fbpx

Česa takega državni zbor še ni videl! Poslanec z rdečo zvezdo na ustih si je privoščil ta izpad…

Miha Kordiš (Foto: Printscreen)

Eden najbolj provokativnih poslancev radikalne Levice Miha Kordiš je pri obrazložitvi glasu glede glasovanja o noveli Zakona o obrambi, ki ureja položaj statusa vojakov po 45. letu dosegel novo dno. Namesto, da bi Kordiš z umirjeno retoriko in argumenti pojasnil, čemu se s predlagano novelo ne strinja, se je zatekel k žaljivkam. Socialne demokrate je namreč označil za kolaborante, vlado Janeza Janše pa za fašiste. Vodji poslanske skupine SD Matjažu Hanu je zaradi primitivne retorike Kordiša prekipelo in mu je odvrnil: “Jaz s takšnimi ljudmi, ki žalijo mene za kolaboranta, njih za fašiste, ne želim sodelovati. Ne želim sodelovati!”

Poslanec z rdečo zvezdo na maski Miha Kordiš je v obrazložitvi glasu uvodoma izpostavil, da po njegovo to, kar je minister za obrambo Matej Tonin predlagal, ne predstavlja reševanje statusa vojakov po 45. letu, ampak je to legalizacija mehanizma za kadrovsko korupcijo. “Kadrovska korupcija je na Ministrstvu za obrambo in še posebej znotraj Slovenske vojske zelo velik problem. Tisti, ki to situacijo spremljamo, vam vemo to povedati. Seveda v tem kontekstu kadrovske korupcije, kdo lahko v vojski ostane in kdo lahko napreduje, kdo mora ven in na katere pozicije se vojake po 45. letu premešča, sodelujejo tudi Socialni demokrati.”

V nadaljevanju je poudaril, da je to zakon, ki potrebuje dvotretjinsko večino. “Državljanke in državljani, gospe in gospodje, če bi opozicija držala skupaj, bi ta škodljiv zakon proti vojakom, ki legalizira kadrovsko korupcijo, lahko zrušili, pa ga ne bomo. Veste zakaj? Ker Socialni demokrati kolaborirajo s fašistoidno vlado Janeza Janše, zato, da kadrovsko korupcijo v Slovenski vojski legalizirajo. Glasoval bom proti temu zakonu, glasoval bom za to, da Slovenska vojska dobi ureditev  svojega socialnega statusa, ki bo po meri,” je zaključil Kordiš.

Han je na to žalitev odgovoril in poudaril, da s takšnimi ljudmi, ki njega žalijo za kolaboranta, njih (vlado) za fašiste, ne želi sodelovati. “Ne želim sodelovati. Zaradi mene sem lahko jutri na vseh portalih. Živim v tej naši državi in zame so vsi enaki,” je poudaril in ob tem dodal, da če sam ne zna z argumentom povedati, da ima nekdo nekaj narobe, ne bo nikogar v življenju žalil. Kordiša je Han pozval, da naj se njemu, njegovi poslanski skupini in vladi opraviči.

Foto: Printscreen

Kordiš opravičila ni bil zmožen zaradi lastne politične ocene
Predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič je Kordišu v poduk povedal, da mu na podlagi 77. člena izreka opomin. “Še eno opozorilo. Če vam bom izrekel še en opomin, vam bom vzel tudi besedo in tudi pri naslednjih točkah ne boste imeli možnosti obrazložiti svojega glasu,” je bil jasen Zorčič. Ker Kordiš očitno ne zmore iz svoje kože, da bi se opravičil je v nadaljevanju povedal naslednje: “Kot po navadi, se namesto soočanja z legitimno kritiko nasprotniki moje razprave spopadajo z oznako, da žalim. Kje točno pa sem karkoli žalil? Vprašajte sindikate, vam bodo veliko povedali, kaj je to kadrovska korupcija v Slovenski vojski.  Vprašajte jih. Drži tudi, da je vlada Janeza Janše fašistoidna. To je moja politična ocena. Za njo stojim.”

Zorčiča je upravičeno povedano razjezilo, zato mu je v poduk dejal, da ima postopkovno. “Če imate postopkovni predlog povejte, če ne vam bom vzel besedo!”  Kordiš je na to pojasnil, da odgovarja na postopkovni predlog, da naj se opraviči. “Če mi boste seveda dovolili. Mislim, da bi mi morali dovoliti. Mojemu pred govorcu ste to dopustili. Zakaj ne dopuščate meni? Imel sem obrazložitev glasu, ugasnili ste mi mikrofon.” Zorčiču je zaradi obnašanja Kordiša prekipelo zato je opozoril naslednje: “Kolega Kordiš vi ste sprovocirali situacijo, če želite lahko izrečete opravičilo, če nimate postopkovnega predloga, vam bom vzel besedo.” Kordiš ni mogel iz svoje kože, da ne bi pripomnil, kako naj bi pod vlado Janeza Janše resnica predstavljala provokacijo. Zorčič mu je zaradi obnašanja vzel besedo, s čimer se je končal izpad.

Nekateri komentatorji so se pričeli spraševati, če se morda droge razlog za takšno obnašanje
Izpad Kordiša je zmotil marsikoga, ki je spremljal 20. redno sejo Državnega zbora RS. Usuli so se namreč komentarji v smislu: “Predsednik DZ bi moral imeti kompetence, da tako primitivnega in žaljivega poslanca brez prigovora nažene s seje in ga oglobi z vsaj 1000€. Po treh izpadih bi moral dobiti prepoved vstopa na vse nadaljne seje. Sicer pa Kordiš sorta sploh ne bi smela priti v DZ normalne države.”; “Prazen pogled, motne oči na X, žaljivo opletanje s kolaboranti in fašisti. Miha Kordiš iz stranka Levica! Strel v koleno opoziciji, ki naj bi iskala skupni imenovalec. In ti naj bi zdaj prevzeli odgovornost, vstopili v naslednjo vlado? Me zanima, katero ministrstvo bi mu dali.”; “Slovenci smo sami krivi. Takšne, kot je Kordiš & njegovi, da ne bi poimensko, smo pač spustili v parlament.”; “Po današnjem izpadu, mislim, da je čas, da se v DZ uvede redno testiranje uživanja drog! To ni več normalno.”

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1311055069861773315

https://twitter.com/LevaUros/status/1311154580625924096

Nina Žoher