Cirkus v koaliciji: Ukinitev dodatnega zavarovanja razdelila že tako razglašene stranke

Glavna ustvarjalca zmede pri ukinitvi dodatnega dopolnilnega zavarovanja, Marjan Šarec in Luka Mesec. (Foto: STA)

Cirkus v vladi Marjana Šarca o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se nadaljuje. Po vladnem predlogu bi slovenski državljani plačevati 32 evrov obvezno vsak mesec. V vladni koaliciji pa vlada prava mala vojna. Na eni strani se nahajajo podporniki zakona v strankah LMŠ in SAB, medtem ko v SMC, DeSUS ne mislita podpreti zakona po zadnjih informacijah. Med SD in Levico pa poteka srdit besedni spopad. “Podpiramo preoblikovanje dodatnega dopolnilnega zavarovanja v obvezno zavarovanje. Vendar ne način, ki ga predlaga koalicija”, je bila do vladnega predloga kritična poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec. Prav na tem primeru se vidijo slabi odnosi manjšinske koalicije in možnost razpada le-te.

Eden najbolj nesmiselnih vladnih predlogov o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se spreminja v pravi cirkus v vladi Marjana Šarca. Po najnovejšem vladnem predlogu bi moral vsak slovenski državljan plačevati obvezno 32 evrov na mesec. Socialni demokrati pogojujejo podporo zakonu s sprejetjem progresivne lestvice. ““Zdaj pa bo koalicija verjetno sprejela tako, da bo iz prostovoljnega zavarovanja naredila obvezno zavarovanje. Dobili bomo sistem z monopolno zavarovalnico ZZZS, opozarja ne nesmiselni vladni zakon poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec.

Besedna vojna med koalicijskimi partnerji  je na vrhuncu. To lahko opazimo med Socialnimi demokrati in Levico, ki je zaradi nesprejetja njihovega zakona odšla iz nad koalicijske stranke v polno opozicijo. Slovenski državljan je imel sedaj svobodno možnost, ali se odloči za to obliko zavarovanja ali ne pri enih izmed treh zavarovalnic, ki ponujajo to storitev. Žal bo s svobodo ob sprejetju tega zakona konec.

Zavarovalnici Triglav in Vzajemna sta večinski državni zavarovalnici, kljub populističnim krikom Levice, da so vse tri zavarovalnice zasebne
Največja ironija je v tem, da sta zavarovalnici Triglav in Vzajemna v večinski državni lasti. Kar pomeni, da vsi prispevki v proračun gredo iz državnih podjetij. Celoten problem je zakuhala Levica, ki je populistično vpila, da si tri zavarovalnice razdelijo 50 milijonov evrov dobička. V kasnejših razpravah pa se je ugotovilo, da je dobiček bistveno manjši kot ga prikazujejo v Levici. “Sedaj v Levici govorijo, da so vse štiri zavarovalnice zasebne. Pa niso, ampak so tudi nekatere v večinski lasti države. Sedaj pa bo vse obvladovala ena sama monopolna zavarovalnica ZZZS. Žal je ta monopolna zavarovalnica sod, ki pušča”, je kritična Jelka Godec.

Direktor ZZZS podpira predlog LMŠ, ne glede na posledice
Po poročanju STA je direktor ZZZS Marjan Sušelj dejal, da bi prispevek v višini 32 evrov, skupaj z letno valorizacijo zadoščal za nadomestitev sredstev, ki se danes zberejo v okviru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vodja financ in računovodstva na ZZZS Daniela Dimić pa je dodala, da varovalka ni zamejena, torej se količina sredstev, kolikor bi lahko proračun krpal minus v zdravstveni blagajni, ne omejuje.

Gre za pokrivanje razlike med prihodki iz naslova prispevkov in obveznega pavšalnega prispevka ter odhodki zavoda. “Sami so povedali, da bo prišlo do pomanjkanja finančnih sredstev. Zato so zvišali pavšal na 32 evrov, kar ne bo dovolj. Zato dajejo varovalko v zakon, da možno razliko izpada denarja krije proračun.  V primeru sprejetja zakona se lahko zgodi, da že v tem letu ljudje ne bodo plačali prostovoljnega zavarovanja. Tudi zaradi tega lahko pride do velikega finančnega primanjkljaja. Dejanja koalicije so čisto trkanje po prsih. Kdo bo tisti, ki bo nekaj naredil, pa če je prav ali narobe,” pa prevaro vladnih oblasti vidi Godčeva.

Izgubo bomo krili slovenski davkoplačevalci
Dimičeva je pojasnila, da v začetku meseca natančno vedo, kakšne bodo njihove obveznosti za tekoči mesec, saj račune plačujejo v roku 30 dni. Tako da bi lahko že na začetku decembra sporočili proračunu, kakšna bo ta razlika in koliko bi moral kriti proračun. Sicer pa so tudi njihove projekcije, ki jih podajo marca, precej natančne.

 

Z drugimi besedami, razliko v proračunu bomo krili slovenski davkoplačevalci. “Sami so povedali, da bo prišlo do pomanjkanja finančnih sredstev. Zato so zvišali pavšal na 32 evrov, kar ne bo dovolj. Zato dajejo varovalko v zakon, da možno razliko izpada denarja krije proračun.  V primeru sprejetja zakona, veste koliko ljudi ne bo plačevalo prostovoljnega zavarovanja, ker jim ne bo potrebno plačevati. Veliko denarja bo tukaj izginilo. Doživeli bomo velik izpad. Delanje koalicije je čisto trkanje po prsih. Kdo bo tisti, ki bo nekaj naredil, pa če je prav ali narobe,”  je novo kritje primanjkljaja v državnem proračunu in poveličevanju Šarčeve stranke povedal Godčeva.

Luka Mesec: Kako bo SD potopil ukinitev dopolnilnega zavarovanja

KAKO BO SD POTOPIL UKINITEV DOPOLNILNEGA ZAVAROVANJA1️⃣ Najprej so vladne stranke potopile predlog Levice, s katerim bi bili na boljšem vsi upokojenci in zaposleni tja do 3.500 evrov bruto plače.2️⃣ Nato so se podpisali pod čez noč diletantsko spisan predlog, s katerim bi vsakdo, ne glede na svoj materialni položaj, plačal 29 (oziroma po novem 31) evrov.3️⃣Ker pa bi bili v Levici pripravljeni podpreti vsaj to malo spremembo, da se dopolnilno zavarovanje prenese pod ZZZS, SD sedaj že tretjič obrača ploščo in predstavlja svoj predlog, ki ni nič drugega kot izgovor, da ne podprejo tega malega koraka, ki ga lahko naredimo v tem trenutku.

Gepostet von Levica am Dienstag, 21. Januar 2020

Levica in Socialni demokrati v besedni vojni tekmujeta, kdo je večji socialist v Sloveniji
Velike napetosti pa so med Levico in Socialnimi demokrati. V lanskem letu, ko vladna koalicija ni hotela sprejeti zakona Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je predsednik Dejan Židan v patetičnih izjavah govoril o odhodu Levice v polno opozicijo. Nekaj mesecev kasneje pa se medsebojno obtožujejo, kdo je večji socialist v Sloveniji. Po mnenju Levice  SD sedaj že tretjič obrača ploščo in predstavlja svoj predlog, ki ni nič drugega kot izgovor, da ne podprejo tega malega koraka, da bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. “Levica je prvo govorila o ukinjanju. “Levica je najprej govorila o ukinjanju. Ne gre za ukinjanje, to sedaj ljudje vidijo. Levica, ki govori samo o ukinitvi zasebnega, zasebnih zavarovalnic. Triglav ni zasebna zavarovalnica. Tega nihče ne pove. Oni na vsak način želijo, da se ukine dodatno zavarovanje, ker je njihova ost naperjena proti Vzajemni. Zakaj, je drugo vprašanje,” je o Levici kritično izrazila misli poslanka SDS Jelka Godec.

https://twitter.com/Mladiforum/status/1219971922408235009

Mladi forum SD pa obtožuje Levico, da niso pravi socialisti, saj bi naj v Meščevi stranki podpirali, da čistilka in manager plačujeta enako v prihodnosti. “Najbolj previdni so še tukaj SD. Poskušajo z nekim amandmajem progresivne lestvice zadevo uravnavat. Vendar s to progresivno lestvico obremenjujejo srednji razred,”  je o predlogu Socialnih demokratov naš pogovor zaključila Jelka Godec. V zgornjih tvitih pa si lahko ogledate, kakšno komedijo so ustvarili iz tega nesmiselnega zakona v Šarčevi vladi.

Luka Perš

 

 • Stajerka

  ….kaj je Šarec ponovno pljunil na lastnega ministra Šabedra???……in ali ni slednji grozil z odstopom, če bo sprejet ta ukrep brez konkretne rešitve za zdravstveni proračun??……

  • zokispoki

   Jebe lud zbunjenog !

 • Ryuk

  Prvorazredni se bodo že zdravili v zasebnih ambulantah v tujini, kot so se doslej. Za ostale bodo ostale vedno daljše čakalne vrste, vedno višji prispevki in vsebolj zastarela storitev.
  https://uploads.disquscdn.com/images/b017fff196fceb8bda7fa8c1a47ec1a33ab15c8a7b64df99874dfd8e61304deb.jpg

  • Novakec1

   Pa o(za)stareli dohratji tudi

 • lukec

  Čakajte no! Kdo za hudiča se je spomnil dodatnega zavarovanja. Veliki strateg ROP pod DRNOVŠKOM. Svetilnik za tako idejo pa je bil veliki ekonomist GASPARI, ki je poslal v stečaj gradbeno podjetje BEGRAD – Ljubljana, da je lahko odkupil vrstno hišo – tam še zdaj stanuje, za 35 % prave vrednosti. Isti Gaspari, ki je rešil proračun, da je vsem javnim uslužbencem prenesel plačilni dan na 5 v mesecu. Tako je z 11 meseci proračunskih stroškov rešil barabijo socialistično- marksističnega gospodarstva.
  Njegova mama pa je grabila od samoprispevka po AFŽ-ejevsko denar za Cankarjev dom.
  Ali ti bebci levičarji res mislijo, da nas morajo klistirati, da lažejo kot pes teče.
  Res ena sama laž in sprenevedanje. Zato razni umotvori o socialni državi in javno predloženih problemih družine dr. Trčka samo dokazujejo neurejenost v duhovnem svetu teh proklamatorjev laži in revolucije.
  Koliko časa še se boste delali norca iz nas???? !!!!!

 • Rožle

  Če ta nora vlada ne bo čimprej padla .. bo škoda na koncu resnično nepopravljiva ..

  • Novakec1

   Ni več kaj popravljat, zavoženo do konca. Samo še meteorit nas reš.

 • Antonius

  Preden bi se vlada smela vtakniti v problem dopolnilnega in obveznega zdravstvenega zavarovanja, bi morala najprej poskrbeti, da razne Zemljariče nagoni čim dlje stran od slovenskega zdravstva.
  Dokler so pijavke zraven, bo zdravstveni blagajni in zdravstvu samemu ves čas zmanjkovalo *krvi*.
  Žal gre problem reševanja dodatnega zdravstvenega zavarovanja v smer, da bo vlada ceno obveznega zdravstvenega zavarovanja lahko dvignila vsakokrat, ko bo zaradi raznih Zemljaričev, okradena zdravstvena blagajna prazna.
  —————————–
  –Na današnji dan pred 148 leti se je rodil arhitekt Jože Plečnik.
  –142 let je, kar se je rodil pesnik Oton Župančič
  –33 let je, ko je umrl pesnik in dramatik Gregor Strniša

  • TopGun

   Razne Zemljariče bi bilo treba že zdavnaj nagnat pa ne samo od zdravstva. Ta baraba stara pokvarjena bi že zdavnaj moral crknit v kakšni od celic na DOBU.

   • TopGun

    Pa pozabil sem dodati UDBOVSKA.

  • traktor

   Danes smo slišali za Zemljaričevega naslednika. To je Blaž Miklavčič. Z obema jahtama vred.

 • Andrej

  In kako bo Šarec v to sranje uvedel umetno inteligenco? Zavozili smo, total zavozili.

  • tohuvabohu

   A ni lepo, da po Šarkotovi zaslugi cel svet ve in priznava, da smo mi glavni v razvoju AI? Že Cmero nam je omogočil, da smo prvi v cirkuralnem gospodarstvu in v tehnologiji veriženja blokov. Ni da ni.

 • bubamara

  Naredite red v zdravstvu. Javno zdravstvo naj bo za srednji in nižji sloj prebivalstva; privat za višji sloj. Zdravnik lahko dela samo v javnem ali privat zdravstvu. Vsi morajo plačevati prispevke v javno blagajno (ZZZS). Jutro SDS. Bo šlo? Težka mar ne. Na žalost ste tudi vi del problema javnega/zasebnega zdravstva. G. dr.Bručan recimo.

  • tohuvabohu

   Kaj pa ima Bručan pri tem, bogtenimarad?
   Sploh pa ima večina ljudi zgrešene pojme. Nasprotje javnega ni privatno, ampak tržno (gre za to, kdo plača storitev). Nasprotje državnega pa je privatno.

   • rrrrr

    Tega trrola ne jemlji preveč resno. Na pet na videz sprejemljivih ejakulatov ti že v šestem podtakne gnilo jajce, na katerem piše SDS…. Slednje je tudi njegova osnovna naloga

    • tohuvabohu

     Saj ga ne. Vendar je določene stvari treba povedati.

     • rrrrr

      Povedati in fantička razkrivali. Marsikdo mu še vedno naseda..

   • bubamara

    Bručan je omogočil dvoživke med zdravniki. Če presekajo to popkovino smo zmagal vsi. SDS ni za ločitev državnega (ne javnega) zdravstva od zasebnega. SLO je malce večje mesto; zato je ena zavarovalnica več kot dovolj.

    • tohuvabohu

     Blablabla. Dvoživke izvirajo še iz socializma. V tistih časih so fušali vsi, ki se jim je dalo. Koliko bo zavarovalnic, naj pa pove trg, koliko jih lahko preživi. Konkurenca je BISTVO.

     • bubamara

      Seveda fušajo. Treba je samo zapisati v zakon, da se to ne sme. Kako bodo kršili zakon mi je vseeno.

     • tohuvabohu

      Ah, daj no. V demokraciji je treba pustiti ljudem iniciativo. Če pri tem poravnavajo vse obveznosti do države in ne škodijo pacientom in ljudskemu zdravju, ne vidim nobene ovire. Kaj je njihov zločin sploh? Da preveč delajo? Celo v socializmu nihče ni imel nič proti, čeprav je na papirju bilo prepovedano, in tudi oblast ni posegala vmes.

 • rrrrr

  Serpentinškovi in njihovi režiserji si res zaslužijo obojega, obveznega in dopolnilnega:
  Odpujsanje v zgodovino pod obvezno in vsakemu še tri po kepi pod dopolnilno.

  • karpelec

   Šarko se mora odkupit Levici, da jih zmami v podporo vladi, drugače se jim grdo piše in teško difa.

   • rrrrr

    Ugotovitev sploh ni slaba…

 • Rožle

  In potemtakem si lahko mali človek privošči 32 evrov za obvezno zavarovanje ..
  ccc .. lewi turbo kapitalisti

 • xtc

  No teh 32 bo prvi mesec nato pa vsak mesec po 5 gor,ko bo zmanjkalo,kot pri državnih firmah na števcu in pipi,ko zmanjka preprosto dvignejo položnico,po potrebi vsak mesec ali dva.

 • Novakec1

  Cepci, pa to ni ukinitev, samo preimenovanje. Razdeljeni so pa zaradi drugih bedarij ki jih počnejo.

 • Garbage man

  Najbolj če bi šla celotna vlada na obisk na kitajsko, dokler se stvari ne umirijo !!!!!!!!!!

  • Ivan Ivanovič

   Zakaj pa ne bi prej zavila v Polje? In tam kar ostala, razen tistih, ki bi šli na Dob in na Ig.

 • tohuvabohu

  S kakšnimi peki imamo opraviti v Sloveniji. Direktor zdravstvene blagajne ne loči revalorizacije od valorizacije.
  Sicer me pa zanima, kako mislijo pobirati ta novi prispevek in kaj bo, če ga nekdo ne bo plačeval.

 • sodnikisozločinci

  Dejansko se dodatno zavarovanje ne ukinja, plačevali bomo še vedno vsi enak fiksni znesek (dokler ga ne povečajo, kar se bo zanesljivo zgodilo), le da bo šlo v isto malho kot obvezno, kar pomeni, da bo oblast lahko s tem denarjem počela kar bo hotela, ker bo kontrolo nad porabo imela samo ona. Čakalne vrste, ki bi se s tem povečale, bodo skrajšali pa z evtanazijo, preprosto povedano, ko bomo za oblast postali prevelik strošek, nas bodo pobili. V skladu z vrednotami NOB.

  • macon

   Zakaj to EU dovoljuje? A ni poanta, da mora biti konkurenca tudi pri zdravstvenem zavarovanju?

  • Ivan Ivanovič

   Bojim se, da imaš prav. Problem pa je v tem, ker o evtanaziji kot rešitvi zdravstvene in pokojninske blagajne ne razmišljajo samo pri nas, temveč tudfi drugod po Evropi. Nova24tv je pred kratkim poročala o škandalu na neki nemški televiziji, kjer so ljudsko pesmico priredili tako, da so babico ozmerjali s staro svinjo, otroci pa so to veselo peli. To je v funkciji pripravljanja otrok, da bodo na starejše gledali kot na nepotreben strošek. Ko bodo ljudi prepričali v to, bo obvezna evtanazija lahko postala dejstvo – razen če se ne boš odpovedal vsem “zastonjskim” storitvam, vključno s pokojnino, in boš vse sam plačal. Elita si bo zagotovo pripravila rešilni čoln zase – denar.

   • maček ivan

    To spominja na film Loganov beg. Kjer sledi obvezna dezintegracija, ko začne kristal na dlani rdeče utripat.

 • Ivan Ivanovič

  Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je bil epohalni nateg. Ko so ga uvedli, so lagali, da bo to samo za nadstandardne storitve, potem pa se je izkazalo, da ti odmerijo 10, 20% in več na zdravstvene storitve, če ga nimaš. Ob tem pa se v zdravstvu na veliko krade, zlasti pri gradnji zdravstvenih objektov, dobavah medicinskih pripomočkov in zdravil. Naj raje zatrejo zdravstveno, dobaviteljsko in farmacevtsko mafijo, potem bo denar ostajal. Lopovi!

 • FUCK OFF COMMUNISM

  KUČAN, JANŠA VSI SO ISTI KOMUNISTI

 • Unikatna

  S tem niste nič naredili, če se prelije samo v obvezno! Potemtakem je bolje, da pustite tako kot je in ne da delate samo zmedo! Obljuba, da boste ukinili, je samo nateg naroda!

 • ludvig

  ..to ni ukinitev dodatnega zavarovanja ampak pod drugim imenom v celofan zavito obvezno dodatno zavarovanje za vse državljane.. nateg stoletja…še več denarja bodo nabirmali… upokojenci pod 600 eur bi morali biti oproščeni plačevanja tega “harača”..

 • maček ivan

  No, no, saj bo počasi. Svetloba na koncu tunela se bledo svetlika. Vidim da počasi nekomu že postaja jasno za kakšen nateg gre spet tokrat. Nategnili nas bojo ko kretene, potem se bojo pa kregali kdo je bolj zaslužen za to….. pa saj ni res, no….