fbpx

Cerar izvršuje svojo voljo nad Mahničem in odborom za obrambo, namesto, da bi izvrševal voljo RS v Piranskem zalivu

Foto: STA/Nova24TV

Odbor za obrambo obravnava predloge zakonov, druge akte in problematiko, ki se nanaša na obrambni sistem, na sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in na druga vprašanja, ki jih obravnava za ta področja pristojno ministrstvo. Očitno pa se tega ne zaveda premier Miro Cerar, ki je pozval predsednika Odbora DZ za obrambo Žana Mahniča, poslanca največje opozicijske stranke SDS, naj umakne predlog za sklic seje, na kateri bi v tem tednu obravnavali pripravljenost Slovenske vojske na možne konflikte, ki bi lahko nastali ob implementaciji arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Če Cerar kot ustavni pravnik ne razume načel delovanja pravne in demokratične države, smo lahko opravičeno zaskrbljeni, kam drvimo. Če pa nam prikriva podatke, s katerimi se je seznanil Mahnič, in sicer, da naj bi bile hrvaške ladje obalne straže popolnjene s pripadniki specialnih sil hrvaške vojske, ki so pripravljene izvajati silo v primeru, če bo Slovenija poskušala uveljaviti suverenost, smo lahko zaskrbljeni še bolj. 

Po podatkih naj bi Republika Hrvaška ladje obalne straže zaradi razsodbe arbitražnega sodišča poslala v okolico Umaga, ena ladja pa naj bi se zadrževala v okolici Pule. Na tej ladji ni pripadnikov obalne straže, pač pa naj bi bili na teh ladjah pripadniki specialnih enot hrvaške vojske. Premier naj bi bil z načrti hrvaške vlade seznanjen, to pa je, da ne bo dopustila implementacije arbitražnega sporazuma v Piranskem zalivu in bodo del čez polovico branili z vsemi sredstvi, če bo Slovenija poskušala uveljaviti suverenost.

Premier je v pozivu Mahniču zapisal, da je Slovenija odločna v nameri, da implementira odločitev arbitražnega sodišča in dodal, da je implementacijo nujno doseči po politični poti. Pri tem pa dodaja, da njegova vlada izhaja iz načel vladavine prava in članstva znotraj evroatlantskih integracij. Cerar na podlagi tega ocenjuje, da se mu zdi iz tega razloga sklic seje popolnoma neprimeren, saj, kot pravi, “delovanje Slovenije v mednarodni skupnosti izhaja in politike miru in nenasilja”. K jasnemu stališču glede zadeve je pozval tudi predsednika republike Boruta Pahorja, ki je vrhovni poveljnik Slovenske vojske.

Foto: STA

Pahor izpostavlja: Odločitev o sklicu seje, določitvi dnevnega reda in vsebini točk so v izključni pristojnosti odbora oziroma državnega zbora kot samostojne veje oblasti.”
Poslanec Mahnič se je prek družbenega omrežja Twitter na poziv premiera odzval in dejal, da je nad njegovim pozivom šokiran. Iz Urada predsednika republike so za STA povedali, da Pahor izpostavlja, “da je odločitev o sklicu seje, določitvi dnevnega reda in vsebini točk v izključni pristojnosti odbora oziroma državnega zbora kot samostojne veje oblasti”. Pri tem je izjavil, da to povsem spoštuje in dodal, da je že večkrat pred tem poudaril, da je bil sporazum o določitvi meje določen na miren način, na istega pa mora biti ta tudi uveljavljen. Po besedah Pahorja je v interesu tako Slovenije kot tudi Hrvaške, da se vzdržita vsakih izjav ali postopanj, ki bi lahko poslabšale odnose, saj je le na takšen način mogoče uveljaviti razsodbo arbitražnega sodišča o določitvi meje.

29. junija je arbitražno sodišče sporočilo odločitev o določitvi slovensko-hrvaške meje na morju in na kopnem. Slovenija se je zavezala, da bo razsodbo spoštovala in jo implementirala, Hrvaška pa na nasprotni strani trdi, da je ne označuje kot zavezujočo, saj naj bi izstopila iz postopka o arbitraži. V skladu z arbitražnim sporazumom sta obe državi dolžni v roku pol leta izvesti priprave na implementacijo.

Na novinarski konferenci je Mahnič izpostavil, da je mogoče v demokratičnem sistemu v parlamentarni demokraciji odbor za obrambo voditi na dva načina, in sicer na pasivni, da se le govori o deklaracijah in se hvali vlado, tako da se ne počne nič, ali na aktivni način, da odbor spremlja stanje v Slovenski vojski, da se vedno odziva na varnostno situacijo in da odbor dela tisto, za kar je poklican, torej, da izvaja nadzor nad Slovensko vojsko in tudi Vlado RS, ki ima prek ministrstva za obrambo in premiera v rokah oborožene sile. “Da tega ne razumejo nekdanji jugooficirji in jugofili še razumem, da pa tega ne razume premier Miro Cerar, ki je doktor ustavnega prava, nad tem pa sem ogorčen in šokiran.”

Foto: YouTube

Cerar poskuša pozornost odvrniti stran od interpelacije ministrice za zdravje
Seja odbora za obrambo je bila sklicana prejšnji ponedeljek, s točko dnevnega reda Pripravljenost Slovenske vojske na morebitne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma. Mahnič je zato premiera Cerarja javno vprašal, zakaj je potreboval en teden, da je poslal svoj odziv in pozval, naj sklic seje prekliče. “Zakaj o tem ni bilo govora na vrhu parlamentarnih strank, ki je potekal v petek?” Odgovoril je, da zato, ker ve, da odgovora ne bo dobil, si bo odgovoril sam. “Jutri je interpelacija ministrice za zdravje in predsednik vlade spušča meglo in poskuša pozornost obrniti stran. Interpelacija namreč predsednika vlade skrbi, saj ta koalicije ne drži več skupaj.” Povedal je, da z žalostjo ugotavlja, da predsednik vlade ne uveljavlja več svoje volje, ta pa nima pod nadzorom niti lastnih uslužbencev v kabinetu.

V pripravljenosti naj bi bile ladje obalne straže s pripadniki specialnih enot hrvaške vojske
Iz kabineta predsednika vlade namreč po besedah Mahniča uhajajo informacije in nekatere od teh so prišle tudi do njega. Te informacije so bile tudi pobuda za sklic seje. Po informacijah naj bi Republika Hrvaška ladje obalne straže zaradi razsodbe arbitražnega sodišča poslala v okolico Umaga, ena ladja pa naj bi se zadrževala v okolici Pule. Na tej ladji ni pripadnikov obalne straže, pač pa naj bi bili na njih pripadniki specialnih enot hrvaške vojske. Premier naj bi bil z načrti hrvaške vlade seznanjen, da ne bo dopustila implementacije arbitražnega sporazuma v Piranskem zalivu in bodo del čez polovico branili z vsemi sredstvi, če bo Slovenija poskušala uveljaviti suverenost.

(Foto: Facebook/@Žan Mahnič)

Mahnič: “Odbor za obrambo mora vedeti, kakšne načrte ima slovenska vlada s Slovensko vojsko”
Obalna straža Republike Hrvaške je del hrvaške vojne mornarice, njena naloga je namreč ena in edina, uveljavljati interes Republike Hrvaške na morju. “Glede na izjave, ki jih dajejo vidni politiki države, predvsem premier Miro Cerar in zunanji minister Karel Erjavec, da jih mineva potrpljenje in je bilo dovolj diplomacije, ker Hrvati tega ne razumejo in da bo Slovenija po svojih močeh uveljavila sodbo arbitražnega sodišča, sem se odločil za sklic seje in da vlado ter ministrstvo za obrambo vprašamo, kakšni so scenariji, če pride do konflikta?” Glede na to, da vemo, da je bilo na predlog predsednika vlade sprejeto, da lahko Slovenska vojska policiji pomaga pri varovanju državne meje, je legitimno vprašanje odbora za obrambo, ali ima vlada kakršne koli scenarije, da bo vojska sodelovala pri implementaciji arbitražnega sporazuma. Odbor namreč izvaja nadzor nad vlado v primeru delovanja oboroženih sil. Torej, ali bo vojska sodelovala in pomagala policiji pri varovanju meje, ki jo bo po besedah premiera varovala. “Kakšni so scenariji v primeru konfliktov, glede na to, da je Hrvaška pripravljena varovati mejo, če bomo šli čez polovico? Govori se o nakupu dveh policijskih čolnov, zakaj, če niso predvideni konflikti?” “Odbor za obrambo mora vedeti, kakšne načrte ima slovenska vlada s Slovensko vojsko,” jasno poudarja Mahnič.

Karl Viktor Erjavec (Foto: STA)

Mahnič izpostavlja, da se obnaša odgovorno do Slovenske vojske in države. “Če moji predhodniki niso postavljali pravih vprašanj, za katera je zadolžen odbor, je to njihov problem, ne moj. Glede na to, da poziv Cerarja sprejemam z razočaranjem, predsednika Državnega zbora RS Milana Brgleza pozivam k temu, da zaščiti državni zbor pred aroganco izvršne veje oblasti nad avtonomno vejo oblasti – zakonodajno. Cerarja pozivam, naj namesto, da izvršuje svojo voljo nad menoj in odborom, raje izvršuje voljo Republike Slovenije v Piranskem zalivu.”

Foto: STA

Na poziv Cerarja in odziv Mahniča je zunanji minister Erjavec povedal, da se mu zdi podobno kot Cerarju, obravnava tega vprašanja povsem nepotrebna, trdi celo, da ima predsednik odbora le željo po pozornosti. 

Seja je sklicana za četrtek
Mahnič je 55. nujno sejo odbora za obrambo, ki bo zaprta za javnost, sklical za četrtek, ob 16. uri, nanjo pa je povabil tako ministrico za obrambo Andrejo Katič kot tudi načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Andreja Ostermana in predstavnike Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (SOVA) ter Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS).

N. Ž.