fbpx

Citat Kučana se je v govoru von der Leynove pojavil, ker ji je govor spisala nečakinja nekoč pomembnega strica iz ozadja Kocijančiča!

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in Maja Kocijančič (Foto: YouTube/Twitter)

Marsikomu iz vrst opozicije se je nasmejalo, ko je slišal, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen svoj govor začela in končala s citatom zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije Milanom Kučanom. S tem namreč želijo prodati zgodbo, kako naj bi Von der Leynova s tem napadla vlado Janeza Janše oziroma Janeza Janšo. Znano je namreč, da gre za politična nasprotnika. Če je to morda samoumevno večini Slovencev, pa to ni moč trditi za predsednico Komisije. Ta je bila namreč v četrtek prvič v Sloveniji, za Kučana pa še sploh slišala ni.

Kdor je spremljal odzivanje na družabnih omrežjih je lahko videl, kako leva politična opcija, skupaj z mainstream mediji proslavlja dejstvo, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dvakrat izrekla besede prvega slovenskega predsednika Milana Kučana: “Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan”, za katerega se sicer dobro ve, da osamosvojitev Slovenija ni bila nikoli njegova intimna opcija.

Nečakinja pokojnega strica iz ozadja je spisala govor
Če pa človek ve, da je bila von der Leynova v četrtek prvič v Sloveniji, govor pa ni napisala sama, je vse skupaj precej bolj razumljivo. Še posebej zato, ker je avtorica govora Maja Kocijančič, nekdanja svetovalka komisarke Federice Mogherini in nečakinja pokojnega strica iz ozadja Janeza Kocijančiča. Pred leti se je Kocijančičeva znašla na seznamu 20 Slovencev in Slovenk, ki zasedajo najvišje položaje v inštitucijah EU. Bila je govorka za zunanjo politiko EU, pa tudi politiko sosedstva in širitvena pogajanja. Prej govorka za zunanjo politiko EU pod vodstvom nekdanje visoke predstavnice Catherine Ashton. Bila je tudi govorka stalnega predstavništva Slovenije pri EU v Bruslju, tudi v času slovenskega predsedovanja Svetu EU leta 2008. V preteklosti pa je delala tudi kot novinarka STA.

Spomnimo. Kocijančičevo se je omenjalo že v primeru izmišljene afere “non paper”. V srbski politični oddaji “Hit Tvit” so gostovali predsednik srbskega parlamenta Ivica Dačić, predsednik nevladne organizacije Veritas Savo Štrbac in filmski režiser Dragoslav Bokan. Med drugim je bilo govora o tem, kdo bi lahko stal za afero oziroma kdo si je izmislil obstoj tega dokumenta. Omenjali so, da za afero “non paper” med drugimi stoji tudi vplivna političarka, ki kroji usodo Balkana – Maja Kocijančič.

Maja Kocijančič (Foto: Europa RS)

Ker Kocijančičeva ni aktivna na družabnih omrežjih, o njeni zasebnosti ni kaj veliko znanega. Ima pa Twitter račun, kjer objavlja le objave z EU vsebino. V povezavi s tem je vredno omeniti na intervju, ki je bil v preteklosti objavljen na RTV. Tam je namreč dejala, da ima velik vpliv na medije. Na vprašanje ali občuti pri svojem delu kakšno posebno moč, je dejala da moči ne, vpliv pa. “Predvsem v medijskem smislu, ker – predvsem v nekaterih delih sveta, recimo na Zahodnem Balkanu ali pa v našem neposrednem sosedstvu – to, kar povem med našim dnevnim brifingom za novinarje, zelo vidno odmeva v medijih in ima čisto konkretne odzive tudi voditeljev in predstavnikov tretjih držav ter konkretne posledice na posamezne akcije, poteze, odločitve”. Glede na to, da je zase dejala, da to kar pove zelo vidno odmeva v medijih na Balkanu, se je porajalo vprašanje, da ni morda res lansirala afere v medije, ki so novico seveda pograbili.

Poteza, da se je v govoru predsednice Komisije pojavil citat Kučana je dosegel svoj namen, saj je ta vzbudil navdušenje levice, ki vlade Janeza Janše organsko ne prenese. Še posebej v luči dejstva, ker se v luči predsedovanja v Sloveniji mudi in se bo mudilo veliko pomembnih gostov. Ustvarjalo pa se bo tudi vsebine, ki so pomembne za prihodnost Evrope. Izkušnje so na strani aktualne vlade in tega se v opozicijskih vrstah dobro zavedajo, zato ne zamudijo priložnosti za udrihanje čez premierja in člane vlade.

Foto: Twitter

Sara Kovač