fbpx

Cerar misli, da je stopil v škornje Dalajlame, toda njegova vloga privabljanja investitorjev v skrajno levičarski vladi, kjer grozijo z nacionalizacijami, bo vse prej kot lahka

Zunanji minister in bivši predsednik vlade Miro Cerar je zaradi Jelinčičeve provokacije protestno zapustil sejo odbora. (Foto: EPA)

Miro Cerar kot predsednik vlade z bivšim predsednikom EU Jean Claude Junkerjem.(Foto: EPA)

Predsednik vlade v odhajanju je s strani odbora za zunanjo politiko dobil zeleno luč za zunanjega ministra Republike Slovenije. Pri tem se zaradi skrajnih razmerij v koaliciji zastavlja veliko vprašanj, in sicer, kako bo dr. Miro Cerar zagotovil, da bo tuj investitor resnično prišel v državo, kjer se s strani visokih političnih oseb govori o nacionalizaciji, kar pomeni nacionalizacijo podjetnikov? Kako bo obrazložili izjavo, da je izvoz Ahilova peta?

Kandidat za zunanjega ministra in aktualni predsednik vlade Miro Cerar je v predstavitvi pred odborom DZ za zunanjo politiko napovedal, da si bo prizadeval za odprto, uravnoteženo in enotnejšo zunanjo politiko, veliko poudarka je namenil tudi gospodarski diplomaciji. Pri odnosih s Hrvaško pa naj bi se zavzemal za uveljavitev arbitražne razsodbe o meji med državama. Glede na to, da je odhajajoči premier zadnji mandat vodil vlado in državo, so poslanci SDS seveda od kandidata za zunanjega ministra zahtevali obširne odgovore na mnoga pomembna zunanjepolitična vprašanja, a so prejeli odgovore, ki so bili medli in neprepričljivi.

Njegova vlada podpisala nevarno deklaracijo
Poslanec SDS Branko Grims je bil do kandidata za zunanjega ministra precej kritičen, saj je prepričan, da je kot odhajajoči premier poskrbel za to, da je Slovenija predvsem zaradi tega, ker je premier Cerar dopustil prost pretok ljudi čez mejo v času množičnih prihodov beguncev, danes dejansko izločena iz schengenskega območja, o čemer pričajo tudi dolge kolone vozil pred mejnimi prehodi in pregledovanje vozil na meji, predvsem z našo severno sosedo Avstrijo. Grims je izpostavil tudi, da je vlada, ki jo je premier Cerar vodil v času opravljanja tekočih poslov, presegla svoja pooblastila, ko je podpisala marakeško politično deklaracijo. “Ta deklaracija ima zelo raztegljive formulacije, z njo se zavezujemo k temu, da bo Slovenija izenačila vse, begunce in migrante, ne glede na njihov izvor in status. V omenjeni deklaraciji še piše, da se bodo države zavzemale za politično korektno poročanje o migrantih. O podpisu omenjene deklaracije ni bil obveščen niti državni zbor niti odbor za zunanjo politiko, čeprav bi moral biti,” je opozoril mag. Grims. Ob tem je izpostavil, da ta deklaracija ni le politična, temveč da gre za akcijski načrt za integracijo migrantov, zaradi česar bi državni zbor skladno z akti o določitvi zunanje politike Republike Slovenije o podpisu le-te moral biti seznanjen. “Kje je pravna osnova za opisano ravnanje vlade? Kajti, ko gre za vprašanja varnosti in položaja države v mednarodni skupnosti, bi morali pri podpisovanju deklaracij biti še posebej previdni,” je prepričan mag. Grims, ki še meni, da je bil podpis te deklaracije protipraven. Poslanec SDS je opozoril še na nedavne izjave poslancev Levice o nacionalizaciji podjetij. “Najbrž je jasno, kako bo to odmevalo v tujini, in najbrž je jasno, da bo to vplivalo na blaginjo in varnost vseh. Zanima me, kako boste kot zunanji minister odgovorili na takšna dogajanja v luči spoštovanja prava in verodostojnosti do tujine?” je kandidata za zunanjega ministra povprašal poslanec Grims, ki je obenem še prepričan, da moramo najprej spoštovati lastno pravo, potem pa mednarodno pravo, ter da mora država voditi politiko, ki jo bo cenila tudi tujina.

Zaradi skrajnih levičarjev na slabem glasu med investitorji
Poslanca SDS Andreja Širclja pa je predvsem zanimalo, ali bo premier Cerar kot zunanji minister spoštoval in uresničeval koalicijsko pogodbo, ki jo je podpisal. “V vseh poglavjih koalicijske pogodbe so vsebine, ki se posredno ali neposredno nanašajo na zunanjo politiko, ki je sicer v tej koalicijski pogodbi opredeljena zelo skromno. Na področju zunanje politike je zapisanih veliko splošnih floskul in ker ni nič konkretnega v njej, bi vas prosil za natančne, vsebinske in stvarne odgovore,” je kandidatu za zunanjega ministra dejal mag. Šircelj. Nadalje je poslanca zanimalo, kako Miro Cerar razlaga določbe koalicijske pogodbe, ki se nanašajo na to, da bo vsako podjetje plačalo najmanj 5 % davek. “Kako bo to vplivalo na gospodarsko sodelovanje s tujino? Kako boste s to koalicijsko pogodbo zagotovili več mednarodnega kapitala, ki bo vlagal v delovna mesta z visoko dodano vrednostjo? Kako boste prepričali tujega investitorja, da pride investirat v Slovenijo? Kako boste zagotovili, da bo ta tuj investitor resnično prišel v državo, kjer se s strani visokih političnih oseb govori o nacionalizaciji, kar pomeni nacionalizacijo podjetnikov? Kako boste obrazložili izjavo, da je izvoz Ahilova peta?” je še zanimalo mag. Širclja. Prav tako je Cerarja vprašal, kaj meni o tem, da nek politik prenos dobička poimenuje davčna utaja, zaradi česar gre finančna uprava takoj v davčni pregled. “Zunanja politika odpira vrata tudi gospodarstvenikom in zato moramo dobiti odgovore tudi na takšna vprašanja, vezana na gospodarstvo,” je še menil Andrej Šircelj.

Poslanca Anžeta Logarja pa je zanimalo predvsem, ali je del koalicijske pogodbe o zunanji politiki pisala stranka Levica? “Ker, če jo je pisal Cerar, potem je nedopustno, da v njej ni poglavja o varnostni politiki,” je prepričan poslanec SDS. Dr. Logar pa je vprašal tudi, kako namerava bodoči zunanji minister Miro Cerar pomagati Slovenkam in Slovencem, ki živijo v Venezueli. “Ljudje v Venezueli, med njimi mnogi Slovenci, so namreč obubožani od ideologije, ki je blizu eni koalicijski partnerici. Kaj bo vaš prvi ukrep zanje?” je še vprašal dr. Logar.

C. Š.