Ciprski posli Gen-I vedno bolj sumljivi – bodo v NSi le prispevali podpise?

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob (Foto: STA)

Kot vemo, je družba Gen-I, državni projekt LDS-a, ki je v ospredje pripeljal tudi trenutnega premiera Roberta Goloba, v osnovi mešetar z energijo. Zgodba pa se vse bolj zapleta celo do takšne mere, da državno podjetje očitno laže v odgovorih na novinarska vprašanja v zvezi s tem, kje vse potekajo mednarodne transakcije podjetja. Kaj se dogaja?! Smo na pragu škandala desetletja?

Spomnimo: javni podatki, dosegljivi v aplikaciji Erar, kažejo, da denar,  pridobljen od elektrike iz državne Nuklearne elektrarne Krško – ekskluzivno pogodbo za prodajo ima Gen-I – na koncu konča v tujini. Na javno razkritje podatkov se je že odzval nekdanji predsednik vlade Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal: “Predlog za preiskovalno komisijo, ki lahko preišče odtekanje državnega denarja iz Gen-I v oaze in privatne žepe (od policije, tožilstva, sodstva tega seveda ni pričakovati) je bil narejen že maja letos. Od takrat zaman čakamo podpise stranke Nova Slovenija. Potrebnih je 30,” je zapisal na Twitterju, ob tem pa delil objavo, ki prikazuje seznam nakazil iz Slovenije v Albanijo in Ukrajino.

Zadevo bi sicer lahko delno preiskala Komisija za nadzor javnih financ, ki po zakonu pripada opoziciji. Po logiki in praksi pripada vodenje največji opozicijski stranki, vendar jo je vladna koalicija dodelila Jerneju Vrtovcu. Rezultati so znani, je Janez Janša še dopisal. Ob tem je zanimivo, da je bil prav Vrtovec svoj čas, ko je bil še minister za infrastrukturo, največji zagovornik zamenjave Roberta Goloba z mesta predsednika Gen-I. “Zaradi malverzacij, kot je takrat poudarjal,” so zapisali v Moja Dolenjska.

V zvezi s podatki, ki so zaokrožili na spletu, ki prikazujejo nakazila iz družbe GEN-I na transakcijske račune v Albaniji in Ukrajini, smo na podjetje naslovili novinarska vprašanja.

Anonimni profil, ki je podatke objavil na socialnih omrežjih, je napovedal, da se vsak mesec iz GEN-I steče 8 milijonov evrov na transakcijski račun v Cipru. Zato vas sprašujemo:
• Kakšen je razlog, da GEN-I opravlja transakcije na bančne račune v Albaniji in Ukrajini?
• Ali podatek, da GEN-I vsak mesec nakaže približno 8 milijonov evrov na bančni račun na Cipru, drži? Kakšen je namen takšne transakcije?

Iz GEN-I so odgovorili sledeče:

“Skupina GEN-I trguje z električno energijo na več kot 20 trgih. Med njimi sta tudi Albanija in Ukrajina, kjer prek podružnic kupujemo in/ali prodajamo električno energijo in posledično nastajajo transakcije med slovensko družbo in podružnicami ter partnerji v teh državah. V primeru Cipra pa gre za pomoto, saj družba GEN-I ne nakazuje denarja na bančne račune na Cipru.”

Če že vzamemo v zakup, da nastajajo transakcije med slovensko družbo in podružnicami zaradi trgovanja z energijo (ne, to ni pogoj, da se trguje z energijo), potem še posebej zmoti, da podatek o transakcijah na Ciper ne držijo. Kot izhaja iz seznama GEN-I nakazil v tujino, je bilo opravljenih več nakazil na Ciper, in sicer na tekoči račun družbe RUDNAP ENERGY LTD, registrirane na Nikoziji (Ciper). Gre za periodične zneske od 100.000 tja do 400.000 evrov, skupaj pa več milijonov evrov. Zakaj v GEN-I trdijo, da ne nakazujejo denarja na bančne račune na Cipru, ne vemo. Obstajajo pa indikacije, da njihova PR služba že dolgo inkognito sodeluje s predsednikom vlade in bivšim šefom Golobom – tako so recimo prav do konca zadrževali informacijo o tem, zakaj so plačali novinarsko eksekutorko portala Necenzurirano, Vesno Vuković, ki je zdaj celo predstavnica za odnose z javnostmi Gibanja Svoboda (na koncu informacije sploh niso podali, Informacijska pooblaščenka pa jim je pritrdila).

Kdo je sploh skrivnostna družba Rudnap?

Tega ne vemo. Pred kratkim pa je bosanski portal Capital pisal, da gre za družbo, ki jo je Davčna uprava Republike Srbske (PURS) tožilstvu prijavila skupaj z njenim direktorjem Velimirjem Vilendečićem zaradi suma, da sta s podjetjem proračun RS oškodovala za 1,5 milijona konvertibilnih bosanskih mark oz. 760.000 evrov. Gre torej za podjetje, ki je nastalo kot tipični poštni nabiralnik za pranje denarja iz tujine?!

Vsekakor so indici, da se v zvezi s transakcijami državnega podjetja dogaja nekaj izredno nenavadnega, tako močni, da organi enostavno morajo reagirati. Kot rečeno trenutno predlog za začetek parlamentarne preiskovalne komisije zavira stranka Nova Slovenija, tudi KNJF pa je po zaslugi iste stranke brezzobi tiger. Po poročanju levih medijev se Nova Slovenija trenutno intenzivno pogovarja o morebitni vlogi v Golobovi koaliciji. Še enkrat je morda pomembno omeniti, da je minister Vrtovec bil tisti, ki je najbolj navijal za odstranitev Roberta Goloba iz vodstva GEN-I, ki ga je dojemal že skoraj kot osebno svojega.

Bodo v NSi naposled prispevali podpise?
V SDS pa še vedno čakajo na podpise, ki so potrebni za ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi ugotavljala kakšna so ozadja nenavadnih transakcij, ki jih na mesečni ravni opravlja “Golobov” GEN-I. Predlog za preiskovalne komisijo, ki lahko preišče odtekanje državnega denarja iz #GENi v oaze in zasebne žepe (od policije, tožilstva, sodstva tega seveda ni za pričakovati) je bil narejen že maja letos. “Od takrat zaman čakamo podpise Nove Slovenije. Potrebnih je 30,” je zapisal Janša na socialnih omrežjih pred dnevi, danes pa ponovil: “Na podpise Nove Slovenije za preiskovalno komisijo Državnega zbora čakamo že od maja.”

Andrej Žitnik