fbpx

Čeprav poročilo Komisije glede svobode medijev in vladavine prava sloni na dezinformacijah, je predsednica SD spet zaskrbljena!?

Predsednica SD Tanja Fajon in mariborska sodnika Matjaž Štok in Slavko Gazvoda (Foto: Twitter)

“Odkrito rečeno. To poročilo Tanje Fajon, ko gre za svobodo medijev in vladavino prava sloni na dezinformacijah. Je “uspeh” tistih iz Slovenije, ki so laž uspeli prodati v EU, a je še vedno laž,” v zvezi z nedavnim poročilom Evropske komisije in pričakovanim zaskrbljenim odzivom evropske poslanke Tanje Fajon poudarja zgodovinar in novinar RTV Slovenija Jože Možina. Kot navaja, je bil sam kot novinar deležen grožnje s smrtjo. Tukaj pa se ni ustavilo, saj je bil deležen tudi primerov cenzure, šikaniranja, pa ga nihče ni nič vprašal.

Čeprav je do sedaj že jasno, kako zgodbice o Sloveniji kot “avtoritarni državi”, kjer naj bi se izvajal pritisk na medije, s pomočjo opozicije, jugodiplomatov in osrednjih medijev potujejo v Bruselj, je predsednica stranke SD Tanja Fajon tudi tokrat začutila potrebo, da izrazi svojo zaskrbljenost glede stanja vladavine prava v Sloveniji v povezavi z nedavnim poročilom Evropske komisije.

V svojem odzivu na poročilo vladavine prava v državah članicah EU je Fajonova poudarila, kako naj bi bilo stanje v Sloveniji še bolj skrb vzbujajoče, kot so pričakovali in kot naj bi to želela predstaviti vlada Janeza Janše. Namesto da bi odpravili pomanjkljivosti iz prejšnjega poročila, smo zabredli še globlje. Stanje očitno ne skrbi samo Slovenk in Slovencev, ampak zelo močno tudi Komisijo,” je zapisala evropska poslanka in izrazila skrb na račun ocene, ki priča, kako naj bi se stanje medijske svobode v Sloveniji poslabšalo.

Seveda je na tem mestu kot problematično izpostavila tudi financiranje STA. Skrbi jo namreč finančno izčrpavanje javnega servisa. Vse lepo in prav, ampak tukaj se na levem polu rado pozabi, da je za to kriv nihče drug kot direktor STA, ki je proces izročitve potrebne dokumentacije raztegnil na predolgo časovno obdobje. Kdor želi gospodarno ravnati z denarjem, vendarle ne more na lepe oči nakazati denarja iz državne blagajne, v katero vplačujejo državljanke in državljani. 

Fotografija s piknika SD je več kot zgovorna
“Vladavina prava ne pomeni, da je vlada Janeza Janše nad zakoni, ali da lahko ena politična stranka ali koalicija ugrabita državo za uveljavljanje svojih strankarskih interesov. Danes predstavljena poročila zato ne smejo ostati samo črka na papirju ali brezzobi tiger, služiti morajo temeljiti razpravi ter konkretnim ukrepom, ko je to za zaščito osnovnih demokratičnih postulatov nujno potrebno,” pravi Fajonova. Torej predsednica stranke, ki je na enem izmed predvolilnih piknikov gostila kar dva sodnika- sodnika mariborskega okrožnega sodišča Matjaža Štoka in Slavka Gazvodo.

Mariborska sodnika Slavko Gazvoda in Matjaž Štok na pikniku Socialnih demokratov. (Foto: Twitter)

Glede na to, da sta se omenjena sodnika udeležila predvolilnega shoda stranke SD, od sodnika pa se pričakuje objektivnost in strokovnost, ne čudi, da je marsikdo pričakoval nekakšne sankcije. Do tega seveda ni prišlo. Je pa bizarno, da v vrstah SD ne zmorejo prav malo samorefleksije, da bi molčali saj, ko gre za pametovanje okrog vladavine prava. Ko je premier Janez Janša ob prevzemu predsedovanja Svetu EU opozoril na problematiko neodvisnosti sodišč v Sloveniji in opozoril, kdo je za to odgovoren (priložena slika je več kot zgovorna), je v zrak skočil nihče drug kot podpredsednik Komisije Frans Timmermans, ki si je sodeč po reakciji blizu stranki SD. Resnica nekatere namreč zelo zbode.

Glede na to, da Fajonova vseskozi prodaja zgodbice, kakšna diktatura naj bi vladala, se je premier Janša temu primerno odzval in  zapisal naslednje: To sporoča voditeljica stranke SD Tanja Fajon  neposredno iz zapora, kamor smo jo zaprli tri tedne pred volitvami. Potem pa smo ji odvzeli še mandat evropske poslanke. Res grozna diktatura, niti sence več od vladavine prava.” Janša je s tem seveda ciljal na bizarnost zgodbic, ki se pošiljajo v Bruselj. 

Skratka, če strnemo. V zvezi s poročilom gre za stare zgodbe, ki jih levi pol problematizira in izvaža naravnost v Bruselj ter potem nazaj. Kdorkoli v Bruslju, ki bi si želel na lastne oči prepričati, ali navedbe okrog medijev držijo, bi ob poročanju večinskih medijev in prevajalca kaj kmalu ugotovil, da gre za laži. Konec koncev ne mine dan, ko se ne bi na tnalu znašel premier Janez Janša, član vladne ekipe ali koalicije. Argumenti, ki jih v zagovor svojih navedb podajajo, seveda ne pijejo vode. Sploh pa, kdo je že videl, da bi se v “avtoritativni” državi lahko kritiziralo oblast ali pa prosto hodilo na morje itd.

Sara Kovač