fbpx

Cerar pokazal svoj resnični domet: Za brexit okrivil populizem, lažne novice in zavajanje državljanov, migrantska kriza je zanj izmišljotina, ograja, ki jo je postavil na meji s Hrvaško, pa družbeni konstrukt

Miro Cerar (Foto: STA)

Na Twitterju so se v sredo kresala mnenja med zunanjim ministrom dr. Mirom Cerarjem in nekdanjim sodnikom Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Boštjanom M. Zupančičem glede vprašanja referenduma o sprejetju marakeškega dogovora ter vpliva, ki ga je imela migrantska kriza na glasovanje o brexitu.

“Globalni dogovor o migracijah ni pravno zavezujoč dokument in se ne potrjuje v državnem zboru, zato je razpis posvetovalnega referenduma o tem dogovoru nemogoč,” je zapisal Cerar in na tak način iskal izgovore, kako ljudem odvzeti pravico odločanja o dokumentu, ki naj ne bi bil pravno zavezujoč, a bo kljub temu vplival na življenja slovenskih državljanov.

Ob tem je Cerar še zavrnil, da je do brexita prišlo zaradi globalnih migracij, trdeč, da je vzrok za brexit iskati v populizmu, širjenju lažnih novic in zavajanju državljanov. Očitno zunanji minister izredno podcenjuje spomin slovenskih državljanov. Spomnimo se namreč leta 2015, ko je nemška kanclerka Angela Merkel migrante povabila v Evropo.

Ravno tako se spomnimo raznih umetno ustvarjenih situacij utopljenih migrantov, ki so jih mediji pograbili za zbujanje sočutja. Ravno tako se spomnimo, kako so politiki na oblasti zagotavljali, da migranti bežijo pred vojno v Siriji, da je med njimi vse polno zdravnikov in inženirjev, ki jih Evropa krvavo potrebuje.

Cerarju očitno še vedno ni kapnilo, da je do vzpona “populizma” v Evropi prišlo izključno zaradi tega, ker so politične elite, med katerimi je tudi on sam, zavestno in vztrajno ignorirale ljudstvo. Na to ga je prek Twitterja opozoril tudi Zupančič, ki mu je sporočil: “Ne vem, ali znaš toliko angleško, a poglej si kakšen oratorični bengalski ogenj od #NigelFarage Isto za Frexit (francosko itak ne razumeš) Še nisi opazil, da ti gori pod nogami …”

Namesto da bi si pogledal kak govor Nigela Faragea, kakor mu je to priporočil Zupančič, je Cerar Farageve govore označil za “podpihovanje strahu”, ki so v zgodovini Evrope že pripeljali k opustošenju. “Zato moji pozivi k strpnosti in spoštovanju kulture dialoga, ki temelji na pravih dejstvih in ne #fakenews“. S tem je zunanji minister pokazal, da zgolj sam verjame lažem, ki si jih najbrž ponavlja vsako jutro pred ogledalom.

Za Cerarja je resnica enaka podpihovanju strahu, “dejstva”, ki se ujemajo z njegovimi željami so “prava”, kdorkoli pa opozori, da se ta njegova dejstva ne ujemajo z realnosto, pa širi “lažne novice”. Izgleda, da smo po izjavah bojda profesorja ustavnega prava le še korak stran od uvedbe miselnih deliktov, ki bi mu omogočili, da ga nihče ne vznemirja z resnico v njegovem balončku laži, s katerimi se slepi.

“No, saj sem rekel, da angleščine ne razumeš …” je odvrnil Zupančič Cerarju.

Ivan Šokić