fbpx

Cvikl naj se raje posveti sebi in svojim pajdašem

Milan M. Cvikl bi moral izraziti skrb za dogajanje v državnih podjetjih, ki so jih za svoje posle uzurpirali člani njegovih Socialnih demokratov. Eden takih je nedvomno vodja PS SD Matjaž Han

Milan M. Cvikl, eden glavnih akterjev v aferi Patria, zvesti kader globoke države in član Socialnih demokratov, po rodu doma iz Velenja, sicer pa prebivalec vile Jera pod ljubljanskim gradom, je tokrat izrazil skrb za dogajanje v Pošti Slovenije in napovedal predlog sklica seje komisije za nadzor javnih financ.

Pri tem je nerazumljivo, zakaj Milana M. Cvikla nenadoma tako skrbi dogajanje v državnem podjetju, saj je v preteklosti precej nesamokritično skupaj z drugimi člani stranke deloval po podjetjih v državni lasti. Spomniti velja zlasti na Petrol in strankarskega kolega Matjaža Hana, ki ga zdaj ubijajo v Kulovi kolegialni stranki LMŠ pod vodstvom Marjana Šarca oziroma njegovega oprode Damirja Črnčeca.

Cviklova vloga v Partrii
Vloga člana SD Milana M. Cvikla, nekdanjega vodilnega člana in poslanca propadle LDS, ki je nato za lastne interese prestopil v SD, je bila v zrežirani politično-sodni farsi, imenovani Patria, izredno velika. Znano je tudi, da je po letu 2008 za lažnivo inkriminacijo aktualnega predsednika vlade Janeza Janše prejel izjemno nagrado.

Bogato nagrajen zvesti kader
Po zrežirani aferi Patria je bil najprej imenovan za generalnega sekretarja vlade v času, ko je to vodila SD oz. Borut Pahor. To je bilo le začasno, prava nagrada je sledila, ko je bil imenovan na mesto člana Evropskega računskega sodišča, kjer je mesečno prejemal okoli 20 tisoč evrov. Toda kljub soodgovornosti za eno največjih kršitev človekovih pravic v zgodovini Slovenije – v primeru Patria − se je pozneje brez sramu odločil kandidirati še za viceguvernerja, zatem pa celo za guvernerja Banke Slovenije. Obakrat mu je spodletelo.

Milan Cvikl v družbi dobrega starega prijatelja in nekdanjega premierja Antona Ropa. (Foto: sta)


Številni škandali: TEŠ 6, NLB

Gre za človeka, ki so ga v času njegovega javnega delovanja praviloma vedno zaznamovali škandali. Zato je eden zadnjih v tej državi, ki lahko igra moralnega razsodnika, denimo v primeru Pošte Slovenije. SD pod vodstvom Tanje Fajon ga je zdaj potegnila iz naftalina. Namesto da bi v svoje vrste vodilnih privabili oziroma izpostavili gospodarstvenike, ki jih je tudi v tej stranki kar nekaj, se znova opirajo na kompromitiranega Cvikla.

Spomnimo. Cvikl, ki se rad predstavlja kot finančni strokovnjak, je odobraval kredite Nove Ljubljanske banke (NLB) v nasprotju z načeli optimalnega tveganja. Znan je po lobiranju za TEŠ 6. Kot državni sekretar za proračun na finančnem ministru v času, ko je tega vodil Mitja Gaspari (LDS), je bil Cvikl zadolžen za analizo tveganja v NLB. V vladi Antona Ropa (LDS) je bil že tik pred volitvami leta 2004, natančneje 20. aprila 2004, imenovan za ministra za evropske zadeve. Na volitvah, kjer je LDS pogorela, vlado pa je prevzela koalicija pod vodstvom SDS in Janeza Janše, je bil poslanec. Po njegovih takratnih navedbah pred TV-kamerami se je pridušal, da bo njegovo delo v mandatu 2004 do 2008 namenjeno predvsem rušenju Janeza Janše. Takrat je dejavno, z roko v roki z globoko državo, sodeloval pri zrežirani aferi Patria. Na Finskem je namreč poznal nekaj ljudi, s katerimi je prišel v stik, ko je še deloval v Svetovni banki. S to zaposlitvijo se je Cvikl rad postavljal, vendar je Andrej Bajuk, ki je bil prav tako zaposlen v tej banki in pozneje minister v slovenski vladi, dejal, da so bile Cviklove naloge v Svetovni banki predvsem prenašanje kovčkov. Nepomembne torej. Cvikl je leta 2008 prestopil v SD, ko je bilo jasno, da je z LDS konec.

Lobiral za Viator & Vektor
Poleg vpletenosti v afero Patria si ga bomo za vse čase zapomnili tudi po tem, da je prek svoje druge žene lobiral za Viator & Vektor. Ta je propadel, dolgovi so ostali nepoplačani. S tem in lobiranjem za TEŠ 6 je popolnoma jasno, da je zapriseženi član Kučanovega klana, zbranega okoli že razpuščenega Foruma 21. Ob tem je treba omeniti, da SD velja za stranko, ki je zelo vpletena v poslovanje in kadrovanje v Petrolu, saj so v njem imela posle tudi podjetja poslancev SD v zasebni lasti. Med njimi je tako podjetje v solastništvu vodje poslanske skupine Matjaža Hana. Tudi na delovnih mestih, zlasti na vodilnih, denimo direktorjev in komercialistov, so se v Petrolu že znašli nekateri člani stranke SD.

Milan Cvikl v družbi tedanjega ministra Gregorja Golobiča in aktualnega lobista iz ozadja. (Foto: sta)

Soodgovornost za bančno luknjo
Vendar to še ni vse. Vzpostavljala se je tudi mreža, ki je zagotavljala službe v Petrolu njihovim otrokom, ženam, sorodnikom. Vse to je razkrila POP TV, ki je blizu stranki Marjana Šarca. Rop je danes bolj znan kot človek, ki se je do nedavnega po Ljubljani še vedno vozil z BMW z luksemburško registrsko tablico in je poslovni partner razvpitega šefa Udbe Janeza Zemljariča v nepremičninski družbi Carantanium. Rop je dejaven tudi v podjetništvu, saj ima v lasti družbo Prom-Energija, velja pa tudi za ustanovitelja in zastopnika zasebnega Inštituta za sodobni trajnostni razvoj (ISTR), katerega lastniki so še Patrick Vlačič, Rado Bohinc, Uroš Jauševec in seveda Cvikl. Sama znana imena SD. Ob tem lahko razumemo, zakaj so v stranki SD v zdajšnjem mandatu nasprotovali vladi v nekaterih ključnih trenutkih, denimo ob sprejemanju protikoronskih svežnjev pomoči. Interesi po izčrpavanju državnih podjetij so kajpak premočni.

Znano je tudi, da je Cvikl pomagal pri nastajanju astronomske bančne luknje. Že omenjeni Inštitut za sodobni trajnostni razvoj je bil po poročanju medijev ustanovljen s konsenzom vodilnih članov stranke SD zaradi črpanja denarja. Nato pa je le nekaj dni po razkritju pogodbe z obubožanim državnim podjetjem Premogovnik Velenje v višini 35 tisoč evrov doživel klavrn konec, a naj bi kljub odstopu od pogodbe obdržali 18 tisoč evrov že plačanega posla.

Cvikl velja za lakomnega
Razlog za hitri propad inštituta so bili po poročanju medijev številni negativni odzivi tudi v stranki, ki so močno načeli razmerja v vrhu Socialnih demokratov. Milan M. Cvikl med poznavalci velja za lakomnega človeka. Znan je tudi po tem, da se je predstavljal kot avtor knjige, katere vsebino je prepisal iz Wikipedije. Znan je tudi po neplačevanju preživnine hčerki iz prvega zakona. Izkazalo pa se je tudi, da je izredno zadolžen z neverjetno visokimi mesečnimi obroki posojila. Očitno je tudi, da lahko preživi samo s proračunskimi prihodki oziroma v službah, ki jih dobi po političnih povezavah.

Vida Kocjan