fbpx

Črnčec do skrajnosti zlorabil slovensko obveščevalno službo za politične namene, mediji pa mu pri tem nekritično asistirajo!

Damir Črnčec (Foto: STA)

Pred KNOVS je bil v torek zaslišan državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, ki je v svoji izjavi za medije pred zaslišanjem skušal odvrniti pozornost od zaposlitve lepe Nataše v Sovi z obtoževanjem, da komisija deluje kot “kot politična policija iz starih časov.” Predsednika KNOVS Mateja Tonina je poleg tega obtožil, da se je “pustil omrežiti in postati nekdo, ki je voden s strani največje opozicijske stranke.” Logično je, da parlamentarni organi delujejo politično, povsem nerazumne pa so Črnčecove primerjave demokratično izvoljenih poslancev s tajnimi policijami. Ponovno se je izkazal tudi velik vpliv Črnčeca, ki ga ima v medijih, vsi režimski mediji so namreč mirno tolerirali njegov izpad.

Pred Komisijo Državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je danes stopil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, od katerega so člani Knovsa pričakovali pojasnila o zaposlovanju na Sovi. Pred začetkom seje je opoziciji očital, da skozi parlamentarno komisijo deluje kot “politična policija iz starih časov.” Črnčec je pred prihodom na sejo v izjavi medijem po poročanju Slovenske tiskovne agencije poudaril, da je zelo razočaran nad dogajanjem glede Knovsa. Po njegovih besedah se je predsednik komisije Matej Tonin “pustil omrežiti in postati nekdo, ki je voden s strani največje opozicijske stranke.”

Dogajanje je komentiral dr. Žiga Turk, ki je zapisal, da je jasno, da  v demokraciji parlament in njegovi organi delujejo politično, a opozoril, da je povsem mimo “primerjava iz demokratično izvoljenih poslancev sestavljene parlamentarne komisije, katere delovanje je javno, s tajnimi političnimi policijami totalitarnih režimov – tipa UDBA, NKVD, Gestapo.”

Z obtoževanjem Slovenske demokratske stranke skuša Črnčec odvračati pozornost
Parlamentarni nadzor, ki ga opozicija izvaja skozi Knovs, je po njegovih besedah postal “po načinu in obliki delovanja podoben politični policiji iz starih časov.” Njen namen je destabilizacija nacionalnovarnostnega sistema, je prepričan Črnčec, ki je še dodal, da obstajajo zelo jasni indici o tem, da je prišlo do razkritja tajnih podatkov v eni prejšnji zgodbi, torej v zadevi arbitraža. “Vsa ta ravnanja seveda škodijo slovenskim nacionalnim interesom, kakor tudi obveščevalno-varnostnemu sistemu,” je poudaril.

Matej Tonin (NSi) Foto: DZ/Matija Sušnik

Kot je ob Črnčecovih izjavah na družbenem omrežju Twitter opozoril novinar Bojan Požar, je “Slovenija je verjetno edina država znotraj #EU, kjer državni sekretar za nacionalno varnost, ki neposredno obvladuje vse tajne službe te države, prek vladne tiskovne agencije nonšalantno očita poslancem, da se gredo politično policijo.” Režimski mediji pričakovano vse skupaj nekritično tolerirajo.

Izmed režimskih medijev naj bi imel Črnčec in prek njega Šarec najbolj pod kontrolo prav POP TV, ki ne le, da predstavlja kadrovski bazen za njegovo LMŠ, pač pa v oči bodejo specifični odnosi nekaterih novinark s Črnčecem, prav tako pa povezave urednika spletnega portala 24ur.com Jureta Tepine, na čigar mizi naj bi se znašle zaupne, selektivno izbrane poslovne skrivnosti, ko je v upravo Telekoma Slovenije, katerega oglaševalski proračun se problematizira tudi v tem primeru, prišla Črnčecova zaupnica, dolgoletna sodelavka in tudi njegova študentka Vida Žurga. Ta je zadolžena za odvisni družbi TSmedia, ki izdaja portal Siol.net in Planet TV.

Vida Žurga (Foto: STA)

Črnčec se ni izrekel o odgovornosti za zaposlitev lepe Nataše
Glede zgodbe o zaposlitvi znanke premierja Marjana Šarca na Sovi pa je dejal, da so pristojni organi že podali svoje mnenje, sam pa nima ne pristojnosti ne odgovornosti, da bi ravnal v nasprotju s tem. Knovs je namreč v torek nadaljevala obravnavo glede nadzora nad zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Na sejo so v torek povabili Črnčeca, medtem ko bo Šarec pred komisijo stopil v petek. Šarcu in Črnčecu so namreč očitali vplivanje pri zaposlitvi uslužbenke, lepe Nataše, sicer Šarčeve znanke. Kot smo na Nova24TV že poročali, naj bi zaposlitev “mimo vrste” na Sovi za lepo Natašo Šarec uredil prek državnega sekretarja Damirja Črnčeca in ta nato prek direktorja Sove Kozmelja, to pa naj ne bi bil edini tak primer. Na Sovi naj bi na enak način uredili službo tudi nekdanji uslužbenki občine Kamnik.

SOVA (Foto: STA)

Inšpektorat za javni sektor odkril več nepravilnosti, a za razveljavitev pogodb naj ne bi bilo zakonskih pogojev
Po polemikah v javnosti glede zaposlitve Šarčeve znanke pa tudi glede sorodnice evropske poslanke Ljudmile Novak ter poizvedovanju Knovsa je inšpektorat za javni sektor na pobudo Sove na agenciji opravil nadzor nad zaposlitvijo več javnih uslužbencev in ugotovil nekaj kršitev. Izrekel je ukrepe, ki se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje, za razveljavitev sklenjenih pogodb pa ni bilo zakonskih pogojev. Sova je sicer nepravilnosti že odpravila, o čemer naj bi direktor agencije Rajko Kozmelj na zadnji seji že poročal članom Knovsa. Ta tema je hkrati tudi napela odnose med Knovsom in Sovo.

Marjan Šarec in Nataša Hribar (Foto: Tarča RTV Slo in STA)

Marjan Šarec in Nataša H. (Foto: Tarča RTV Slo in STA)

Šarec se je že zlagal pred celotno Slovenijo
Glede navedbe, da z zaposlitvijo njegove prijateljice ni bilo vse v redu, je premier pred časom dejal, da sam ni bil zraven pri tej zaposlitvi in težko sodi. “To je stvar inšpektorata in Sove,” je menil. Napovedal pa je, da se bo vabilu Knovsa odzval, in sicer iz spoštovanja do parlamentarizma in do same institucije, “ne pa do tistih, ki to komisijo vodijo.” A spomnimo, da je še preden je Knovs začel z raziskovanjem sporne zaposlitve je Šarec zatrdil, da je Hribarjeva dobila službo na Sovi, ker “se je prijavila in je šlo vse po postopkih”. Na vprašanje če bo odstopil, če se karkoli izkaže, da ni bilo resnično je dejal, da se “ne bo nič izkazalo, ker delamo po pravilih.” A izkazalo se je, da Šarec ne dela po pravilih in da se je naš predsednik vlade zlagal pred celotno Slovenijo.

Rok Krajnc