fbpx

Cerar se je ustrašil: Po burnem odzivu javnosti vlada umaknila sporen predlog za dvig plač direktorjem v javnem sektorju

Miro Cerar je najbolj odgovoren za katastrofalno implementacijo arbitražnega sporazuma (foto: STA)

Vlada je z dnevnega reda današnje seje umaknila predlog uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju, s katero bi se na račun odprave plačnih nesorazmerij masa njihovih plač povečala za 8,8 milijona evrov, so potrdili v Ukomu. Uredba je namreč, jasno, razburkala javnost, saj bi se s to uredbo plače ponovno zvišale tistim, ki so že tako ali tako bolje plačani.

Uredba določa plačne razrede, razpone plačnih razredov, kriterije ter metodologijo za uvrstitev delovnih mest, med drugim ravnateljev, rektorjev, dekanov, direktorjev vladnih služb in organov v sestavi, generalnih direktorjev, načelnika Generalštaba Slovenske vojske, glavnih inšpektorjev, generalnih sekretarjev oz. sekretarjev državnih organov, ki niso funkcionarji, načelnikov upravnih enot ter direktorjev oz. tajnikov občinskih uprav. Nove uvrstitve bi veljale od začetka leta 2018. Torej bi se najbolj veselili ravnatelji, direktorji, tajniki, šef Cerarjevega kabineta, ne smemo pa pozabiti  niti na direktorje tistih bolnišnic, ki delajo izgube.

Na ministrstvu za javno upravo, kjer so pripravili uredbo, so navedli, da so direktorji prvi vstopili v nov plačni sistem, zaradi interventnih ukrepov pa se od leta 2012 njihove uvrstitve niso spreminjale, temveč so se določali le plačni razredi novoustanovljenih oseb javnega prava. Tako so pri vrednotenju delovnih mest direktorjev v tem obdobju nastale anomalije, ko jih po višini plače prehitevajo številni javni uslužbenci.

Ali gre zgolj za začasen umik in kaj točno vlada namerava vlada v nadaljevanju še ni znano.

Tako pa se je odzvala slovenska javnost na Twitterju:

https://twitter.com/kricac/status/931105649227911170

B. O., STA