fbpx

Cerar nas z razumevanjem situacije na Bližnjem vzhodu zopet potiska proti Moskvi

Foto: STA

Kljub temu, da je Slovenija zaradi dolgoletne zgrešene zunanje politike povsem izgubila ugled na zunanjem parketu, je zunanji minister Miro Cerar začutil, da se mora oglasiti v povezavi z likvidacijo enega najhujših svetovnih teroristov sodobnega časa poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde generala Kasema Solejmanija. Ta je izrazil svojo veliko zaskrbljenost zaradi eskalacije konflikta med ZDA in Iranom in nas zopet potisnil na zunanjepolitično margino. “Nasilje in napadi na civiliste, diplomatska predstavništva in kulturne spomenike pomenijo grobo kršitev civilizacijskih norm in določb mednarodnega prava, zato takšnim dejanjem nasprotujem,” je zapisal na Twitterju.

Očitno je, da zunanji minister Miro Cerar sledi zgledu svojega predhodnika Karla Erjavca, ki je kljub arbitražnemu fiasku, prisluškovalni aferi, padcu Schengena, slabi gospodarski diplomaciji in padanju mednarodnega ugleda Slovenije, začutil, kako bi bil posrednik med Rusijo in Zahodom ob uvedbi sankcij. Tudi njegova namera se je sfižila, slovenska politika pa se je s to potezo precej osmešila. Ni ravno presenečenje, da je bil predsednik vlade takrat prav Cerar.

In ravno tako ni presenečenje, da se Cerar kot zunanji minister ponovno postavlja v vlogo nekega arbitra na Bližnjem vzhodu, ko pa je diplomatska moč Slovenije trenutno na najnižji možni točki. Poleg tega je njegovo razumevanje odnosov med ZDA in Iranom zgrešeno in kot izhaja iz njegovega mnenja, je ta na nivoju hujskaških levih medijev, na strani terorističnega Irana.

Iz tega razloga ne čudijo zgroženi odzivi državljanov na odziv Cerarja, ki je med drugim izpostavil, da je Ministrstvo za zunanje zadeve v stiku z zaveznicami in drugimi državami, od katerih pričakuje sprotno izmenjavo informacij. “Pozorno spremljamo razmere in sodelujemo v razpravah, ki potekajo v okviru EU in NATO.”

Slovenci bolj zaskrbljeni nad slovensko zunanjo politiko
“Jaz tudi! Ampak jaz sem zaskrbljen nad zunanjo politiko RS. A te nič ne skrbi stanje duha v RS, kršitve človekovih pravic, zapiranje opozicije V RS, krivične obsodbe, odvzem mandatov v DS,…..,” je mogoče prebrati v enem izmed odzivov. Podobnih odzivov pa na družabnih omrežjih ne manjka: “Spij en šnops pa bo bolje. Takoj popusti pritisk v glavi”; “Nasilje in napade na civiliste je izvajal Solejmani v Iranu, Iraku, Siriji, Jemnu..diplomatsko predstavništvo ki je bilo napadeno, je bilo ameriško v Bagdadu.. tko da.. mi lahko poveš kateri kulturni spomeniki so bili napadeni??”; “Jaz sem tudi zaskrbljen, da se Iranci ne odločijo vzet nazaj provizijo za pralnico 1.000.000.000 USD via NLB, ker Miki Miška ni dobila dogovorjen znesek, letelo bodo glave ….to več ni zajebancija ….”.

Foto: STA

“Hvala, da si ta izliv delil z nami, četudi ga nebi, ker tvoje mnenje je za SLO pomembno toliko, kot imam jaz zjutraj, ko se zbudim, belega v kotičku ust, v svetu pa niti toliko ne!”; “Ste zaskrbljeni, ker bi se znala ustaviti nakazila in s tem provizije iz Irana v kakšno našo banko? Kulturni spomeniki? …je z vami vse vredu?”; “Spoštovani Miro, tudi mi (državljani) smo zaskrbljeni, zato imamo vas, da poleg zaskrbljenosti tudi ukrepate, ker z vašimi čustvenimi stanji nas ni treba seznanjati…”; “Vesel bi bil, da se ta Vlada kulturno poslovi. Sram me je, da imamo v Sloveniji tako Vlado. Lp”.

https://twitter.com/LottaS10/status/1214212707462856704

“Besede Mirkeca za ZDA ne pomenijo nič nula zero”
Eden izmed uporabnikov je spomnil, da je ameriška prva dama slovenskega rodu in zapisal: “Saj ni čudno, da prva dama ZDA Slovenka še ni bila na obisku pri nas. Ko pa imamo na oblasti komunajzarje, ki očitno zagovarjajo Iran in to kljub temu, da smo del Nata torej zavezniki ZDA. Je pa res, da besede Mirkeca za ZDA ne pomenijo nič nula zero”. “Škoda g. Cerar, da niste tako ostro reagirali tudi takrat, ko so islamisti pred 4 leti uničevali pradavne in neprecenljive spomenike v Siriji (Palmira)”; “Pejd na največje krožišče, pa tam protestiraj, mogoč te bogovi slišijo. Vem pa, da so kontaktne leče za večjo ostrino.”

Uporabniki Twitterja so med drugim spomnili, da ni videti, da bil Cerar zaskrbljen nad dolgimi vrstami v zdravstvu in uničevanjem verskih krščanskih objektov. “Mirčy smeši sam sebe… Pa to ne moreš verjet…nisem še zasledil da bi bil tako zaskrbljen nad čakalni mi vrstami v zdravstvu…”; “Zelo sem zaskrbljen za slovensko zunanjo politiko, katero šolajo Hrvati, kot otroke v prvem razredu že 28 let”; “Marsikaj v SLO pomeni grobo kršitev civilizacijskih norm, pa se vam fučka! Oziroma to še podpirate!”; “Cerar, ne kvasi neumnsti s kulturnimi spomeniki ? Trump, brani zahodno civilizacijo, tudi take butlne na slovenskem zunanjem ministrstvu! Muslimani v Evropi požigajo cerkve in katedrale !”; “Ste namenoma proč pogledali, ko so na istem teritoriju, v vseh muslimanskih državah, porušili domala vse krščanske objekte in pobili na tisoče kristjanov? Za vse, kar je povezano s kristjani, civilizacijske norme ne veljajo al’ kako? Dvoličnež!”. 

Nina Žoher