Damir Črnčec – obveščevalec, ki se ga boji sam Šarec

Generalni sekretar za nacionalno varnost premiera Marjana Šarca, Damir Črnčec. (Foto: STA)

Ne moreš na položaj prvega zaupnika vzeti človeka, ki je zgolj zamenjal stran in svojega gospodarja,” je za Demokracijo dejal novinar Bojan Požar in dodal, da je njegov odhod samo še vprašanje časa, vendar se ga premier Marjan Šarec resnično boji zaradi obveščevalnih informacij o njem, saj bi ga te lahko diskreditirale.

V kratkem pogovoru za Demokracijo je Bojan Požar, urednik in novinar spletnega portala Požareport ter oddaje Faktor, o Damirju Črnčecu pove, da “če bi bil on Šarec, ga zagotovo ne bi vzel za prvega svetovalca“. “Ne moreš na položaj prvega zaupnika vzeti človeka, ki je zgolj zamenjal stran in svojega gospodarja.”

V zadnjem času portal Požareport na veliko poroča o najnovejših škandalih, v katere je vpleten Šarčev državni sekretar Damir Črnčec. V prvi vrsti gre za škandal, povezan z ameriško družbo Westinghouse v zvezi z napovedjo izgradnje drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško.

Lahko rečete, da je to le eden od povezanih škandalov, ki bremenijo Šarčevega največjega zaupnika?
Dejansko res. Vidne prstne odtise Damirja Črnčeca najdemo vsaj pri spornem kadrovanju v upravo Telekoma Slovenije, pri zaenkrat neuspešnem poskusu prevzetja Petrola, pa tudi pri padcu generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja.

V svojih TV oddajah ste večkrat rekli napol v šali: “Kjer je dim, je tudi Požar.” Odzivi na vaše pisanje po svoje dokazujejo, ali ste dregnili v osje gnezdo ali ne. Lahko torej rečete, da so diskreditacije, ki jih doživljate, dejansko naročene iz kroga Damirja Črnčeca?
Ja, lahko to trdim, predvsem tudi zaradi dokazov, ki jih pri tem pušča Črnčec. Zeleno luč za to pa mu je dal predsednik vlade Šarec.

Med tistimi, ki se vas je lotil na najbolj bizaren način, je tudi Vladimir Vodušek. Celo s fotomontažo Stasijeve izkaznice. Kako to komentirate?
Vodušek je v bistvu propadli novinar-podjetnik, ki po javno dostopnih uradnih podatkih trenutno dolguje več milijonov evrov, bil je v osebnem stečaju, sodijo mu zaradi izsiljevanja, kjer mu grozi do pet let zapora, njegova žena je nekdanja diplomatka, ki je zaradi povzročitve prometne nesreče v pijanem stanju sredi Sarajeva nekaj časa presedela v zaporu na Igu, eden od njegovih otrok ima ali je imel težave z odvisnostjo, vsi ti člani družine pa so, samo zato jih tudi omenjam, sodelovali pri skrivanju njegovega premoženja pred stečajem in upniki, zato so ga zlahka pridobili za lažne napade name.

Vladimir Vodušek (Foto: STA)

To, kar je objavljal on, ne bi mogli objaviti nikjer drugje, so pa enega rabili, da je vse to objavil in da bi se drugi, kakor resni mediji, potem lahko sklicevali nanj. Precej žalostno in bedno, ampak tak scenarij so tudi izpeljali. Zdaj bodo Voduška sicer skušali pozabiti in se ga počasi znebiti, pri tem pa pozabljajo, da bo Vodušek zahteval obljubljeno plačilo, pa ne samo oprostitev na sodišču, ampak tudi denar, in pri tem bodo še velike težave.

Kaj bi pomenilo za Marjana Šarca, če bi denimo Damir Črnčec odstopil s funkcije državnega sekretarja?
Po vsem tem ne več tako veliko žrtev, saj mu Črnčec objektivno že škoduje. Po mojih informacijah blizu vrha LMŠ je njegov odhod samo še vprašanje časa. Morate tudi vedeti, da je Črnčec znotraj vladne koalicije strahotno nepriljubljen in Šarec ga lahko brez najmanjših težav kadarkoli zamenja, in vsi bodo ploskali, je pa res, in to mi pravijo tudi v LMŠ, da se ga Šarec resnično boji. Boji se namreč, da bo Črnčec, ko ga bo Šarec odstavil, začel o njemu širiti številne problematične in tudi obveščevalne informacije, ki jih Črnčec tudi ima, in ga z njimi poskušal diskreditirati. Saj ste verjetno opazili, kako je tednik Reporter nenadoma postal kritičen do Šarca, Črnčec pa za taisti Reporter kot da sploh ne obstaja. Gre sicer za odtenke, a ne motim se preveč, če pravim, da je to Črnčecevo maslo.

Foto: STA

Kako pa gledate na Črnčecovo prejšnjo vlogo v slovenski opoziciji? Bil je vodja Odbora 2014, mediji so ga celo prikazovali kot Janševega človeka, izkazalo pa se je, da je resnica drugačna.
Če bi jaz bil Šarec, ga zagotovo ne bi vzel za prvega svetovalca. Ne moreš na položaj prvega zaupnika vzeti človeka, ki je zgolj zamenjal stran in svojega gospodarja.

Demokracija