fbpx

KPK uradno potrdil obstoj konflikta interesov v imenovanju Bratuškove za evropsko komisarko

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je podjetju Nomago namenila več kot 28 milijonov evrov v času Šarčeve vlade.(foto: STA)

Nikoli ni prepozno, bi lahko povedali ob objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije ob samoimenovanju Alenke Bratušek za komisarko leta 2014. Kar se je vedelo že pet let, je sedaj Štefanečeva komisija za korupcijo uradno potrdila Alenka Bratušek se je na seji vlade julija 2014 kot premierka znašla v konfliktu interesov. Dodaten udarec pa ji je te dni zadal strankarski kolega Igor Velov in nekdanji direktor Agencije za promet, ki naj bi podeljevanje sredstev agencije pogojeval z izplačilom “provizije” kranjskemu boksarskemu klubu Bulldog.

Gre za postopek, ki ga je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) začela v letu 2014 in tudi sprejela zaključne ugotovitve, ki pa jih je sodišče zaradi ugotovljenih napak v postopku odpravilo.

Preberi tudi: Panika in napetost v parlamentu – Kociper in Golubović trgujeta za glasove pred večernim glasovanjem o imenovanju Mlinarjeve?!

Ustavno sodišče je leta 2017 na podlagi ugotovitev KPK zavzelo stališče, da ugotovitveni upravni akt posega v pravice posameznika, saj mora biti zagotovljeno sodno varstvo. Zato so v preteklih dveh letih oblikovali nov način vodenja postopka pred komisijo, ki je v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku, so sporočili iz komisije.

Po poročanju STA je protikorupcijska komisija tako v letu 2017 nadaljevala postopek ugotavljanja kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v primeru imenovanja kandidatov za evropskega komisarja, pri čemer je trenutni ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek dvakrat dala možnost izjasnitve o osnutku zaključnih ugotovitev. Komisija je Bratuškovi posredovala zaključne ugotovitve s poukom o pravnem sredstvu in ta teden prejela potrdilo o vročitvi.

Nov udarec za Bratuškovo

Nov udarec za Bratuškovo je predstavljala informacija, da je njen strankarski kolega Igor Velov, bivši direktor Agencije za varnost prometa, osumljen pogojevanja sredstev agencije s plačilom “provizije” kranjskemu boksarskemu klubu Bulldog.

gor Velov, kranjski politični sopotnik Alenke Bratušek, je osumljen, da je v funkciji direktorja Agencije za varnost prometa izsiljeval denar za boksarski klub Bulldog iz Kranja. (Foto: STA)

Igor Velov, kranjski politični sopotnik Alenke Bratušek, je osumljen, da je v funkciji direktorja Agencije za varnost prometa izsiljeval denar za boksarski klub Bulldog iz Kranja. (Foto: STA)

Velov naj bi od podjetja, ki bi dobilo sredstva Agencije za promet v višini 20 tisoč evrov zahteval, da kar 20 odstotkov (4.000 evrov) nakaže omenjenemu boksarskemu klubu.

Velovo koruptivnost je policiji prijavil direktor podjetja SBG Aleš Trontelj, nekdanji dolgoletni kriminalist, ki je med drugim kar sedem let delal na oddelku za organizirano kriminaliteto.

Luka Perš