Cerar še naprej na mrtvi točki dialoga z Zagrebom, Janša se zaveda, da le pogovor odgovori na odprta vprašanja, zato se je sestal s Plenkovićem

Foto: Twitter

Predsednik SDS Janez Janša se je včeraj mudil na obisku v Zagrebu, kjer se je med drugim sestal na bilateralnih pogovorih s predsednikom vlade RH Andrejem Plenkovićem in predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

V SDS so nam potrdili srečanje med predsednikom SDS Janezom Janšo in predsednikom vlade RH ter predsednikom HDZ Andrejem Plenkovićem, ki je včeraj zvečer odmevalo na družbenih omrežjih. Pogovor s Plenkovićem je tekel o odnosih med Slovenijo in Hrvaško, zapletih v zvezi z arbitražnim sporazumom, razmerah v regiji in EU ter o sodelovanju med SDS in HDZ, ki sta skupaj članici Evropske ljudske stranke. SDS je podprla kandidaturo HDZ za organizacijo kongresa ELS leta 2019 na Hrvaškem. Kot je na Twiterju zapisal Janša, je “pogovor vedno potreben, saj le tako odprta vprašanja lahko dobijo odgovore.”

Predsednik SDS se je na ločenem bilateralnem srečanju sestal tudi s predsednikom hrvaškega Sabora (parlamenta) Gordanom Jandrokovićem in podpredsednikom Sabora akademikom Željkom Reinerjem. V sklopu obiska v Zagrebu je predsednik SDS Janez Janša predaval tudi udeležencem konference o vrednotah v politiki, ki sta jo organizirala ustanova Konrada Adenauerja in Ustanova hrvaške državnosti. Skupaj s predsednico Inštituta dr. Jožeta Pučnika dr. Andrejo Valič Zver sta se kasneje udeležila otvoritve mednarodne konference o medverskem dialogu pod pokroviteljstvom predsednika ELS Josepha Daula.

N. Ž.