fbpx

Cilj Pompeovega obiska v Sloveniji: Tehnologija 5G in poglabljanje dobrega sodelovanja na gospodarskem in drugih področjih

Mike Pompeo. (Foto: sta)

Minister za zunanje zadeve Anže Logar bo skupaj s svojim kolegom iz ZDA Mikom Pompeom v prihajajočem tednu v časi njegovega obiska v slovenski prestolnici podal podpis pod skupno izjavo med Slovenijo in ZDA, ki se nanaša na varnost omrežij 5G. To so danes za javnost tudi potrdili na Ministrstvu za zunanje zadeve. Osnovni namen obiska Pompea je potrditi in izboljšati dobre prijateljske, zavezniške, pa tudi partnerske odnose med obema državama. 

V Sloveniji se nam prihodnji teden obeta obisk visokega predstavnika ameriških oblasti, sekretarja za zunanje zadeve Mikea Pompea, ki se bo v Ljubljani srečal s svojim slovenskim kolegom, zunanjim ministrom Anžetom Logarjem. Obisk naj bi bil v osnovi namenjen krepitvi dvostranskega političnega dialoga in krepitvi sodelovanja med Slovenijo in ZDA, tako na gospodarskem kot tudi ostalih področjih. Javnost je bila še obveščena, da se bo ameriški državni sekretar pri nas mudil prihodnji teden, poroča STA.

Novico je v sredo potrdil tudi sam Pompeo, ki je obenem za javnost sporočil, da se bo v ponedeljek odpravil v Evropo. V sklopu svoje turneje naj bi se mudil na Češkem, v Sloveniji, v Avstriji in na Poljskem. Ob tem je še navedel, da naj bi šlo za izredno pomembno, predvsem pa produktivno pot. Pompeo v Sloveniji načrtuje svoj obisk za četrtek 13. avgusta. V času svojega obiska pri nas, se namerava srečati s predsednikom Borutom Pahorjem in predsednikom vlade Janezom Janšo. Šlo naj bi za krepitev sodelovanja  med državama na področjih, ki so izrednega pomembna za obe strani, tudi jedrske energije, dotaknila pa naj bi se tudi vključevanja držav Zahodnega Balkana v evroatlantske povezave.

Slovenska, evropska in ameriška zastava. (Foto: epa)

Pompeo je sicer eden najvišjih predstavnikov Trumpove administracije, ki se bo mudil na obisku v Sloveniji po več kot desetletnem obdobju. Zadnji podoben obisk se je zgodil leta 2008, ko je k nam prišel George Bush mlajši, v okviru vrha EU-ZDA, ko je Slovenija predsedovala Svetu EU. Zadnje dvostransko srečanje državnega sekretarja ZDA pri nas pa se je zgodilo leta 1997, ko se je v Ljubljani mudila Madeleine Albright. Leta 2010 je prispel na obisk v Slovenijo v tistem času že bivši državni sekretar ZDA Collin Powell, ki je obiskal Strateški forum Bled.

Obisk Pompea se bo v prvi vrsti nanašal na varnost telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije 

Že omenjene štiri evropske države, ki jih Pompeo namerava obiskati, pa je ta označil za velike ameriške prijateljice, pomemben razlog njegovega obiska pa naj bi bili tudi pogovori glede varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije, kar naj bi bilo neuradno uperjeno proti Kitajski in tehnološkemu velikanu v njeni lasti po imenu Huawei. “Tudi na sredini novinarski konferenci je Pompeo takoj po napovedi poti v Evropo nadaljeval predvsem o sporih s Kitajsko in napovedal več ukrepov za zagotavljanje varnosti v kibernetskem prostoru.”

Foto: epa

V sklopu tega namerava Pompeo tudi s Slovenijo doseči podpis posebne izjave, ki se nanaša na varnost omrežij 5G, kakršne so ZDA že podpisale z več državami, med katerimi so navedene Poljska, Češka, Romunija, Estonija in Latvija. V osnutku te izjave je bilo sicer navedenih kar nekaj varnostnih pogojev, glede katerih bi se morali državi strinjati, in ki naj bi bili nujni za postavitev varnega omrežja 5G. V izjavi je med drugim določeno, da je potrebno temeljito preveriti ponudnike, njihove dobavitelje, transparentnost njihovega lastništva, spoštovanje pravic v zvezi z intelektualno lastnino ter transparentnost korporativnega upravljanja.

Kitajska želi s Slovenijo podpisati sporazum o neprisluškovanju, da bi tehnologijo 5G lahko postavili tudi pri nas 

“Državi bi s skupno izjavo prav tako izpostavili nujnost zavedanja o pomenu varnosti omrežij na ravni zveze Nato in EU.” Ob tem pa so pri Huawei slovenski vladi že predlagali pogovore o varnostnih vprašanjih, ki se nanašajo na tehnologijo 5G, obenem pa so vladi tudi že ponudili podpis sporazuma, ki se nanaša na neprisluškovanje, s čimer želijo jasno pokazati, da že omenjena tehnologija ne bo namenjena nadzoru. S strani vlade na ta poziv še ni bilo odziva. Obenem pa je tudi znano, da ZDA iz Nemčije umikajo okoli 12 tisoč vojakov. Nekateri med njimi bi bili v prihodnosti lahko nastanjeni tudi pri nas.

Nedavno pa smo že poročali, da sta ameriška kongresnika Paul Gosar in David Trone stopila v stik s slovenskim veleposlaništvom v Združenih državah Amerike, da bi prišlo do srečanja med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in slovenskim predsednikom vlade Janezom Janšo. “Vesel sem, da je kongresnik Paul Gosar predstavil Parlamentu resolucijo, ki poudarja zavezništvo in prijateljstvo med ZDA in Slovenijo ter poziva k potrebnemu dvostranskemu srečanju predsednika ZDA Donalda Trumpa in slovenskega premiera Janeza Janše,” je med drugim povedal slovenski veleposlanik v ZDA Stanislav Vidovič.

Domen Mezeg