fbpx

Danes se odpravite na volišča in oddajte svoj glas glede usode o 2. tiru!

Foto: iStock

Od sedme ure dalje se lahko 1,71 milijona volilnih upravičencev odpravi na okrog 3200 volišč in odda svoj glas na referendumu in se s tem opredeli glede usode zakona o drugem tiru. Do 19. ure imate tako čas, da se odpravite na volišče in oddate svoj glas, saj prav vsak glas šteje, dejstvo pa tudi je, da udeležba na volitvah predstavlja državljansko dolžnost, s pomočjo katere lahko izrazite svoje mnenje. Človek se namreč ne more pritoževati nad nečem, če sploh ni izrazil svojega mnenja, ko je bilo to mogoče.

Do 19. ure, ko bo v veljavi volilni molk, bo v Sloveniji odprtih 3083 volišč, odprtih pa bo tudi 88 volišč OMNIA, na katerih bodo lahko glas oddali volivci zunaj kraja svojega stalnega prebivališča. Pri tem je treba omeniti, da je na 1747 voliščih dostop omogočen tudi invalidom. Tudi Slovenci v tujini bodo lahko danes opravili glasovanje na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini.

Več kot 1,71 milijona volivcev ima volilno pravico, od tega jih okrog 91.000 nima stalnega prebivališča v Sloveniji. Za padec mu mora nasprotovati več kot petina vseh volilnih upravičencev, torej okrog 340.000 volivcev.

S seboj potrebujete osebni dokument
Vsi volilni upravičenci morajo na volišče s seboj prinesti osebni dokument, zaželeno pa je tudi obvestilo o volišču in dnevu glasovanja, ki je bilo prejeto na domač naslov. Glasujejo lahko namreč tudi tisti, ki vabila s sabo ne bodo prinesli, in sicer tako, da bodo vpisani v volilni imenik. Na glasovnici, ki jo bodo prejeli volivci na volišču, se bo treba s proti ali za opredeliti na vprašanje: “Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 8. maja 2017?”

Foto: iStock

Predčasnega glasovanja se je udeležilo 14.201 volivec
20.866 oseb bo po podatkih Državne volilne komisije (DVK) sodelovalo pri izvedbi referenduma, od tega bo kar 780 članov volilnih komisij, 19.218 članov volilnih odborov in 520 drugih, med katerimi so tajniki volilnih komisij, njihovi namestniki, informatiki, računovodje …). Predčasnega glasovanja, ki je potekalo od torka do četrtka, se je po navedbah STA udeležilo 14.201 volivec (0,83 odstotka vseh volilnih upravičencev). Če bo zakon o 2. tiru potrjen, bo začel veljati 15. dni po tem, ko bo objavljen v Uradnem listu, uporabljati pa se bo začel šest mesecev po uveljavitvi. Danes je čas, da pokažete, da ste odgovorni državljani, zatorej pojdite na volišča in oddajte svoj glas!

N. Ž.