju, ki temelji na preverjenih informacijah.” Prav zato je smiselno, da se posnetke še enkrat objavi, da čim več bralcev vidi, kakšno blamažo so si na POP TV privoščili.

Domen Mezeg