Danes bodo protestirali tisti, ki želijo izdati Ukrajino in našo domovino – kot leta 1941

Foto: Facebook/Instagram

Današnji protest je poleg velike izdaje Ukrajine še ponovna izdaja Slovenije, kakršno smo videli pred 30 leti, ko je slovensko osamosvajanje ogrožala okupatorska JLA. Danes bodo tam isti ljudje s podporo iste politike, protest pa bodo po vsej verjetnosti usmerili proti vladi in lastni domovini.

Nevladniki za danes napovedujejo protest proti vojni v Ukrajini, kot kaže, pa se jim bodo pridružili tudi Mladinska aktivistična organizacija (MAO). Slednji so ob vabilu na protest na svojem Instagram delili zapis: “Proti imperializmu in proti vsem nacionalizmom. Ustavimo vojne. Podprimo meje.” 

MAO meni, da v tej vojni ni dobre in slabe strani, kar pomeni, da tudi Ukrajincev ne podpirajo pri branjenju njihove države. Kot so dejali, se njihov kolektiv ne postavlja na nobeno od strani, obsojajo pa imperializem vseh vrst in merjenje moči. “Sploh ker posledic svojih dejanj ne čutijo voditelji, trpi zgolj ljudstvo. V vojni, ki jo je izzval Putin, omogočil pa zahod, ne bo zmagovalcev. Zato so edini, ki jim lahko izražamo solidarnost, ljudje,” so dejali in pripisali: “Proti vojni za interese kapitala.”

Foto: Facebook

V svojih zgodbah trdijo, da je antiavtoritarno samoobrambno enoto Revolutionary Committe v Kijevu vzpostavilo anarhistično gibanje. V njej naj bi sodelovali tako Ukrajinci kot Rusi in Belorusi. “Anarhistične samoobrambne celice so vzpostavljene tudi v nekaterih drugih ukrajinskim mestih. Del gibanja pa je tudi s pomočjo mednarodnega anarhističnega gibanja uspešno prebegnil izven Ukrajine,” še navajajo.

Ukrajini in Sloveniji obrnili hrbet – kot komunisti leta 1941, ko so paktirali z nacisti
Prav tako tudi trdijo, da je “antifašistični Donbas” mit in naj bi bil proizvod ruske propagandne vojne. “Proruske enote v Donbasu so prosistemske in avtoritarne. Z antifašizmom nimajo nič skupnega,” pravijo. So tudi proti ukrajinskem nacionalizmu, za katerega pravijo, da je močno prisoten in vpliven. “Prav tako fašistične in neonacistične tako civilne, strankarske kot paravojaške formacije.”

Vir: Instagram

Če prevedemo njihove zapise v prakso, to pomeni, da so izdali Ukrajino, grobo napadeno s strani agresorske Rusije, ki vsakodnevno napada civiliste in krši mednarodne konvencije, zaradi česar bo mednarodno kazensko sodišče pričelo s preiskavo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Tako pri MAO kot pri ostalih nevladnih organizacijah gre za podaljšek levičarjev – naslednikov komunistov, ki so 26. aprila, ko je v Evropi že divjala 2. svetovna vojna, ustanovili protiimperialistično fronto, usmerjeno proti zaveznikom, ki so se borili proti zločinskemu nacizmu in komunizmu. Spomnimo namreč, da so bili slovenski komunisti vse do napada nacistične Nemčije na Sovjetsko zvezo – zavezniki.

Vir: Instagram

Številni nevladniki pozivajo še k razoroževanju Slovenije v najusodnejših trenutkih, ko je pred pragom 3. svetovna vojna, današnji protest pa je poleg velike izdaje Ukrajine še ponovna izdaja Slovenije, kakršno smo videli pred 30 leti, ko je slovensko osamosvajanje ogrožala JLA. Danes bodo tam isti ljudje s podporo iste politike, protest pa bodo po vsej verjetnosti usmerili proti vladi in lastni domovini.

Sara Rančigaj