Cerarjeva vlada še naprej brani korito za mafijsko elito – NLB ne bodo prodali pod nobenim pogojem!

Foto: STA

“Vlada je med možnimi rešitvami zavrnila kakršnokoli obliko prodaje NLB, tudi po t. i. pred-IPO postopku, o katerem sva na zadnjem sestanku govorili s komisarko,” je danes povedala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Vlada Mira Cerarja bo tako še naprej kršila zaveze o prodaji največje banke NLB, ki smo jo državljani morali zaradi spornih poslovnih praks dokapitalizirati že z dvema in pol milijarde evrov, prav tako pa so prek nje oprali za skoraj milijardo evrov nezakonitega iranskega denarja. Namesto odgovornih lastnikov jo bodo elite še naprej zlorabljale za lastne pokvarjene interese. 

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je sporočila, da ne bodo šli v prodajo NLB, kot zahteva zaveza, dana pred Evropsko komisijo, ampak bodo predstavili možnosti finančne kompenzacije NLB državi namesto prodaje bank na Balkanu. ”V petek bodo tako predstavili podrobnosti našega predloga in opredelili vsa odprta vprašanja, ki se ob njem še porajajo komisiji,” je dodala, a opozorila: “Pričakovati je, da bo komisija še preverjala možnosti za izpeljavo kakršnihkoli privatizacijskih postopkov.

V predlogu, ki ga bo ministrica predstavila komisiji, gre za to, da bi se obveznost prodaje hčerinskih družb NLB, če ne pride do njene privatizacije do postavljenega roka, nadomestila s finančno kompenzacijo, piše STA. “Bistvo je, da se banko zaveže, da v določenem časovnem obdobju vplača določen znesek v sklad skladov, ki bi lahko zagotavljal dodatne vire za razvoj malih in srednjih podjetij,” je povzela ministrica.

Levi vladni trojček se ne bo odpovedal donosnemu bankomatu
Večina priznanih slovenskih ekonomistov meni, da se levi vladni trojček nikakor ne želi odpovedati največjemu lastniškemu deležu v NLB, z drugimi besedami donosnemu “bankomatu” za izčrpavanje davkoplačevalskega denarja. Po tem, ko je slabe terjatve prenesla na slabo banko, bi morala država banko prodati, da bi davkoplačevalcem vrnila še preostalo milijardo evrov. Ocenjuje se, da bi bilo treba, če bo država v svoji lasti obdržala četrtino banke, ki je po knjigovodski vrednosti vredna milijardo in pol evrov, in če želimo pri prodaji dobiti milijardo, NLB prodati za ceno blizu njeni knjigovodski vrednosti.

NLB trenutno dobro posluje, zahvaljujoč državi in predvsem davkoplačevalcem
Kot opozarja naš sogovornik z Ekonomske fakultete (EF) v Ljubljani, profesor dr. Matej Lahovnik, NLB trenutno dobro posluje, predvsem zahvaljujoč državi, ker jo je dokapitalizirala z denarjem vseh davkoplačevalcev. Banka je tako lahko oblikovala vse potrebne rezervacije. Delno pa so dobri lanski in letošnji rezultati posledica tega, da je posamezne rezervacije banka razgradila in na takšen način vplivala na navidezno zelo dober poslovni rezultat.

“Drugi rezultat pa je, da smo banke sanirali tudi z državnimi obveznicami na način, da je država pri prenosu slabih posojil na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) v bistvu zagotovila bankam državne obveznice, ki imajo zelo visoko obrestno mero, ne glede na trenutne razmere, tako da je dober rezultat NLB-ja v resnici posledica dejstva, da ima banka v svoji bilanci aktivne državne obveznice, katerih obresti plačujemo vsi davkoplačevalci,” nam je razložil Lahovnik.

C. Š.

 

 • Viktorh

  Graužala se mi je že, ko je bila državna sekretarka.
  Sedaj pa je nase prevzela vse najgrše navade svojega predsednika.
  Ženska sodi na odpad.

 • DJURO SUMAR

  Upam, da bodo vztrajali in bo NLB ostala v naši lasti. Treba je še v boj za Mercator, da ga odkupimo nazaj.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Koliko % pa je to v tvoji lasti. V moji je 0% kljub temu da gre določen % za njeno sanacijo

   • DJURO SUMAR

    Lastništvo je v državni lasti in tudi jaz sem država, torej sem posredno lastnik. Nihče me ne bo prepričal, da država ne more biti dober lastnik in upravljalec. Treba je narediti red in uvesti nadzor s kazensko in materialno odgovornostjo.

    • montyamp

     Kaj pa čakate paradajzarji ???
     V 70 letih niste razvili nadzora .
     Banditi .

     • DJURO SUMAR

      To pa ne pomeni, da se to ne da urediti. Morda pa to uredi desničarska vlada, kadar pride na oblast. Se pa bojim, da so desničarji še hujši lopovi od levičarjev.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Mogoče, samo da nimajo kaj več za pokrast, ker je največ pokradla tranzicija, naslednica bivših koritnikov blizu partije in sama partija

     • DJURO SUMAR

      Banka trenutno posluje z dobičkom.

     • xtc

      Na račun mene in ostalih davkoplačevalcev bedak-socialnarji ne sodite vto kategorijo.

     • DJURO SUMAR

      Na račun tebe bolj malo, saj baje nimaš niti za pivo.

     • AlojzZ

      Seveda nima, saj so mu skoraj vse pokradli.

     • DJURO SUMAR

      Ja, farji kradejo kot srake.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Imeli ste svoj zgodovinski trenutek, ki pa se je sfižil na globalni ravni do fudamenta. Pri nas pa gre ta rakava bolezen zelo počasi, ampak zanesljivo k svojemu koncu.

     • DJURO SUMAR

      Ja, raka je zelo težko pozdraviti, zlasti če zdravljenje ni ustrezno. Klerikalci v Sloveniji ste zelo slabi zdravniki, saj rak načenja vas, bolj kot levičarje. Vedno manj je klerikalcev in vedno več levičarjev, kar se vidi tudi po zadnjem referendumu in predsedniških volitvah. Počasi a zanesljivo propadate.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Kar se vidi po zadnjih volitvah je to, da je vedno manj volivcev. Kar se vidi na splošno v Sloveniji pa je to, da je vedno manj Slovenije in Slovencev. Torej si ne domišljaj da vas je vedno več (morda relativno glede na tako imenovane klerikalce). In ko ne bo klerikalcev kot to ti temu praviš bodo prišli (in teh je vedno več) tisti “ta pravi klerikalci” iz vzhoda, in potem ste opleli za večne čase.

     • DJURO SUMAR

      Klerikalci so klerikalci, pa naj bodo iz vzhoda ali zahoda. Človeštvo gre naprej.

     • xtc

      Jep!Levi pa na odpad zgodovine.

     • DJURO SUMAR

      Nihče ne pozna prihodnosti, zlasti ne tisti, ki čakate mesijo, da vas reši vsega hudega. Amen.

     • xtc

      Ja baje baje so po vojni desni pokradli vse tisto kar so med vojno in po njej ostalo za levičarji,ki so kradli preje.

    • AlternativaZaSlovenijo

     Nisi mi odgovoril na vprašanje koliko % tega premoženja imaš? Posredno lastništvo?? WTF? Vse ostalo je pa samo blablabla.

     • xtc

      0% in državno socialno pomoč to je zanj lastniški delež.

     • DJURO SUMAR

      Zakaj sprašuješ neumnosti, le kako naj bom lastnik.

     • xtc

      S socialno podporo zagotovo ne,mi ,ki te financiramo smo tvoji lastniki.

     • DJURO SUMAR

      Saj še za pir nimaš, pa boš moj lastnik.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Če pa pišeš da je to vaša banka. Če pa si posredni lastnik (lastnik preko druge pravne osebe) moraš tudi imeti nek kapital preko te druge pravne osebe. Torej kdo sedaj tu kvasi neumnosti? Zato te sprašujem koliko procentov imaš neposredno ali posredno v lasti?

     • DJURO SUMAR

      Odgovor veš, torej ne sprašuj.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Potem pa ne bluzi, da si ti posredno lastnik in da je to tudi tvoja banka in da si ti država. Ti si eden od 2 miljiona te države in tvoj glas pri tem je teoretično in praktično 0. Od ideološko tebi najbližjih pa imajo od tega korist samo koritniki, ki te nategujejo od kar se zavedaš.

     • DJURO SUMAR

      Tebe pa nategujejo tako na suho, kar je še najbolj boleče.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Izviren ravno nisi, imaš pa papagajski nagon, razumljivo.

     • DJURO SUMAR

      Da nisi ti papagaj.

    • xtc

     Država je slab lastnik jasno dokazano,samo in samo in le samo ena banka v državni lasti posluje izrecno dobro-to je Bank of Dakota,koliko je na svetu bank v državni lasti in edino ta deluje?
     Ja preje izjema kot pravilo.Tako ,da utihni ekonomski nepismenec.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Problem te države je korupcija in klientalizem, ki sta naslednici bivših oblastnikov in njihovih podrepnikov. Problem tiči v lopovih, ki so trenutno na oblasti. Nič ni nemogoče, da bi tudi državna banka lahko poslovala dobro in v korist svojih državljanov, samo ta NLB je politična banka, ustanovljena in kadrovsko vodena od politike (leve, da ne bo pomote). Ne vem pa kako bi delovala, če bi se zamenjala oblast, to je vseeno ključno vprašanje. Zato je najbolje, da se privatizira ali pa da gre v stečaj.

     • DJURO SUMAR

      Torej se da, le potruditi se je potrebno.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Empirično v tej državi je dokazano, da se to ne da. Lahko pa seveda še naprej teoretično masturbirate na to temo, da se to da, samo kot sem rekel, to delajte na svoj račun.

     • DJURO SUMAR

      Kadar si jezen, pisariš neumnosti. Morda ti pride, ko misliš na levičarje in bivše komuniste, kako bi jih mučil in streljal. Nekatere baje nasilje tudi spolno vznemirja in potem razmišljaš o samozadovoljevanju. Sicer pa je banka v lasti vseh državljanov in ne more iti le na račun levičarjev. Odločajo pa tisti, katere je ljudstvo izvolilo in kot kaže bodo levičarji še kar nekaj časa vodili to državo. Če so Rusi pomagali Trumpu, bodo pa še kakšnemu našemu, saj smo veliki prijatelji. Morda bo pa Janković zmagal, ko mu je dal Putin odlikovanje.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Glej, sploh nisem jezen, samo vidim, da imaš neke blodnje, in svoje lastne projekcije o nasilju in spolnosti ne rabiš prenašat na druge, v tem primeru na mene. Morda pa je v tvoji glavi, spolno izživljanje in streljanje na ne-levičarje. Ali morda doživljaš orgazme pri razmišljanju o Hudi jami, Golem otoku, o tisočih pobitih izvensodnih procesov. Samo sprašujem, glede na tvoje vsiljene projekcije? A da odločajo levičarji?? Ali res?? To je tako kot da bi rekel, da odločam jaz če bi bil izvoljen Janša? Sedaj mi pa povej, ali si kdaj razmišljal o tem, da namesto tebe odločajo drugi in da jim ti samo služiš s svojim glasom? Ne, glede na tvoje pisuarjenje, verjetno da res ne.

     • DJURO SUMAR

      Me veseli da se ne jeziš, ampak o masturbiranju si pričel pisati ti. Ti izvoliš Janšo in on odloča v tvojem imenu. Namesto mene ne razmišlja in odloča nihče, saj nisem farška ovca, temveč napreden levičar. Statistično pa je dokazano da klerikalci volite desnico, napredni ljudje pa levico.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Hja, funkcionalno ravno nisi pismen. Lahko pa sebe imaš za supernaprednega, mene pa za supernazadnjaškega, meni je to vseeno.

     • DJURO SUMAR

      Meni tudi.

     • xtc

      Žal izjeme niso pravila,sploh pa ne ,ko gre za leve.

     • DJURO SUMAR

      Za enkrat nam dobro kaže tukaj v Sloveniji, saj zmagujemo na celi fronti.

     • xtc

      Na odpadu zgodovine misliš?
      Hrčki so vas zje*** u nulo in še hije bo.

     • DJURO SUMAR

      Kdo je na odpadu bo pokazala zgodovina. Kdo pa so to hrčki?

     • AlojzZ

      Da bi pravočasno umolknil, bi izpadel folizof. Tako pa si izpadel … kvečjemu iz vlaka!

     • Mojca pokraculja

      xtc prosim pust pri miru, sej vidiš da ima zveličavne blodnje da je on država- huda psihiatrična diagnoza.

    • AlojzZ

     Sin človekov, sredi uporne hiše prebivaš. Oči imajo, da bi videli, pa ne vidijo; ušesa imajo, da bi slišali, pa ne slišijo, kajti uporna hiša so. (Ezk 12,2)

     • DJURO SUMAR

      Vidim, da še vedno verjameš pravljicam.

  • RATATA

   A dovoliš, da mi, protikomunisti odstopimo od lastništva nlb prosim, pa si jo komunajzrji v bodoče sami dokapitalizirajte.

   • DJURO SUMAR

    Dovolim, če ti dovoliš, da RKC financirate klerikalci sami.

    • RATATA

     Milo za žajfo praviš kaj,
     bebave primerjave in tistega s katerim razpravljam si izbiram sam.

     • DJURO SUMAR

      Seveda, saj te nisem prosil, da z menoj razpravljaš. Ti si mi zastavil vprašanje.

    • xtc

     BTW koliko jo financiraš?
     V denarju in z dokazili prosim brez opletanja?.

    • AlternativaZaSlovenijo

     Jaz imam boljšo idejo. Enkrat pokažite da vam je resnično za socialo, narod itd itd. Predlagam, da sami s svojim “rdečim” denarjem sanirate to fucking bank in jo potem podarite državi, da bomo vsi od nje imeli koristi. S tem boste dokazali svojo solidarnost, požrtvovalnost in ljubezen do vseh nas ubogih.

     • DJURO SUMAR

      Slaba ideja.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Se mi je zdelo, da ti ne bo všeč.

     • DJURO SUMAR

      Neumnosti mi pač niso všeč.

     • AlternativaZaSlovenijo

      Mene zabavajo, zato ti odgovarjam, samo da počasi postajaš s svojo zabavo nezanimiv.

     • DJURO SUMAR

      Pojdi spat ali pa masturbirat.

  • xtc

   Upam ,da bodo NLB razkosali na hitro in prodali,davkoplačevalci bodo samo profitirali in so lahko le hvaležni Bruslju za božji dar.

   • DJURO SUMAR

    Imam občutek,, da se tvoje upanje ne bo uresničilo.

    • xtc

     Upam ,da za dobro vseh poštenih Slovencev.

     • DJURO SUMAR

      Rajši v dobro vseh naprednih Slovencev.

     • xtc

      No levi niso prihodnost-so preteklost vsaka njihova država crkne zaradi zažrtja.

     • DJURO SUMAR

      Na napakah se učimo, zato je svetla prihodnost pred nami in vsem človeštvom, saj se borimo za vse izkoriščane množice sveta.

     • xtc

      To misli tudi koloraddski hrošč,a se ga poškropi in izgine.

     • DJURO SUMAR

      LOL.

  • AlojzZ

   Naša last je takrat, ko ima izgubo. Ko ima dobiček je pa tuja.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Naj bi šlo za razvoj srednjih in malih podjetij…..bruh.

  • xtc

   Kolektor je malo in srednje podjetje.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Glej, rdeče je lahko tudi črno in črno je lahko tudi rdeče.

    • xtc

     Ne Kučanovo.

 • Ryuk

  Jutri se vraničarjeva spet sestane z evropsko komisarko Vestagerjevo. Škoda, da tega mediji ne boste mogli predvajati v živo… mislim, da bo veliko napetosti in drame. vraničarjeva se mi skoraj smili. Skoraj.

  • slosin

   ..prasci paradajzarski so jo poslal v EU braniti njihovo korito..

  • xtc

   Smili zbrcat babo vračarsko v glavo,druga ne zasluži.

  • Mojca pokraculja

   Da bi prenašali v živo je nemogoče pričakovati ampak zakaj za vraga nikoli ne priobčijo posnetka pogovora ali celo posnetek sestanka ? V bistvu nam stalno servirajo predelane informacije oziroma interpretacije. Za vsako interpretacijo očitno stoji “pes čuvaj” ki pazi, da si ja nihče ne more sam izoblikovati svojega mnenja o povedanem.

 • montyamp

  Vsi odpret račune na drugih bankah .
  Naj crkne NLB , včeraj .

 • xtc

  Realno,malo verjetno je ,da bo Bruselj pristal na predloge sploh po pranju denarja,verjetno je Fire sale na vidiku ali razkosanje-definitivno levaki nimajo več časa kot 6 mesecev v najboljšem primeru.

 • baubau

  pucfleki

 • Kosobrin

  Nova bi imela vedno pripombe – če bi jo prodali in če jo ne bodo prodali.

 • piko8

  Mafijski kuçanistični bankomat prodat tudi za 1€!! Ko se bo kučanu in levi mafiji preprečilo nezakonito plenjenje davkoplačevalskega denarja se bo blaginja Slovenije hitro dvignila!! Nepozabimo nezakonitega pranja Iranskega denarja v NLB in v katere žepe so šle za take kriminalne posle provizije vredne med 40 in 50 odstki??

 • garfi

  Vranični prisad ali antraks (tudi črni prišč) je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča grampozitivna bakterija Bacillus murglecis, ki tvori spore.

 • cosmosjasnovidec

  Mi ni jasno kdo bi tudi naj kupil NLB sedaj,ko so jo levaki z komunajzerji popolnoma izropali.

 • Ana Job

  Če so ministri člani verskih ločin, je res problem. Stvari res ne morejo funkcionirati.

 • mona lisa

  Mafijski posli.

 • mginko

  Državna udbomafija rabi denar. Volitve se bližajo. Podplačati morajo predvolilne mafijske zombije.
  Narod še kar spi – beda pa hiti.

 • Burek Burecki

  Ne da nebodo ampak ne morejo. Se kucanove gate bi se prej prodale kot pa ta nova lopovska banka…

 • WatsonForus

  TAKOJ PRODAT RDEČE korito !

 • Meho

  ….. , da bi davkoplačevalcem vrnila še preostalo milijardo evrov.

  Ja, seveda, kar je dano je v zlato jamo zakopano. Od česa bo pa naprimer živel Drago Kos, ki tako zagrizeno preučuje bančno luknjo (za pičlih 700.000 evrov), da je še sam vanjo padu.
  .

 • Osti jarej

  …ni denarja,s katerim bi izboljšali življenje državljanov….par centov gor pri minimalcih,pokojninah,soc.transferjih,bi podrlo ves sistem….klele pa tlesknejo s prsti in glej….skoraj 400 mio z lufta,samo,da se bankomat ne proda….ampak bankomat je samo za mafijastanske podrepnike in njihove botre

 • traktor

  Torej, če vlada ne želi prodati NLB in bo morala plačati 360 M, predlagam, da to storijo vsi poslanci vladajoče koalicije in njihovi simpatizerji, lastnoročno. Če zalega nima dovolj naj prodajo svoje bajte in ostalo premoženje. Vse ostale pa naj pustijo pri miru.