Protestirali bodo proti politiki, ki osamosvojitev degradira v sredstvo političnih delitev

Nekdanji predsednik DZ France Cukjati (Foto: STA)

“Kdor nasprotuje muzeju slovenske osamosvojitve, izkazuje svoje pomanjkanje zgodovinskega čuta, svoj ignorantski odnos do jasno izražene volje naroda (95 %), ponižujoče primitiven odnos do poguma “malega” naroda, da se upre “mogočni” jugoslovanski armadi, skratka svoj politični primitivizem, s katerim nesramno žali slovenski narod in njegov zgodovinski spomin,” je pred današnjim protestnim zborovanjem zapisal nekdanji predsednik DZ Cukjati. 

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve vabi na protestno zborovanje ZA SLOVENIJO IN RESNICO, ki bo danes ob 17. uri, na Trgu republike v Ljubljani. Protestirali bodo proti politiki, ki osamosvojitev degradira v sredstvo političnih delitev in proti ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve, ki tako ustanovo zasluži kot temeljno točko krepitve naše državotvorne, domoljubne in demokratične zavesti. Zaradi ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve Združenje VSO pozdravlja interpelacijo SDS o delu in odgovornosti Vlade RS in Priporočila NSi za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve – z namenom širše argumentirane razprave o pomenu osamosvojitve kot vrednostnem središču vseh Slovencev.

Ta je na podlagi plebiscitarne volje kljub političnim delitvam prvič v zgodovini povezala slovenski narod v samostojni in demokratični državi ter pomeni uresničitev njegovega največjega političnega cilja. V obrazložitvi so zapisali, da vladna nerazumna in nedialoška ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve uveljavlja odnos do osamosvojitve, ki ni v skladu z njenimi vrednotami in našo družbo dodatno deli. To stanje zahteva ponovni premislek o pomenu slovenske osamosvojitve. Protestirali bodo proti politiki, ki osamosvojitev degradira v sredstvo političnih delitev. Protestirali bomo proti ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, ki tako ustanovo zasluži kot temeljno točko krepitve naše državotvorne, domoljubne in demokratične zavesti. Udeležence pozivajo, naj pridejo na dogodek  s transparenti in slovenskimi zastavami.

France Cukjati: “Kdor nasprotuje muzeju osamosvojitve, izkazuje politični primitivizem, žali slovenski narod in njegov zgodovinski spomin! Na fotografiji je ministrica Asta Vrečko, ki je z ukinitvijo muzeja revolucionarno poteptala vrednote slovenske osamosvojitve. (Foto: Twitter)

“Na prvem slovenskem taboru (leta 1868) je bila v Ljutomeru prvič množično izražena volja Slovencev, da živimo v svoji samostojni državi. Na plebiscitu leta 1990 (udeležba 93 %, ZA je glasovalo 95 %) pa se je ves narod jasno izrazil ZA samostojno državo Slovenijo, kar je Beograd hotel preprečiti s svojo armado,” je ob tej priložnosti uvodoma zapisal vidni član SDS France Cukjati. Spomnil je, da je komaj nastala slovenska država s svojo komaj organizirano vojsko uspešno ubranila to plebiscitarno voljo. Elegantno, učinkovito in brez dolgotrajnih pretresljivih posledic, je prepričan. Cukjati: “Prvič v zgodovini smo dobili samostojno slovensko državo!” 

“Kdor nasprotuje muzeju osamosvojitve, žali narod in njegov zgodovinski spomin!”
“Če kaj, potem ta dejstva zaslužijo samostojen muzej. Tudi po zgledu drugih držav, ki so nekoč že bile samostojne, a so svojo samostojnost izgubile, po padcu Berlinskega zidu pa ponovno pridobile,” je v nadaljevanju zapisal. Kdor po njegovem nasprotuje muzeju slovenske osamosvojitve, izkazuje svoje pomanjkanje zgodovinskega čuta, svoj ignorantski odnos do jasno izražene volje naroda (95 %), ponižujoč in primitiven odnos do poguma “malega” naroda, da se upre “mogočni” jugoslovanski armadi, skratka svoj politični primitivizem, s katerim nesramno žali slovenski narod in njegov zgodovinski spomin, je bil še kritičen.

Domen Mezeg