Človek iz ozadja trenutnega stanja zdravstvenega sistema: Razkrinkane laži Dušana Kebra

Dušan Keber (Foto: STA)

Dušan Keber v zadnjem desetletju velja za sivo eminenco slovenskega zdravstvenega sistema v Sloveniji. Čeprav imamo težave s čakalnimi vrstami, sumljivimi posli pri dobavah zdravstvene opreme in poslovanjem slovenskih bolnišnic, omenjeni bivši minister za zdravje vztraja, da je v slovenskem zdravstvu vse v najlepšem redu. “Gospod Keber je politik in že dolgo ne zdravi bolnikov. Njegove ideje in misli udejanja zlagana politična večina, ki brezidejno prepriča volivce na vsakokratnih volitvah. Zato sem še toliko bolj prepričan, da je moja dolžnost, da v imenu mojih pacientov in vseh ljudi, ki zagovarjajo vrednote svobode posameznika in svobodnega trga, povem le eno: Gospod Keber, lažete,se je v svoji kolumni kritično odzval zobozdravnik Krištof Zevnik.

Krištof Zevnik je zobozdravnik, zagovornik bolnika in zagovornik javnega zdravstva. Je ustanovitelj skupnosti zdravnikov Medikont z neposrednim naročanjem pri proizvajalcu, vlagatelj tožbe proti ZZZS v primeru povračila sredstev za zdravljenje pri zasebnem zdravniku v Sloveniji. Prav tako ni bil nikoli član nobene politične stranke in nikoli ni imel nobene politične svetovalne funkcije. “Gospod Keber nikoli ni odgovarjal za svoje ideje, ki jih je v zadnjih 20 letih uveljavil v slovenskemu zdravstvenem sistemu. Prav tako za napake, trpljenja bolnikov in grozljive izgube skupno zbranega zdravstvenega denarja ni odgovarjala politična večina, ki zadnjih 20 let udejanja nasvete in ideje gospoda Kebra,” se je izjasnil Zevnik.

Zobozdravnik Krištof Zevnik se je kritično lotil zdravstvenih zamisli bivšega ministra za zdravje Dušana Kebra (Foto: STA)

Zobozdravnik Krištof Zevnik se je kritično lotil zdravstvenih zamisli bivšega ministra za zdravje Dušana Kebra. (Foto: STA)

Zobozdravnik Krištof Zevnik v svoji kolumni na Portalu Plus očita bivšemu ministru za zdravje Dušanu Kebru tri očitne laži in zavajanja, ki jih je Keber javno zagovarjal v zadnjem desetletju. Najbolj očitne so njegove laži glede privatizacije in korupcije v slovenskem zdravstvu ter da proizvajalci ne želijo sodelovati z bolnišnicami. V svoji kolumni mu očita, da je zanj idealen zdravstveni sistem, ki ga imajo v državah Severne Koreje, Belorusije in Kube. “Gospod Keber nikoli ni odgovarjal za svoje ideje, ki jih je v zadnjih 20 letih uveljavil v slovenskemu zdravstvenem sistemu. Prav tako za napake, trpljenja bolnikov in grozljive izgube skupno zbranega zdravstvenega denarja ni odgovarjala politična večina, ki zadnjih 20 let udejanja nasvete in ideje gospoda Kebra.”

Slovensko zdravstvo zaradi zgrešene vladne politike v zadnjih desetih letih poka po šivih. Veliko odgovornost pa nosi Dušan Keber. (Foto: STA)

Slovensko zdravstvo zaradi zgrešene vladne politike v zadnjih desetih letih poka po šivih. Veliko odgovornost pa nosi Dušan Keber. (Foto: STA)

Privatizacija je posledica zgrešene zdravstvene politike, Slovenci pa se s kombiji in avtobusi vozijo po zdravstvene usluge v tujino
Privatizacija je po besedah Zevnika v polnem teku, kar je posledica predvsem katastrofalne zdravstvene politike, katere glavni ideolog je Dušan Keber. Najbolj sporno se Zevniku zdi, da državljani plačujejo za storitve, potem pa več mesecev čakajo, da sploh pridejo na vrsto. “Privatizacija je tudi posledica vaših zgrešenih svetovanj in vodenja zdravstvenega sistema. Dnevno z različnih parkirišč po Sloveniji odhajajo kombiji in avtobusi obupanih bolnikov, ki iščejo zdravstveno pomoč izven Slovenije.”

Jelka Godec, poslanka SDS in Blaž Mrevlje raziskujeta korupcijo v slovenskem zdravstvenem sistemu. (Foto: Nova24TV)

Jelka Godec, poslanka SDS, in Blaž Mrevlje raziskujeta korupcijo v slovenskem zdravstvenem sistemu. (Foto: Nova24TV)

Korupcija in kraja v zdravstvu presegata katerokoli krajo v slovenskem in evropskem prostoru
Krištof Zevnik pa se je v svoji kolumni kritično lotil tudi težav s korupcijo v slovenskem zdravstvenem sistemu. Težave s korupcijo pa so posledica zgrešene oziroma napačne zakonodaje, političnega vodenja ustanov in posledične negativne selekcije; Slovenija izgublja na stotine milijonov evrov na letni ravni. Žrtve pa so bolniki s svojim čakanjem in umiranjem v vrstah ter zdravniki, ki zaradi svoje apatije bežijo iz svojega poklica. “Korupcija in kraja v zdravstvu presegata katerokoli krajo v slovenskem in evropskem prostoru. Povsod v Evropi je korupcija zmanjšana na najmanjšo možno mero. Če pride do zlorabe, se takoj vzpostavijo mehanizmi, ki privedejo storilca do primerne kazni. V Sloveniji temu ni tako,” je Zevnik kritičen do Kebra ter mu očita njegove sanjave ideje o socialističnem zdravstvu v prejšnjem režimu. Kebra opomni, da samo svobodno in konkurenčno okolje lahko prinese pozitivne učinke v slovenskem zdravstvu.

Janez Zemljarič velja za vplivnega igralca iz ozadja glede dobave medicinske opreme v slovenskem zdravstvu. (Foto: STA)

Janez Zemljarič velja za vplivnega igralca iz ozadja glede dobave medicinske opreme v slovenskem zdravstvu. (Foto: STA)

Zevnik dokazuje, da lahko material kupiš direktno pri ponudniku in se izogneš pohlepnim posrednikom
Dušan Keber je glavni branik sedanjega sistema naročanja zdravniškega materiala v slovenskem zdravstvu. Kljub kritikam je Dušan Keber vedno odločno branil status quo. Zevnik s svojim primerom dokazuje, da Dušan Keber širi lažniva prepričanja v slovenski javnosti. “Dokaz, da je to mogoče tudi v zdravstvenem sistemu v Sloveniji, je naša zdravniška skupnost, ki že deseto leto skupinsko naroča medicinske pripomočke neposredno pri proizvajalcu. Tako sodelovanje pa ni možno v državnem zdravstvu, ki ste ga vzpostavili tudi vi.”

Celotno kolumno si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš