fbpx

Cerar ponovno stavi na kolektivno pozabo ter se zavzema za “depolitizirano, etično in strokovno avtonomno RTV”

dr. Miro Cerar (Foto: STA)

“Toda Miro Cerar mlajši se na sceno ne vrača zgolj v medije, ampak tudi na Twitter, kjer je včeraj podprl kvazi novinarsko stavko na RTV Slovenija, vendar s tem znova dokazal, kako neetičen še vedno je,” je opozoril novinar Bojan Požar, ki je spomnil, kako je dr. Miro Cerar poskrbel, da je programski in nadzorni svet RTV med njegovim mandatom večinsko obvladovala tranzicijska levica. Požar je še napovedal, da bodo Cerarja po vsej verjetnosti ustoličili za ustavnega sodnika. Si kaj obeta tudi Ljudmila Novak, ki je včeraj prav tako podprla “neodvisno novinarstvo” RTVS?

“Obžalujem nevzdržne razmere na RTV Slovenija in podpiram stavkovna prizadevanja novinarjev in drugih delavcev za avtonomno, varno in profesionalno delovno okolje. Slovenija potrebuje depolitizirano, etično in strokovno avtonomno RTV,” je v podobnem stilu kot Ljudmila Novak včeraj tvitnil nekdanji premier dr. Miro Cerar. Novakova je namreč zapisala, da je neodvisno novinarstvo hrbtenica demokracije in da si želi, da bi ta vitalni del naše družbe še naprej predstavljala tudi RTV Slovenija “Ne hlapci, pač pa svobodni ljudje oblikujejo napredno demokratično družbo, v kateri tudi sama želim živeti,” je dodala in poudarila, da ima javna RTV med vsemi mediji posebno poslanstvo, ki sega še v čas nastanka naše države. “Tedaj smo se odločili za neodvisno RTV, kjer novinarstvo deluje strokovno in v skladu z najvišjimi novinarskimi standardi, pri čemer slednji niso ne levi in ne desni, pa tudi sredinski ne,” je opozorila.

No, Miro Cerar, ki se zdaj zavzema za “depolitizirano” in tako naprej RTV Slovenija, je med svojim mandatom na čelu vlade RS poskrbel, da je njegova stranka SMC – skupaj s preostalo tranzicijsko levico v programskem svetu imela dvotretjinsko večino, za predsednika nadzornega sveta pa je postavil Andreja Graha Whatmougha, ki je danes direktor RTV in za katerega stavkajoči sedaj zahtevajo, da odstopi. Po navedbah Požareporta je prav Cerar za direktorico televizije namestil Natalijo Gorščak, ki je bila je njegova izbira – pri čemer je kadrovsko operacijo izpeljal Andrej Klemenc, tedanji generalni sekretar SMC, danes pa član uprave Mladinske knjige. Programski svet RTV Slovenija včeraj ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja, da za direktorico RTVS imenuje Gorščakovo. Bojan Požar je še spomnil, da je Cerar prek članice programskega sveta Petre Ložar (SMC) in poslanca SMC Dragana Matića, ki je hotel postati generalni direktor RTV, mimo avtonomije državnega medije rušil takratnega generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, da bi politično nastavil svojega generalnega direktorja RTV iz kvote SMC.

https://twitter.com/BojanPozar/status/1528742250020278273?s=20&t=GKzEmh1mf4sUr0BtZw4lhA

Ob Cerarjevem vse pogostejšem pojavljanju Požar meni, da se tako skuša lansirati njegovo kandidaturo za predsednika države – pri čemer je sicer malo verjetno, da bi Cerarju uspelo priti na položaj. Požar opozarja, da je konkurenca na levi enostavno premočna, da bi tranzicijska levica eksperimentirala s Cerarjem. “Bodo pa Cerarja, ki je danes ‘samo navaden profesor’ na ljubljanski pravni fakulteti, predvidoma potolažili z ustoličenjem za ustavnega sodnika,” je še napovedal Požar. Spomnimo, Odlazkovi mediji so promovirali Cerarja za ustavnega sodnika že pred leti – pa čeprav je po mnenju mnogih s svojimi potezami oz. pravniški zdrsi dokazal, da ni le zanič politik, temveč tudi pravnik.

Vir: Delo

Sara Bertoncelj