fbpx

Cerarjeva vlada še naprej brani korito za mafijsko elito – NLB ne bodo prodali pod nobenim pogojem!

Foto: STA

“Vlada je med možnimi rešitvami zavrnila kakršnokoli obliko prodaje NLB, tudi po t. i. pred-IPO postopku, o katerem sva na zadnjem sestanku govorili s komisarko,” je danes povedala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Vlada Mira Cerarja bo tako še naprej kršila zaveze o prodaji največje banke NLB, ki smo jo državljani morali zaradi spornih poslovnih praks dokapitalizirati že z dvema in pol milijarde evrov, prav tako pa so prek nje oprali za skoraj milijardo evrov nezakonitega iranskega denarja. Namesto odgovornih lastnikov jo bodo elite še naprej zlorabljale za lastne pokvarjene interese. 

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je sporočila, da ne bodo šli v prodajo NLB, kot zahteva zaveza, dana pred Evropsko komisijo, ampak bodo predstavili možnosti finančne kompenzacije NLB državi namesto prodaje bank na Balkanu. ”V petek bodo tako predstavili podrobnosti našega predloga in opredelili vsa odprta vprašanja, ki se ob njem še porajajo komisiji,” je dodala, a opozorila: “Pričakovati je, da bo komisija še preverjala možnosti za izpeljavo kakršnihkoli privatizacijskih postopkov.

V predlogu, ki ga bo ministrica predstavila komisiji, gre za to, da bi se obveznost prodaje hčerinskih družb NLB, če ne pride do njene privatizacije do postavljenega roka, nadomestila s finančno kompenzacijo, piše STA. “Bistvo je, da se banko zaveže, da v določenem časovnem obdobju vplača določen znesek v sklad skladov, ki bi lahko zagotavljal dodatne vire za razvoj malih in srednjih podjetij,” je povzela ministrica.

Levi vladni trojček se ne bo odpovedal donosnemu bankomatu
Večina priznanih slovenskih ekonomistov meni, da se levi vladni trojček nikakor ne želi odpovedati največjemu lastniškemu deležu v NLB, z drugimi besedami donosnemu “bankomatu” za izčrpavanje davkoplačevalskega denarja. Po tem, ko je slabe terjatve prenesla na slabo banko, bi morala država banko prodati, da bi davkoplačevalcem vrnila še preostalo milijardo evrov. Ocenjuje se, da bi bilo treba, če bo država v svoji lasti obdržala četrtino banke, ki je po knjigovodski vrednosti vredna milijardo in pol evrov, in če želimo pri prodaji dobiti milijardo, NLB prodati za ceno blizu njeni knjigovodski vrednosti.

NLB trenutno dobro posluje, zahvaljujoč državi in predvsem davkoplačevalcem
Kot opozarja naš sogovornik z Ekonomske fakultete (EF) v Ljubljani, profesor dr. Matej Lahovnik, NLB trenutno dobro posluje, predvsem zahvaljujoč državi, ker jo je dokapitalizirala z denarjem vseh davkoplačevalcev. Banka je tako lahko oblikovala vse potrebne rezervacije. Delno pa so dobri lanski in letošnji rezultati posledica tega, da je posamezne rezervacije banka razgradila in na takšen način vplivala na navidezno zelo dober poslovni rezultat.

“Drugi rezultat pa je, da smo banke sanirali tudi z državnimi obveznicami na način, da je država pri prenosu slabih posojil na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) v bistvu zagotovila bankam državne obveznice, ki imajo zelo visoko obrestno mero, ne glede na trenutne razmere, tako da je dober rezultat NLB-ja v resnici posledica dejstva, da ima banka v svoji bilanci aktivne državne obveznice, katerih obresti plačujemo vsi davkoplačevalci,” nam je razložil Lahovnik.

C. Š.