Dan, ki ga bo jedrna Evropa težko razumela: Goloba načrtno “okronali” na diktatorjev rojstni dan

Levica je ROberta Goloba izvolila za predsednika vlade na Titov rojstni dan. (Foto. STA)

“Novi časi: Poslanec Svobode Lenart Žavbi je na začetku nastopa o mandatarstvu Goloba ljudstvu čestital ob dnevu mladosti, torej ob rojstnem dnevu Josipa Broza, jugoslovanskega diktatorja,” je zapisal urednik Siola Peter Jančič. “Jasno sporočilo jedrni Evropi,” se je na zapisano odzval Janez Janša. 

To, da Gibanje Svoboda ni “sredinska stranka”, je jasno vse od njenega nastanka. Že ime je svojevrstna “partizanščina”, ki Slovence prepričuje, da gre za nekakšno spontano “ljudsko vstajo” ali “gverilsko gibanje” proti diktaturi. Za takšne razlage je dojemljiv bolj naivni del tistih, ki so šolske klopi gulili v bivšem režimu. V primeru Svobode gre za parlamentarno implementacijo mutirane Zveze borcev, vključno z nematerialno dediščino propadlega režima, na primer praznovanjem dotrajanih praznikov.

Prvak SDS-a Janez Janša: “Kratek odgovor na številna vprašanja iz tujine glede usmeritve stranke Gibanje Svoboda, ki oblikuje novo vlado. Si predstavljate, da bi si poslanci stranke, ki sestavlja nemško vlado, čestitali za rojstni dan Adolfa Hitlerja? V Sloveniji so člani parlamenta iz vrst stranke Gibanja Svoboda izbrali 25. maj, rojstni dan nekdanjega jugoslovanskega diktatorja in množičnega morilca Josipa Broza Tita, kot dan imenovanja predsednika vlade. In javno so si čestitali na Titov rojstni dan. Vse povedano.” Janša je slikovit opis oplemenitil z nadvse zanimivim fotografskim kolažem.

Poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi je v demokratičnem državnem zboru čestital ob rojstnem dnevu diktatorja Josipa Broza – Tita. (Foto: STA)

Poleg pionirskih čepic in rutk vzbujajo zanimanje prišleki z Bližnjega vzhoda in iz Afrike. Zdi se, da je zanje ves ta titofilni cirkus predvsem malce trapast, a še vedno zabaven piknik. Bolje to, kot biti lačen kje drugje. Izgleda, da ponosni nasledniki KPS konsekventno sledijo evoluciji marksizma, nekdaj osredinjenega na boj zatiranih proletarcev. Do današnjega dne pa so slednje spodrinile “tlačene” (rasne, etnične, verske, spolne itd.) manjšine. Od malikovanja proletariata k malikovanju globalističnega multikulturalizma, nove tržne niše “progresivne” levice. Za krinko kulturnega boja pa poteka še en boj – za resorje in državno premoženje. Tito, dan mladosti itd. so okusne “kosti za glodanje”, sredstvo za odvračanje pozornosti od zakulisja …

Domen Mezeg