fbpx

Danijel Krivec: Potrditev novega ministra za digitalno preobrazbo je signal, da koalicija še vedno deluje

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec (Foto: SDS)

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je v izjavi za javnost sporočil, da si bo koalicija vzela čas za oddih, da pregleda vse prioritete v času do rednih volitev in tako nadaljuje z delom. “Ne bomo pa silili z zakoni, ki bi delali težave znotraj koalicije in v razmerju do opozicije. To nima smisla,” je poudaril Krivec. Potrditev novega ministra za področje digitalizacije Marka Borisa Andrijaniča je označil za jasen signal, da koalicija vendarle še zmeraj deluje. 

Potem, ko je bil znan izid nedavnega referenduma, je bilo mogoče iz vrst opozicije slišati marsikaj. Med drugim so pričeli napovedovati menjavo oblasti.  Vse skupaj pa je potihnilo po izvolitvi ministra za digitalizacijo. Pokazalo se je namreč, da leva opozicija nima dovolj glasov, da bi se vnovič polastila oblasti. Poslanec Danijel Krivec je podal oceno, da morebitna konstruktivna nezaupnica, ki jo je po vladnem porazu na referendumu o noveli zakona o vodah ponovno omenila opozicija oz. zlasti predsednica SD Tanja Fajon, misija, ki se ne bo izpolnila.

Po prepričanju Krivca opozicija nobenemu izmed potencialnih kandidatov za predsednika vlade ne more zagotoviti zadostnega števila glasov- 46 poslanskih podpisov. “S tega stališča bo vsaj poletje nekoliko bolj mirno. Kaj nas čaka jeseni, pa je težko napovedovati,” je poudaril in med drugim dodal, da bo vlada dobro opravila zadane naloge, tako tekoče kot tudi tiste, ki so vezane na predsedovanje Svetu EU.

“Upam, da tudi s strani koalicije, ki bo konec koncev ugotovila, da pač z glavo skozi zid ne gre in je treba včasih tudi s pametnim dogovorom iskati najboljše rešitve,” je izpostavil. Pri samem delovanju koalicije ne pričakuje bistvenih sprememb. Napovedal pa je, da ne bodo “silili z zakoni, ki bi delali težave znotraj koalicije in v razmerju do opozicije”.

Glede opozicije pa je podal oceno, da bo ta verjetno poleti nekoliko strnila glave in prišla nazaj z boljšimi rešitvami ali pa rešitvami, ki bodo bolj umirjene. Krivec je spomnil, da je dejstvo, da se vedno bolj približujemo rednim volitvam, drugo vprašanje pa je ali bodo te kakšen mesec prej ali ne. Po njegovem mnenju bo prav bližanje volitvam določalo delovanje tako koalicije kot opozicije.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je v današnji izjavi za javnost napovedal uporabo vseh demokratičnih orodij proti vladi, rešitve namreč vidijo le v predčasnih volitvah. Do teh pa po njegovih besedah lahko pride, če si bodo nekateri poslanci (predvsem poslanci Desusa) vzeli čas, da o vsem skupaj premislijo. V SD se po besedah Matjaža Hana strinjajo s stališčem stranke LMŠ. Poudarili so namreč, da predčasne volitve predstavljajo edini možen izhod iz politične krize, ki naj bi ji bili priča. Luka Mesec morebitno konstruktivno nezaupnico vidi zgolj kot pot do volitev, in ne kot poskus oblikovanja začasne vlade, ki bi zaradi pat položaja v DZ verjetno imela podobne težave kot sedanja. “Da bi med predsedovanjem Slovenije Svetu EU oblikovali novo vlado, se mu ne zdi pametna ideja,” je med drugim še dejal.

Nina Žoher