fbpx

Človek s šestimi popravnimi izpiti na lesarski šoli neizvolitev uglednega pravnega strokovnjaka za ustavnega sodnika razglasil za “zmago”?!

Neizvoljeni kandidat za ustavnega sodnika prof. dr. Janez Kranjc in Marjan Šarec. (Foto: STA)

Predsednik LMŠ Marjan Šarec iz dneva v dan dokazuje, da je njegovo edino vodilo nabiranje poceni političnih točk. Če bi bil njegov smoter delo v korist državljank in državljanov v prvi vrsti ne bi odstopil tik preden, se je država soočila z največjo krizo od osamosvojitve dalje. Kakorkoli, če je bil Šarec do tega vikenda zelo zaposlen z okoljsko ozaveščenostjo, se je sedaj usmeril v postavljanje polen z namenom neizvolitve kandidata za ustavnega sodnika. “Še ena pomembna zmaga!“, je komentiral na Twitterju in zaradi tega požel številne kritike. Neizvolitev uglednega pravnega strokovnjaka pri nobenem politiku ne bi smela biti zmaga, saj bo najmanj od tega imela pravna država in posledično svoboščine državljanov.

To, da neizvolitev dr. Janeza Kranjca na mesto sodnika Ustavnega sodišča RS imenuješ kot pomembna zmaga, je nevarno. Kranjc namreč ni kdorkoli. Velja za cenjenega strokovnjaka tako doma kot v tujini. Poleg tega je zaslužni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru  ter izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Trikrat je opravljal tudi funkcijo dekana Pravne fakultete Univerze v Ljubljani in predsedoval Evropski zvezi pravnih fakultet. Je nosilec najvišjih državnih odlikovanj Slovenije, Francije in Avstrije in častni doktor tujih univerz.

Ne glede na to kateri politični opciji profesor Kranjc pripada, mu je glede na biografijo in akademske dosežke nemogoče oporekati, da gre v tem primeru za pravnega strokovnjaka, ki si zasluži mesto ustavnega sodnika. Ko človek vidi odziv nekoga, ki je bil nekdaj premier, se upravičeno prime za glavo. Glede na to, da pa se je Marjan Šarec v preteklosti pohvalil, da je imel na srednji lesarski šoli šest popravnih izpitov, v enem izmed nedavnih intervjujev pa je celo zatrdil, da mu je profesor rekel, da je “neumen kot moški spolni organ“, vse skupaj niti ne čudi.

Foto: STA

Usul se je cel kup kritičnih komentarjev
Komentar nekdanjega komika je razburil marsikoga, ki se za razliko od njega zaveda, da ni in ne more biti uspeh, da na položaj ustavnega sodnika ne imenuješ nekoga, ki ima cel kup potrebnih kvalifikacij. O tem sicer najbolje sami po sebi pričajo kritični komentarji, ki so se usuli pod njegovo objavo: “Zavrniti spoštovanega zaslužnega profesorja Kranjca in misliti, da si zmagal? Ljudje, ki mu ne sežejo do gležnjev?! Ta parlament si res ne zasluži drugega, kot da se ga razpusti, poslanci, ki so ga zavrnili, pa ne bi smeli biti nikoli več izvoljeni! Est modus in rebus, sunt…”; “Ko politikanstvo zmaga nad strokovno in siceršnjo primernostjo predlaganega kandidata za ustavnega sodnika. Res sramotno!”; “Butalci ste v boju s pametjo – zmagali. In ker ste Butalci, to še slavite.”; “Potem se zavedate kako izjemen kandidat je bil dr. Kranjc. Res ni higienično, da taki kot vi odločajo o vprašanju njegove primernosti za sodnika US. Veste, ni šlo za vprašanje vode.”; “S takimi izjavami dokazujete, da še krajevne skupnosti ne morete voditi. Politika blokov je padla z berlinskim zidom in nima nobene prihodnosti. Brez argumentov, brez spoštovanja, brez predlogov. Samo proti ste. Kot razvajen otrok v štacuni, ko ne dobi lizike in cepeta.” 

Njegova zapuščina so šarcizmi
Očitno je, da je ljudem postalo jasno, da je edina agenda Šarca, da nasprotuje. Pri tem pa mu sploh ni mar, kakšna je vsebina. Nič čudnega tako ni, da se v času, ko je vodil vlado ni naredilo nič vidnega. V ospredju je bilo pač nastopaštvo s humornimi vložki. Njegova zapuščina so tako šarcizmi v smislu: “Veste, to je tako kot pri cvrtju krofov – ne smeš ves čas odpirati vrat in ne smeš spustiti nikogar v kuhinjo, sicer ne uspejo”, “Dokler zajec teka po gozdu, ne kuriš ražnja.”; “Treba nehati se spraševati, ali je voda v bazenu in kako topla je, ampak je treba preprosto skočiti.”

Sara Kovač