fbpx

Cerar in njegova druščina navdušena nad drugim tirom, koliko bo projekt stal, pa še vedno ostaja skrivnost.

Zakon o drugem tiru je vprašljiv predvsem pri vprašanju, povezanim s financiranjem in izvedbo investicije. Referendum, ki bo v nedeljo, 24. septembra 2017, pa je dvignil precej prahu. Kot smo že poročali, izgradnja drugega tira na odseku Divača–Koper namreč ni tako nedolžna stvar kot izgleda oziroma kot o njej poroča vlada, še vedno pa je odprtih kup vprašanj, na katere nimajo odgovora.

Premier Miro Cerar je na včerajšnjem srečanju, skupaj s predstavniki vlade, gospodarstva in stroke, nagovoril državljane glede referenduma o zakonu drugega tira. Dogodka sta se udeležila tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

 “Prepričan sem, da je drugi tir korak v pravo smer. Danes je za državljane zelo pomemben dan, kajti začenja se razmislek o naši skupni odločitvi. Ali bomo obstali na mestu in si metali polena pod noge ali pa bomo na referendumu glasovali za drugi tir,” je ob dogodku povedal predsednik vlade. Vendar pa je kljub temu od lepih besed do dobrih dejanj dolga pot. Kajti ob vsem navdušenju levice nad izgradnjo drugega tira pozabljajo povedati tisto, na kar mi opozarjamo. Gre namreč za projekt, ki bo obremenil slovenske davkoplačevalce in napolnil denarnice elite na vladi. In kar je najhujše, je to, da gre za veliko več denarja kot napovedujejo.

Čemu torej zavajati narod, če je, kot je premier Cerar povedal, to zelo odprt in pregleden projekt, pri katerem nič ne skrivajo. Pa vendar na vprašanja o tem, koliko bo celoten projekt stal, še vedno ne najdejo pravega odgovora. Nekoliko naivno je potem pričakovati, da bomo privolili v nekaj, za kar še ne vemo, koliko nas bo stalo. Pa kljub temu očitno levica zelo dobro gradi podlago, na kateri bodo nato speljali korupcijo. Kajti Cerar je v državnem zboru jasno povedal, da bo kilometer proge stal 27 milijonov evrov. Na uradni spletni strani projekta pa navajajo: “Skupaj s predvidenimi stroški širitve treh servisnih cevi v največjih tunelih ocenjena vrednost del znaša 961 milijonov evrov.” Na podlagi teh podatkov bi torej za 27-kilometrsko progo plačali 35 milijonov evrov za kilometer in ne 27, kot je dejal Cerar.

Cerar zdaj poziva, naj državljani glasujejo za razvoj Slovenije, za njeno modernizacijo in prihodnost celega naroda. Mi pa bi vas raje pozvali k temu, da se spomnite, da je po toči zvoniti prepozno. Tako bo prepozno tudi takrat, ko bo levičarska elita mirno pospravljala naš denar v svoje žepe.

K. F.