Cerar misli, da je stopil v škornje Dalajlame, toda njegova vloga privabljanja investitorjev v skrajno levičarski vladi, kjer grozijo z nacionalizacijami, bo vse prej kot lahka

Foto: epa

Predsednik vlade v odhajanju je s strani odbora za zunanjo politiko dobil zeleno luč za zunanjega ministra Republike Slovenije. Pri tem se zaradi skrajnih razmerij v koaliciji zastavlja veliko vprašanj, in sicer, kako bo dr. Miro Cerar zagotovil, da bo tuj investitor resnično prišel v državo, kjer se s strani visokih političnih oseb govori o nacionalizaciji, kar pomeni nacionalizacijo podjetnikov? Kako bo obrazložili izjavo, da je izvoz Ahilova peta?

Kandidat za zunanjega ministra in aktualni predsednik vlade Miro Cerar je v predstavitvi pred odborom DZ za zunanjo politiko napovedal, da si bo prizadeval za odprto, uravnoteženo in enotnejšo zunanjo politiko, veliko poudarka je namenil tudi gospodarski diplomaciji. Pri odnosih s Hrvaško pa naj bi se zavzemal za uveljavitev arbitražne razsodbe o meji med državama. Glede na to, da je odhajajoči premier zadnji mandat vodil vlado in državo, so poslanci SDS seveda od kandidata za zunanjega ministra zahtevali obširne odgovore na mnoga pomembna zunanjepolitična vprašanja, a so prejeli odgovore, ki so bili medli in neprepričljivi.

Njegova vlada podpisala nevarno deklaracijo
Poslanec SDS Branko Grims je bil do kandidata za zunanjega ministra precej kritičen, saj je prepričan, da je kot odhajajoči premier poskrbel za to, da je Slovenija predvsem zaradi tega, ker je premier Cerar dopustil prost pretok ljudi čez mejo v času množičnih prihodov beguncev, danes dejansko izločena iz schengenskega območja, o čemer pričajo tudi dolge kolone vozil pred mejnimi prehodi in pregledovanje vozil na meji, predvsem z našo severno sosedo Avstrijo. Grims je izpostavil tudi, da je vlada, ki jo je premier Cerar vodil v času opravljanja tekočih poslov, presegla svoja pooblastila, ko je podpisala marakeško politično deklaracijo. “Ta deklaracija ima zelo raztegljive formulacije, z njo se zavezujemo k temu, da bo Slovenija izenačila vse, begunce in migrante, ne glede na njihov izvor in status. V omenjeni deklaraciji še piše, da se bodo države zavzemale za politično korektno poročanje o migrantih. O podpisu omenjene deklaracije ni bil obveščen niti državni zbor niti odbor za zunanjo politiko, čeprav bi moral biti,” je opozoril mag. Grims. Ob tem je izpostavil, da ta deklaracija ni le politična, temveč da gre za akcijski načrt za integracijo migrantov, zaradi česar bi državni zbor skladno z akti o določitvi zunanje politike Republike Slovenije o podpisu le-te moral biti seznanjen. “Kje je pravna osnova za opisano ravnanje vlade? Kajti, ko gre za vprašanja varnosti in položaja države v mednarodni skupnosti, bi morali pri podpisovanju deklaracij biti še posebej previdni,” je prepričan mag. Grims, ki še meni, da je bil podpis te deklaracije protipraven. Poslanec SDS je opozoril še na nedavne izjave poslancev Levice o nacionalizaciji podjetij. “Najbrž je jasno, kako bo to odmevalo v tujini, in najbrž je jasno, da bo to vplivalo na blaginjo in varnost vseh. Zanima me, kako boste kot zunanji minister odgovorili na takšna dogajanja v luči spoštovanja prava in verodostojnosti do tujine?” je kandidata za zunanjega ministra povprašal poslanec Grims, ki je obenem še prepričan, da moramo najprej spoštovati lastno pravo, potem pa mednarodno pravo, ter da mora država voditi politiko, ki jo bo cenila tudi tujina.

Zaradi skrajnih levičarjev na slabem glasu med investitorji
Poslanca SDS Andreja Širclja pa je predvsem zanimalo, ali bo premier Cerar kot zunanji minister spoštoval in uresničeval koalicijsko pogodbo, ki jo je podpisal. “V vseh poglavjih koalicijske pogodbe so vsebine, ki se posredno ali neposredno nanašajo na zunanjo politiko, ki je sicer v tej koalicijski pogodbi opredeljena zelo skromno. Na področju zunanje politike je zapisanih veliko splošnih floskul in ker ni nič konkretnega v njej, bi vas prosil za natančne, vsebinske in stvarne odgovore,” je kandidatu za zunanjega ministra dejal mag. Šircelj. Nadalje je poslanca zanimalo, kako Miro Cerar razlaga določbe koalicijske pogodbe, ki se nanašajo na to, da bo vsako podjetje plačalo najmanj 5 % davek. “Kako bo to vplivalo na gospodarsko sodelovanje s tujino? Kako boste s to koalicijsko pogodbo zagotovili več mednarodnega kapitala, ki bo vlagal v delovna mesta z visoko dodano vrednostjo? Kako boste prepričali tujega investitorja, da pride investirat v Slovenijo? Kako boste zagotovili, da bo ta tuj investitor resnično prišel v državo, kjer se s strani visokih političnih oseb govori o nacionalizaciji, kar pomeni nacionalizacijo podjetnikov? Kako boste obrazložili izjavo, da je izvoz Ahilova peta?” je še zanimalo mag. Širclja. Prav tako je Cerarja vprašal, kaj meni o tem, da nek politik prenos dobička poimenuje davčna utaja, zaradi česar gre finančna uprava takoj v davčni pregled. “Zunanja politika odpira vrata tudi gospodarstvenikom in zato moramo dobiti odgovore tudi na takšna vprašanja, vezana na gospodarstvo,” je še menil Andrej Šircelj.

Poslanca Anžeta Logarja pa je zanimalo predvsem, ali je del koalicijske pogodbe o zunanji politiki pisala stranka Levica? “Ker, če jo je pisal Cerar, potem je nedopustno, da v njej ni poglavja o varnostni politiki,” je prepričan poslanec SDS. Dr. Logar pa je vprašal tudi, kako namerava bodoči zunanji minister Miro Cerar pomagati Slovenkam in Slovencem, ki živijo v Venezueli. “Ljudje v Venezueli, med njimi mnogi Slovenci, so namreč obubožani od ideologije, ki je blizu eni koalicijski partnerici. Kaj bo vaš prvi ukrep zanje?” je še vprašal dr. Logar.

C. Š.

 • merim

  Ma dobr izkusnje ze ima je v prejsnjem mandatu pripeljal velike firme k nam

  • Igor Kavalar

   2 firme je pripeljal v 4 letih. Jaskawa in Magna. Z davki ki jih poberejo državljanom jih subvencioniramo in plačujemo milijone, da so sploh prišli (pa so to takšne firme, da bi si to z lahkoto sami privoščile).

   S tem subvencioniranjem izbrancev vse ostale podjetnike v tej državi postavijo v neenakopraven položaj. Verjetno, če bo v teh firmah zagustilo kdaj v prihodnosti in bo tam delalo veliko ljudi, bodo tudi sfinancirali in pokrivali luknje brez dna.

   Rešitev bi bila nižja davčna stopnja za vse podjetnike in nobenih subvencij več!

   Okoljski problem: namesto da bi gradili v industrijski coni, kjer je prostora koliko hočeš, so šli delati usrano lakirnico na zemljo, kjer bi se morala proizvajati hrana, ker trenutno pridelamo samo toliko, da preživimo 1/3 prebivalstva, ostali bodo pa žal morali pocrkati od lakote, če nobeden več ne proda hrane Sloveniji.

   To je naredu. Eno sranje!

   • Anton

    pozabil si oment še, za vsako novo firmo, en zakon. Marija Tereza se obrača v grobu

    sarkazem press

   • merim

    Ej poglej si pipiko al pa akrapovica kok sta dobla pol pa pametuj a bo slo?

    • xtc

     A ti butl razumeš,da ne Magna ne Yasakava nista SLO firmi in ,da pri Yasakavi nebo veliko zaposlenih saj gre za robottizirano tovarno,katere armortizavijski rok je zelo kratek in se jo ,da tudi hitro seliti in druga je firma,ki je podizvajalec Avto industrije,kjer kose cena spremeni za par cenntov ali dvigne davek,obrat preprosto zapro ker ne gre skozi.

    • Igor Kavalar

     Ja a sem jim jaz dal denar? A sem omenil, da morajo v primeru slovenskih firm delati tudi izjeme? Ti si govoril in pel hvalospeve o tem koliko jih je Cerar pripeljal.

     In ja z nobenim subvencioniranjem posameznikov se ne strinjam. Ne z Lex Merkatorjem, tako tudi Revoz nebi smel dobiti nič, kar naj plača Renault, so dost bogato podjetje, da sfinancirajo, pa pač nebodo bajno financiral enih formulašev ane, če jim je sestavljanja twingov v Slovenije bolj pomembno. Če pa ne morejo naj pa propadejo kot propadejo vsi ostali v kapitalizmu!

     Vsi morajo biti tretirani enako!

   • Morala

    merim niti ne razume problem hrane, ker misli, da vse v trgovini zraste, ne da bi to razumel, kar si napisal…

    “merim Morala • 16 ur nazaj
    Saj hrano si vsak sam kupuje ti je ne kupi drzava.”

 • bubamara

  Cerar ni primeren za diplomata, ampak slabši od Kahla že ne more biti. Brez subvencij države novim tujim investicijam, ne bo velikih igralcev v SLO. Če so pa subvencije, imata pa največjo korist Mujo in Haso, ki zgradita delavnico tujega investitorja. Glavno, da se denar obrača. Bo že. Samo, da Janša ni v vladi.

 • Novakec1

  Vsaka tadruga beseda cmerkota je …verjamem…. naivnež na kubik.

  • BlackOpsSystem

   lažnivec ne naivnež!!!! V aktivno politiko je bil pripeljanv zahvalo, ker je leta in leta preučeval in popravljal(beri PRIPRAVLJAL) zakone, ki so jih sprejemali v parlamentu veljaki, da nas danes še vedno lahko LEGALNO KRADEJO in nihče ni kriv in nihče ne odgovarja!!!

   • Steiermark

    Ga je pač mati naučila, da še vsaka svinjarija ni zločin…..

  • mona lisa

   Pa laže kot pes teče.

  • sodnikisozločinci

   Verjamem… pa ne me držat za jezik.

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDEJO HLAPCI UDBOVSKIH FOSILOV NA OBLAST

  • Steiermark

   Mi jih imamo, neprekinjeno, na oblasti, že vse od 45 leta dalje, le da jih zaradi naravnih zakonov, danes nadomeščajo njihovi potomci in učenci….

   • Franc Šink

    Suša in moča sta tudi naravni pojav. Delata pa manj škode.

 • merim

  Desni priznajte si, totalno ste zavozli.

  • Franc Šink

   Zakaj nas potem ne rešujete, če ste pa tako usmiljeni

   • merim

    To je samo dobro za slovenijo.

  • mona lisa

   Nisi desni zavozili samo levaki so podpisali pakt s hudičem da so desne onemogočili.

 • pajot

  na sliki zgoraj vidim dva mavrična. Starš 1 in starš 2. Dober tek, Slovenija.

 • Jurko

  Cerar se je v gospodarski diplomaciji že tako izkazal da mu vsekakor zaupam.

  • xtc

   Izkazal?
   Ti s prbit ko kandelabr v asfalt.

   • Jurko

    Njegova gospodarska diplomacija nas je rešila iz krize oz je dosti pripomogla k temu.

    • mona lisa

     A vidim da resno misliš. Res si zabit kot je napisal xtc. Gornja slika vse pove.

    • ZatonMesecnikov

     Jurko, za 20 milijard nas je zapufala, njegova diplomacija.

     • Jurko

      Dolgovi se ob normalni gospodarski klimi lažje odplačujejo. Probam motivirat debato na Axis forumih XD

     • ZatonMesecnikov

      O čem pa na Axis? O cerarjevi gospodarski rasti?

      poslušaj, vidim, da ni kakšnega odziva. sedaj se bo pojavil trifunović pa te steral. Poskušaj nekaj razumeti.

      Ti bi želel tam neko obsodbo streljanja talcev ter pod vprašaj postavil Nürnberško sojenje za Talce. kot dokaz si napejstal nekaj odstavkov iz Wikipedije. To ne poteka tam tako in nikjer ne poteka tako. Če je bilo po haški konvenciji iz leta 1904 naloženo podpisnicam, da skrbijo za zasedeno prebivalstvo (zelo verjetno so blagostanje prebivalstva včasih razumeli drugače, kot ga danes. predvsem se je šlo za zaščito tega prebivalstva, red in mir. ter njegova oskrba v mejah zmožnosti) Hkrati pa za dosego tega dovolili okupatorju uporabo prisilnih sredstev, kar vključuje tudi streljanje talcev, potem je to to. Po takrat veljavnih zakonih in konvencijah.

      Tako so med prvo vojno nemci počeli v zasedeni belgiji (videl sem sliko nekje ustreljenega tatu, pokopanega na način, da mu je roka pokončno štrlela ven iz groba, v opomin drugim.) Te stvari se namreč niso začele z Ljudstvom pa letom 1941. Imajo dolgo predzgodovino. Tako ima tudi druga vojna dolgo predzgodovino uporabljenih metod. Šele komunisti so to vojno naredili vsenarodno in Ljudsko, čeprav velik del naroda ni sodeloval v tem.

      zato se potrudi, pa sam privlači komentatorje tam. Z kako resno dilemo in vprašanjem, ne pa z copy paste wikipedije.

     • Jurko

      Pa saj sem dal vprasanja. XD Iz wikija je bilo samo na zacetku za start. Drugace se navaja predvsem sama sodba. Jest mislim da bo debata kul. Pocakimo se kak dan.

     • ZatonMesecnikov

      Dal si pod war crimes.

      kateri zakon so zagrešili s strejanjem Talcev oziroma katerega so kršili. In zakaj komunisti niso upoštevali grožnje s streljanjem talcev, medtem ko jo je pa Jugoslovanska vojska v domovini upoštevala?

     • Jurko

      Saj je bilo sojenje zaradi vojnih zlocinov. In tudi spoznani so bili za krive. Samo obrazlozitev sodbe je sporna. Se ti ne zdi?

     • ZatonMesecnikov

      V katerem odstavku pa? Oziroma zakaj pa sporna’

     • Jurko

      Ja a nisi videl kaj sem izpostavil recimo?

     • ZatonMesecnikov

      Smatraš, da imaš večje znanje kot pravniki na Nürnberških sojenjih?

      vedno sem zagovarjal, da mora biti interpretacija prirnerna takratnim razmeram primerno…

     • Jurko

      Ampak nisi odgovoril na nobeno izmed izpostavljenih dilem XD

  • mona lisa

   A ti to resno?

 • xtc

  Da je Cerar navaden idiot ,se je videlo iz njegovih bebavih nastopov in posmehu mu v tujini.

 • Antonius
 • RATATA

  Par let emweya ne pomeni nič. da bi se cerar približal dalajlami bi moral bit najmanj 7 let v Tibetu.
  Batta škornji bi mu pa pasali, da bi vsaj pod noge izgledal kot dec.

 • mona lisa

  Slika prikazuje akterja tik pred velikim mokrim poljubom. A je še kak komentar potreben? Fuj……

 • Ana Job

  Bravo Cerar zmanjšaj Slovenijo na Janković Republic.

 • Olga2345

  Cerar spada zaradi vseh kršenj ustave in zakonov ter celo veleizdaje (samovoljen podpis marakeškega sporazuma) za RESETKE in ne za zunanjega ministra!

 • Olga2345

  Sliko z Junkerjem lahko podnaslovimo z: “plesala bosta samo eno poletje”, saj tudi stari skorumpirani pijanec odhaja!

 • piko8

  Cmerar misli, ko dobi poljub od funkerja in ga potreplja po vsrani riti, kako pomemben je!! Sepa vsi delajo norca iz njega Slovenija pa tone!!

 • Ryuk

  Že v preteklem mandatu ni cerarja na mednarodnih forumih noben “šmerglal”. Zakaj bi bilo zdaj drugače?

 • jaz mene

  Takšno objemanje ni za normalnega človeka. Tem ljudem se je čisto zmešalo. In taki nas vodijo. KAKO DOLGO ŠE LJUDJE?

 • sodnikisozločinci

  Kdo pravi, da Cerar ne more dobiti investitorjev? Jaz mu lahko takoj investiram čevelj v rit.

 • Steiermark

  na sliki sta kot dva buzeranta, zelo zaljubljena, v “švunku”….. po francoskem poljubu pa še kranjska klobasa, terana sta pa se nacuzala že prej!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!