fbpx

“Čestitke”, Alenka! Bratuškova po Madžarih iz Slovenije odgnala tudi kitajske investitorje – Mariborsko letališče bo očitno klavrno propadalo naprej

Alenka Bratušek zaenkrat dela v smeri, da bi iz Slovenije odgnala čim več možnih investitorjev. Foto: Arhiv Nova24TV.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je uspela odgnati še enega potencialnega velikega investitorja v Sloveniji, tokrat s Kitajske, poroča spletni portal Insajder. Družba Aerodrom Maribor, preko katere kitajski lastniki družbe SHS Aviation zadnji dve leti najemajo letališko infrastrukturo države na mariborskem letališču, je namreč v torek ministrstvo za infrastrukturo obvestilo, da odpoveduje najemno pogodbo, so sporočili iz SHS Aviation. Najemna pogodba se bo tako iztekla po polletnem odpovednem roku. Vladi Marjana Šarca je tako v samo dobrem mesecu dni uspelo iz Slovenije odgnati kitajske, ameriške in madžarske investitorje, zaradi česar so v opoziciji izjemno kritični, čeprav so Bratuškova & Co. svoje delo komajda dobro nastopili.

Insajder poroča, da bo po izteku roka državi infrastruktura vrnjena v upravljanje, do takrat pa bodo v skladu s sklenjeno najemno pogodbo izpolnjevali obveznosti. Kitajski investitorji so v preteklih mesecih večkrat izpostavili, da sedanja najemna pogodba pomeni izrazito ekonomsko nevzdržen model. Kljub temu so do danes poravnali vse najemnine, ki presegajo dva milijona evrov, prav tako so redno krili vse vzdrževalne stroške in stroške upravljanja letališča, še poroča omenjeni portal.

V Mariboru se je pot v propad začela s kadrovskimi rošadami. Pozno jeseni so mediji poročali, da je Alenka Bratušek razrešila generalnega direktorja za letalski in pomorski promet Mirka Komca, ki je s Kitajci sklenil tesno zavezništvo in sodelovanje. Tudi številke govorijo same zase, po podatkih portala Insajder je namreč kitajskim investitorjem uspelo v dokapitalizacijo družbe SHS Aviation vložiti več kot 12 milijonov evrov. Kot so zapisali v Insajderju, je zaradi odstopa Kitajcev v Mariboru propadlo za deset lakirnic MAGNA, ne da bi se kdo posebej vznemirjal, oziroma da bi o tem kaj prahu dvignili mainstream mediji. Letališče Edvarda Rusjana pa bo očitno še naprej propadalo. Glavno krivdo nosita Alenka Bratušek in Zdravko Počivalšek, a ostaja veliko vprašanje, ali bosta za svojo ozkoglednost odgovarjala.

Letališče Edvarda Rusjana še ne bo dočakalo posodobitve in razcveta. Foto: MBReport.

Viktor Orban kar sam sporočil javnosti, da se ne misli pogovarjati z Alenko Bratušek
Naj spomnimo. Bratuškovi je pred časom že uspelo odgnati tudi Madžare, ki so nameravali kot partnerji nastopiti v projektu drugega tira, a so v Stranki Alenke Bratušek očitno podlegli pritiskom s strani LMŠ in Levice, ki si “Viktorja Orbana” pri projektu zaradi napačne politične orientacije nista želela. Da utegne odstop Madžarov pustiti dolgoročne tragične posledice za slovensko gospodarstvo, je Bratuškovo javno opozarjal celo prejšnji premier Miro Cerar, a niti to ni zaleglo.

Vredno je omeniti, da je Slovenija prav zaradi sodelovanja Madžarske na razpisu pridobila več denarja, kot bi ga, če bi se prijavila sama, saj je z Madžarsko utemeljila meddržavni pomen projekta drugi tir. Madžarska, katere odstop je ob obisku madžarske manjšine napovedal kar Orban sam, bi k projektu sicer prispevala dobrih 200 milijonov evrov.

Janez Janša: Spomnite se na to vlado, ko se boste spraševali, kjer je tretja razvojna os
Opozicija je nad potezami, ki jih vleče infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, zgrožena, najbolj zgovoren je bil vodja Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, “da je v enem mesecu Vladi Republike Slovenije uspelo pregnati investitorje iz ZDA, Kitajske in Madžarske. Verjetno še več takih, ki niso znani. Tradicije #NOB #SmrtFašizmu v praksi. Ko se boste spraševali, kje tretja razvojna os, zakaj nizke plače in pokojnine”. V odzivih pod Janševo objavo je mogoče zaznati veliko zaskrbljenost komentatorjev, ki menijo, da odganjanje investitorjev časovno sovpada z vedno večjim neredom in daljšimi čakalnimi vrstami v zdravstvu, medtem ko se na področju šolstva kršijo ustavne norme, vlada pa se je najbolj izkazala kot asistent LGBT skupnostim, ki v šolah vsiljujejo svojo ideologijo, in promotor omejevanje svobode govora, ki jo nameravajo doseči tudi s podpisom Marakeške deklaracije.

Kdaj bo kakšna slovenska vlada torej uspela spremeniti državni prostorski načrt, ostaja veliko vprašanje. Ampak tujih investitorjev, ki si bodo medtem izbrali alternativne poti okoli počasne in zaplankane Slovenije, to seveda ne bo več kaj posebej zanimalo, so zapisali na Insajderju, tudi na Nova24TV pa smo v preteklosti že večkrat poročali, da se Slovenije v tujini vse bolj drži sloves skorumpirane države, v katero se zaradi nagajanja politike, ki si ne želi sprememb, pač ne splača vlagati. Sodeč po “tvitih”, ki jih v obtok pošiljajo predstavniki člani nadkoalicijske stranke Levice, kot je denimo Gregor Ciglar, se bo vlada raje še naprej ukvarjala z dvigom davkov – in iz Slovenije v tujino odgnala še domače podjetnike.

T. F.

Komentarji so onemogočeni.