Česa takega pa še ne: Poslanka svobodnjakov nasprotuje vabilu predstavnikom občin, kjer bo govora o povprečninah

Poslanka Gibanja Svobode Andreja Kert. (Foto: STA)

V poslanski skupini SDS smo predlagali, da se na sobotno sejo Odbora za finance povabi tudi predstavnike občin, in sicer predsednike Skupnost občin Slovenije (SOS), Združenje občin Slovenije (ZOS) in Združenje mestnih občin Slovenije (ZMOS). Predstavniki občin so namreč predlagali amandma za povišanje povprečnine občinam. Predsednica Odbora za finance Andreja Kert pa kljub navedenemu na sejo ne želi povabiti predstavnikov občin,” so javnost obvestili v Slovenski demokratski stranki.

V soboto je sklicana seja odbora DZ za finance, na kateri bodo obravnavali spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2022 do 2024, predlog rebalansa proračuna RS za leto 2022 ter novelo zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2022 in 2023.

Na odboru bodo na predlog predstavnikov občin obravnavali tudi amandma za povišanje povprečnine občinam, v ta namen so v Slovenski demokratski stranki na sejo odbora povabili Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije.

Odrezali so jih
Toda zalomilo se je pri predsednici odbora za finance Andreji Kert. Poslanka Gibanja Svoboda je namreč predlog zavrnila in predstavnikom občin zaprla vrata. Da bodo poslanci težko ustrezno obravnavali predlog brez kompetentnih sogovornikov in usklajevali interese v korist državljanov in občin, ni potrebno posebej poudarjati. Kot kaže, se v največji vladni stranki in koaliciji bojijo realnosti in se bodo raje skrivali za večino ter skušali zadevo čim hitreje pripeljati mimo javnosti.

Peter Truden