fbpx

Reševanje prvega stanovanjskega problema bo lažje: Zakon o stanovanjski jamstveni shemi sprejet!

Foto: Twitter JF

V državnem zboru so danes odločali o enem od najpomembnejših zakonov zadnjih let, ki bo temeljito pospešil reševanje prvega stanovanjskega vprašanja za mlade. Gre za zakon o stanovanjski shemi za mlade, ki so ga pripravili v SDM (podmladku SDS), v parlamentarno sprejemanje ga je vložila poslanska skupina SDS. Predlog Zakona o stanovanjski jamstveni shemi za mlade je bil na 99. izredni seji Državnega zbora RS sprejet brez glasu proti. 

Pod predlog zakona so poleg poslancev SDS podpisani še poslanci iz vrst NSi, Konkretno, SNS, narodnosti in nepovezana poslanka Mateja Udovč. Predlog zakona je prejšnji teden obravnaval tudi parlamentarni odbor za finance, proti so bili v Levici in SAB, nekateri iz KUL niso glasovali.

V SD in Levici predlogu nenaklonjeni
“Danes je pred nami pomemben zakon, ker veliko govorimo o reševanju stanovanjske problematike mladih, na žalost pa vsi skupaj premalo za to tudi naredimo,” je v imenu predlagateljev danes poudaril poslanec SDS Tomaž Lisec iz SDS. Po besedah Lisca gre za tematiko oziroma reševanje problematike, kjer so v Poslanski skupini SDS že leta 2019 vložili podoben zakon. Takrat je bil sicer koncept malo drugačen. Po besedah Andreja Černigoja iz NSi predlog prinaša korak naprej: “Mladi bodo do kredita za stanovanje prišli bistveno lažje.” Da gre za “korak v pravo smer”, je menil tudi Dušan Verbič iz Konkretno.

V LMŠ so napovedali, da predlogu ne bodo nasprotovali. Po besedah poslanca Nika Prebila so prišli do ocene, da “ni slučaj, da zgodba pade ravno v predvolilni čas in od katere na koncu želenih koristi ne bo”.  Do podobne ocene so prišli v SAB, a so vendarle dejali, da predlogu zakona ne bodo nasprotovali. V SD predloga niso izrazili podpore, ker se po besedah poslanca Franca Trčka zavzemajo za rešitve v smeri raznolikih stanovanjskih zadrug. Tudi v Levici so po poročanju STA ocenili, da je predlog zgrešen.

Zakon predvideva, da bodo mladi do 38 let ob prvem reševanju stanovanjskega problema prejeli jamstvo za najem posojila pri bankah s strani države. Enako bo veljalo tudi za mlade družine. Jamstvo bo lahko izdano za posojilo v višini največ 200 tisoč evrov in z ročnostjo do 30 let. Pri tem bo moral kreditojemalec kredit zavarovati s hipoteko in zagotoviti lastno udeležbo v višini vsaj 20 odstotkov glavnice kredita.

Jamstva bi bila na voljo do konca leta 2032, shemo bi izvajala državna SID banka, letno bo zanjo na voljo predvidoma za 300 milijonov evrov jamstvenih kvot. Finančne posledice zakona? Po pričakovanjih zakon v prvem letu po sprejemu ne bo imel finančnih posledic za državni proračun, nato ocenjujejo, da bo v ta namen v proračunu treba zagotoviti približno 3 milijone evrov.

Moja Dolenjska