fbpx

Danes praznujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Adolf Hitler, Josip Broz Tito in Benito Mussolini (foto: Wikimedia)

“Evropski parlament je leta 2009 sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, v kateri je 23. avgust razglasil za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.  Spominski dan je leta 2012 razglasila tudi Vlada Republike Slovenije. Na današnji dan se torej spominjamo na milijone žrtev vseh totalitarnih in avtokratskih režimov. Položitev venca poteka danes, od 11. ure dalje pri spomeniku žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu v Ljubljani,” sporoča Slovenska demokratska stranka. 

Na ta dan, 23. avgusta 1939, je bil podpisan pakt Ribbentrop-Molotov med nacionalsocialistično Hitlerjevo Nemčijo in komunistično Stalinovo Sovjetsko zvezo, kar je vodilo v tragedijo druge svetovne vojne in desetine milijonov žrtev,” uvodoma pojasnjujejo v opozicijski SDS. Kot še navajajo, sta nekaj dni pred uradnim začetkom druge svetovne vojne ti dve državi sklenili pakt o nenapadanju in si razdelili svoje interese v Evropi. Pakt oziroma pogodbo o nenapadanju sta v Hitlerjevem in Stalinovem imenu podpisala nemški zunanji minister Joachim von Ribbentrop in ljudski komisar za zunanje zadeve Vječeslav Mihajlovič Molotov, in sicer v noči s 23. na 24. avgust 1939.

Vse do junija 1941 je bilo med komunistično Sovjetsko zvezo in nacistično Nemčijo podpisanih še nekaj pogodb, s katerimi so izrazili medsebojno sodelovanje na mnogih področjih. Po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo je le ta pristala na strani zaveznikov, toda način njunega vojskovanja in delovanja se ni razlikoval. “Obe strani sta se za dosego svojih ciljev posluževali najbolj krutih in nečloveških metod, svoboda in demokracija pa sta bili v času avtoritarnih in totalitarnih režimov zgolj mrtva črka na papirju,” še pojasnjujejo v stranki.

Pakt Ribbentrop-Molotov oziroma Stalin-Hitler (Foto: wikimedia commons)

Prepričani so, da ima resolucija o evropski zavesti in totalitarizmu izjemno simbolno vrednost, saj odločno in jasno obsoja vse zločine proti človeštvu ter množične kršitve človekovih pravic, ki so se dogajale pod totalitarnimi in avtoritarnimi režimi. Omenjena resolucija žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom izraža sočutje, razumevanje in priznanje za njihovo trpljenje.

Nekatere politične stranke niso sposobne obsoditi vseh totalitarnih režimov
Na žalost pa v Sloveniji vse politične stranke še danes niso sposobne obsoditi vseh treh totalitarnih režimov, ki jih definira resolucija Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu iz leta 2009,” še opozarjajo. Poslanska skupina SDS je letos ponovno predlagala, da Državni zbor RS resolucijo jasno podpre, a so predlogu v koaliciji ponovno nasprotovali. V “Slovenski demokratski stranki bomo vedno obsojali vse totalitarne in avtoritarne režime.”

Foto: Matic Štojs

Domen Mezeg