fbpx

Cirkus v koaliciji: Ukinitev dodatnega zavarovanja razdelila že tako razglašene stranke

Glavna ustvarjalca zmede pri ukinitvi dodatnega dopolnilnega zavarovanja, Marjan Šarec in Luka Mesec. (Foto: STA)

Cirkus v vladi Marjana Šarca o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se nadaljuje. Po vladnem predlogu bi slovenski državljani plačevati 32 evrov obvezno vsak mesec. V vladni koaliciji pa vlada prava mala vojna. Na eni strani se nahajajo podporniki zakona v strankah LMŠ in SAB, medtem ko v SMC, DeSUS ne mislita podpreti zakona po zadnjih informacijah. Med SD in Levico pa poteka srdit besedni spopad. “Podpiramo preoblikovanje dodatnega dopolnilnega zavarovanja v obvezno zavarovanje. Vendar ne način, ki ga predlaga koalicija”, je bila do vladnega predloga kritična poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec. Prav na tem primeru se vidijo slabi odnosi manjšinske koalicije in možnost razpada le-te.

Eden najbolj nesmiselnih vladnih predlogov o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se spreminja v pravi cirkus v vladi Marjana Šarca. Po najnovejšem vladnem predlogu bi moral vsak slovenski državljan plačevati obvezno 32 evrov na mesec. Socialni demokrati pogojujejo podporo zakonu s sprejetjem progresivne lestvice. ““Zdaj pa bo koalicija verjetno sprejela tako, da bo iz prostovoljnega zavarovanja naredila obvezno zavarovanje. Dobili bomo sistem z monopolno zavarovalnico ZZZS, opozarja ne nesmiselni vladni zakon poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec.

Besedna vojna med koalicijskimi partnerji  je na vrhuncu. To lahko opazimo med Socialnimi demokrati in Levico, ki je zaradi nesprejetja njihovega zakona odšla iz nad koalicijske stranke v polno opozicijo. Slovenski državljan je imel sedaj svobodno možnost, ali se odloči za to obliko zavarovanja ali ne pri enih izmed treh zavarovalnic, ki ponujajo to storitev. Žal bo s svobodo ob sprejetju tega zakona konec.

Zavarovalnici Triglav in Vzajemna sta večinski državni zavarovalnici, kljub populističnim krikom Levice, da so vse tri zavarovalnice zasebne
Največja ironija je v tem, da sta zavarovalnici Triglav in Vzajemna v večinski državni lasti. Kar pomeni, da vsi prispevki v proračun gredo iz državnih podjetij. Celoten problem je zakuhala Levica, ki je populistično vpila, da si tri zavarovalnice razdelijo 50 milijonov evrov dobička. V kasnejših razpravah pa se je ugotovilo, da je dobiček bistveno manjši kot ga prikazujejo v Levici. “Sedaj v Levici govorijo, da so vse štiri zavarovalnice zasebne. Pa niso, ampak so tudi nekatere v večinski lasti države. Sedaj pa bo vse obvladovala ena sama monopolna zavarovalnica ZZZS. Žal je ta monopolna zavarovalnica sod, ki pušča”, je kritična Jelka Godec.

Direktor ZZZS podpira predlog LMŠ, ne glede na posledice
Po poročanju STA je direktor ZZZS Marjan Sušelj dejal, da bi prispevek v višini 32 evrov, skupaj z letno valorizacijo zadoščal za nadomestitev sredstev, ki se danes zberejo v okviru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vodja financ in računovodstva na ZZZS Daniela Dimić pa je dodala, da varovalka ni zamejena, torej se količina sredstev, kolikor bi lahko proračun krpal minus v zdravstveni blagajni, ne omejuje.

Gre za pokrivanje razlike med prihodki iz naslova prispevkov in obveznega pavšalnega prispevka ter odhodki zavoda. “Sami so povedali, da bo prišlo do pomanjkanja finančnih sredstev. Zato so zvišali pavšal na 32 evrov, kar ne bo dovolj. Zato dajejo varovalko v zakon, da možno razliko izpada denarja krije proračun.  V primeru sprejetja zakona se lahko zgodi, da že v tem letu ljudje ne bodo plačali prostovoljnega zavarovanja. Tudi zaradi tega lahko pride do velikega finančnega primanjkljaja. Dejanja koalicije so čisto trkanje po prsih. Kdo bo tisti, ki bo nekaj naredil, pa če je prav ali narobe,” pa prevaro vladnih oblasti vidi Godčeva.

Izgubo bomo krili slovenski davkoplačevalci
Dimičeva je pojasnila, da v začetku meseca natančno vedo, kakšne bodo njihove obveznosti za tekoči mesec, saj račune plačujejo v roku 30 dni. Tako da bi lahko že na začetku decembra sporočili proračunu, kakšna bo ta razlika in koliko bi moral kriti proračun. Sicer pa so tudi njihove projekcije, ki jih podajo marca, precej natančne.

 

Z drugimi besedami, razliko v proračunu bomo krili slovenski davkoplačevalci. “Sami so povedali, da bo prišlo do pomanjkanja finančnih sredstev. Zato so zvišali pavšal na 32 evrov, kar ne bo dovolj. Zato dajejo varovalko v zakon, da možno razliko izpada denarja krije proračun.  V primeru sprejetja zakona, veste koliko ljudi ne bo plačevalo prostovoljnega zavarovanja, ker jim ne bo potrebno plačevati. Veliko denarja bo tukaj izginilo. Doživeli bomo velik izpad. Delanje koalicije je čisto trkanje po prsih. Kdo bo tisti, ki bo nekaj naredil, pa če je prav ali narobe,”  je novo kritje primanjkljaja v državnem proračunu in poveličevanju Šarčeve stranke povedal Godčeva.

Luka Mesec: Kako bo SD potopil ukinitev dopolnilnega zavarovanja

KAKO BO SD POTOPIL UKINITEV DOPOLNILNEGA ZAVAROVANJA1️⃣ Najprej so vladne stranke potopile predlog Levice, s katerim bi bili na boljšem vsi upokojenci in zaposleni tja do 3.500 evrov bruto plače.2️⃣ Nato so se podpisali pod čez noč diletantsko spisan predlog, s katerim bi vsakdo, ne glede na svoj materialni položaj, plačal 29 (oziroma po novem 31) evrov.3️⃣Ker pa bi bili v Levici pripravljeni podpreti vsaj to malo spremembo, da se dopolnilno zavarovanje prenese pod ZZZS, SD sedaj že tretjič obrača ploščo in predstavlja svoj predlog, ki ni nič drugega kot izgovor, da ne podprejo tega malega koraka, ki ga lahko naredimo v tem trenutku.

Gepostet von Levica am Dienstag, 21. Januar 2020

Levica in Socialni demokrati v besedni vojni tekmujeta, kdo je večji socialist v Sloveniji
Velike napetosti pa so med Levico in Socialnimi demokrati. V lanskem letu, ko vladna koalicija ni hotela sprejeti zakona Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je predsednik Dejan Židan v patetičnih izjavah govoril o odhodu Levice v polno opozicijo. Nekaj mesecev kasneje pa se medsebojno obtožujejo, kdo je večji socialist v Sloveniji. Po mnenju Levice  SD sedaj že tretjič obrača ploščo in predstavlja svoj predlog, ki ni nič drugega kot izgovor, da ne podprejo tega malega koraka, da bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. “Levica je prvo govorila o ukinjanju. “Levica je najprej govorila o ukinjanju. Ne gre za ukinjanje, to sedaj ljudje vidijo. Levica, ki govori samo o ukinitvi zasebnega, zasebnih zavarovalnic. Triglav ni zasebna zavarovalnica. Tega nihče ne pove. Oni na vsak način želijo, da se ukine dodatno zavarovanje, ker je njihova ost naperjena proti Vzajemni. Zakaj, je drugo vprašanje,” je o Levici kritično izrazila misli poslanka SDS Jelka Godec.

https://twitter.com/Mladiforum/status/1219971922408235009

Mladi forum SD pa obtožuje Levico, da niso pravi socialisti, saj bi naj v Meščevi stranki podpirali, da čistilka in manager plačujeta enako v prihodnosti. “Najbolj previdni so še tukaj SD. Poskušajo z nekim amandmajem progresivne lestvice zadevo uravnavat. Vendar s to progresivno lestvico obremenjujejo srednji razred,”  je o predlogu Socialnih demokratov naš pogovor zaključila Jelka Godec. V zgornjih tvitih pa si lahko ogledate, kakšno komedijo so ustvarili iz tega nesmiselnega zakona v Šarčevi vladi.

Luka Perš