fbpx

Dan po aferi vseh afer vse tiho je bilo: Stranke vladne koalicije še vedno molčijo glede političnih pritiskov Šarčeve desne roke Braneta Kralja!

Foto: STA

Izbruhnila je afera vseh afer Šarčeve vlade, ko je nadzornica Uradnega lista Irena Prijović javno obtožila generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja, da jo je ta nezakonito skušal prisiliti k imenovanju nekdanjega evropskega poslanca Igorja Šoltesa za direktorja. Glede na to, da gre za resne obtožbe, ki kar kličejo po posledicah, smo na vse stranke vladne koalicije naslovili novinarsko vprašanje, saj se dan po aferi ni oglasil še noben predsednik katere od koalicijskih strank. 

Dan po aferi vseh afer v mandatu vlade Marjana Šarca, ko se je v javnosti pojavil dopis, v katerem Prijovićeva pristojnim institucijam, tudi SDH in protikorupcijski komisiji, prijavlja pritiske generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja za imenovanje nekdanjega kandidata za evropskega poslanca na listi DeSUS Šoltesa za direktorja Uradnega lista, vse tiho je bilo. Če bi se to zgodilo pod vlado Janeza Janše, bi kot papige tekmovali Dejan Židan, Miro Cerar, Alenka Bratušek, Karl Erjavec, Luka Mesec, Tanja Fajon in številni drugi s politične levice, kdo bi bolj obsodil tako zavržno dejanje, kot je eksplicitno navodilo o kadrovanju, in podajali moralne sodbe. Zato smo vprašanja na Nova24TV poslali vsem strankam, saj javnost pričakuje določene odgovore.

Spomnimo, da je Kralj v imenu “države” od Prijovićeve zahteval, da o kadrovskem postopku poroča njemu direktno in mimo kakršne koli predhodne komunikacije s Slovenskim državnim holdingom. V pismu zato Prijovićeva opozarja, da gre za napad na njeno integriteto in za nezakonito ter nedopustno dejanje. Na družabnem omrežju Twitter je dokument objavil novinar Bojan Požar in ob tem namignil, da bi zaradi afere lahko padla celo vlada, ob tem pa dodal pričakovanje, da naj odstopi vsaj generalni sekretar LMŠ. Zaradi burne reakcije na Twitterju je predsednik vlade Marjan Šarec sporočil, da od Kralja pričakuje pojasnilo.

Foto: STA

Želel naj bi povedati, da je Šoltes dober kandidat
“Obveščam vas, da se je name kot predsednico nadzornega sveta družbe JP Uradni list d.o.o. dne 21. avgusta 2019 vršil politični pritisk glede izbora direktorja družbe JP Uradni list d.o.o., kot tudi izvršne direktorice Združenja nadzornikov Slovenije. Takšno ravnanje razumem kot nezakonito in izrecno prepovedano ter napad na mojo osebno integriteto kot nadzornice družbe JP Uradni list d.o.o., kot tudi izvršne direktorice Združenja nadzornikov Slovenije,” je Prijovićeva zapisala v pismu za Slovenski državni holding. Kralj je v izjavi za STA potrdil, da je res klical nadzornico Uradnega lista glede imenovanja Šoltesa, in ob tem dodal, da je le želel povedati, da je Šoltes dober kandidat.

“Poklical sem gospo Ireno Prijović in ji omenil, da bi bil dr. Igor Šoltes lahko dober kandidat za direktorja Uradnega lista. Obžalujem, da je gospa razumela to kot pritisk, kajti namen mojega klica je bil zgolj povedati, da je nekdanji predsednik Računskega sodišča in kandidat DeSUS na evropskih volitvah po moji oceni dober kandidat za to mesto,” je pojasnil Kralj. Glede na to, da je Prijovićeva vmešavanje Šoltesa označila kot politični pritisk, bi bilo pričakovati, da bo Kralj sporočil, ali bo odstopil, a tega zaenkrat še ni storil.

Glede na to, da so že padale glave zaradi kraje sendviča in neprimernih SMS-sporočil, je pričakovati, da Kralj ponudi odstop in prevzame odgovornost za nezakonito ravnanje. Bo Šarec zahteval odgovornost ali se bo sprenevedal, ker gre za člana njegove stranke? Vsekakor je odgovornost tudi na strankah koalicije, da reagirajo.

Hana Murn