fbpx

Snežič vrača udarec

Dr. Rok Snežič, strokovnjak za slovensko in tuje davčno pravo. (Foto: Nova24TV)

Portal Necenzurirano se je vnovič razpisal o vsebini povezani s svojo najljubšo temo, in sicer o posojilu SDS in uglednem davčnem strokovnjaku Roku Snežiču. Pred dnevi so namreč objavili intervju s sarajevskim novinarjem Avdom Avdićem, v katerem so ga povprašali glede ključnih ugotovitev v preiskavi poslov Roka Snežiča in Dijane Đuđić. Avdić je glavno vlogo v mreži, kjer so delovale ovadene državljanke BIH v preiskavi suma pranja denarja v višini 25 milijonov evrov, pripisal kar Snežiču. Ob tem pa je navedel še kup nepovezanih stvari in med drugim izpostavil, kako naj bi Snežiča preiskovala državna agencija za preiskavo in zaščito (SIPA) v BIH. 

Rok Snežič, ki so ga v preteklosti na tem portalu že označili kot “samooklicanega doktorja davčnih utaj, ki ga preiskujejo organi v Sloveniji in BIH“, z dokumenti dokazuje, da ga državna agencija za preiskavo in zaščito (SIPA) v BIH ne preiskuje, kar kaže na to, da izjave spletkarskega novinarja Avda Avdića, na njegov račun ne pijejo vode. Pri agenciji SIPA so namreč na vprašanje, ali je bil Snežič državljan Republike Slovenije kdaj predmet preiskave ali preverjanja v zvezi s kaznivim dejanjem, ki je bilo storjeno v Bosni in Hercegovini, jasno odgovorili, da se njegovo ime nikoli ni znašlo med tistimi, ki so jih kdajkoli preiskovali.

Avdić je za Necenzurirano spregovoril o preiskavi poslov Snežiča in Đuđićeve in med drugim izpostavil naslednje: “Šlo je za preiskavo suma pranja denarja v višini 25 milijonov evrov in utaje davkov. Ta denar je s Cipra, Avstrije in Slovaške med letoma 2016 in 2019 prihajal na štiri račune, ki jih je Đuđićeva odprla pri madžarski banki OTP. Preiskavo je vodila državna agencija za preiskavo in zaščito (SIPA), ki spada v sestavo policije BiH. Maja lani je tožilstvu BiH ovadila tri osebe: Dijano Đuđić, Jeleno Sladojević in Tanjo Subotić-Došen. Vse tri ovadene so državljanke BiH, ki so poslovno povezane z Rokom Snežičem. Z dvema od teh je potoval v druge države, kjer so dvigovale ali polagale gotovine. Snežič jih je našel v mestih iz okolice Banja Luke. Pred tem niso počele ničesar, bile so brez službe. Kot navaja poročilo, je z dvignjenim denarjem najverjetneje razpolagal Rok Snežič. Po izhodu iz zapora je večji del časa preživel v Banja Luki.” Ob tem pa je Avdić še zatrdil, da Snežič tega ne bi mogel početi brez zvez pri oblasteh.

Necenzurirano. (Foto: Demokracija)

Snežič: Kvazi novinarji necenzurirano blatijo moje ime, pišejo neresnice in laži
Glede pisanja Necenzurirano.si smo za komentar povprašali Snežiča, ki je za Nova24TV izpostavil, da je proti novinarjem Necenzurirano vložil že deset kazenskih ovadb zaradi blatenja dobrega imena in časti. Snežič je namreč dvojni doktor; doktor prava v Sloveniji, doktoriral pa je tudi iz prava v Bosni in Hercegovini. “Kvazi novinarji necenzurirano blatijo moje ime, pišejo neresnice in laži, zato sem zoper njih v letošnjem letu vložil 10 zasebnih kazenskih tožb, ki so v obdelavi na Okrožnem sodišču v Mariboru.”

Snežič poudarja, da Avdića ne pozna, ampak ve, da je povezan z novinarji Necenzurirano.si. “Ta gospod je natolceval stvari o meni, ki so nepovezane. Da me preiskuje SIPA in tako naprej. Na medije sem naslovil formalno poročilo Sipe izpred dveh tednov, ki navaja, da me SIPA nikdar ni preiskovala in nikdar proti meni vlagala nobenih obtožnic. V celoti gre za izmišljotine. Tudi proti Avdiću sem prejšnji teden vložil kazensko ovadbo. To je njihov prijateljski novinar, ki je govoril na takšen način z namenom, da bi škodil meni. Mene nikdar ni preiskovala nobena agencija. To je kampanja treh kvazi novinarjev Necenzurirano proti Roku Snežiču in stranki SDS.”  

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Sami sebe spravljajo v kontradiktornost
Na portalu Necenzurirano vztrajajo pri povezavi Snežića in ovadenih državljank BIH, pri tem pa so v torek zjutraj objavili še poročilo bosanskih preiskovalcev o obstoju sumov storitve kaznivih dejanj, ki ga je agencija SIPA maja 2019 poslala tamkajšnjemu tožilstvu. Vnovič so ključno vlogo pripisali Snežiču in ob tem pripisali, kako naj bi predstavljal “vezni člen med nekaterimi podjetji, ki so nakazovala denar, in slamnatimi osebami, ki so dvigovale milijonske zneske z računov”. Zanimivo pri vsem tem pa je, da v poročilu Snežičevega imena sploh ni zaslediti. To so celo sami priznali, saj so zapisali: “Čeprav ga bosanski preiskovalci v poročilu poimensko niso izpostavili, je bil Snežič vezni člen med nekaterimi podjetji, ki so nakazovala denar, in slamnatimi osebami, ki so dvigovale milijonske zneske z računov.”

Foto: Printscreen Necenzurirano.si

“Sami se ulovijo,” je glede zapisanega na Necenzurirano.si izpostavil Snežič. “Napisali so, da jaz v poročilu nisem omenjen, potem pa sami navajajo: Snežič je to naredil. Sami sebe spravljajo v kontradiktornost.” Po besedah Snežiča se kvazi novinarsko znanje vidi že po tem, da so sami seebi kontradiktorni. “Če že lažejo, naj od začetka lažejo isto. Ne pa da rečejo; nikjer ni njegovega imena, potem pa pravijo, da se njegovo ime omenja tu pa tu. Če že lažejo, naj v celoti lažejo, ne pa da pozabijo, kaj so se zlagali.”

V povezavi z Avdićem se je sicer razpisal Požareport in izpostavil, da “gre pri slednjem za tipičen uvoz vohunskih iger, in kot vse kaže, sta Avdića (znova) vpoklicala Damir Črnčec, nekdanji Šarčev državni sekretar za nacionalnost varnost, zdaj pa svetovalec LMŠ, in prejšnji premier Marjan Šarec.” Po besedah Požarja Avdić med resnimi poznavalci velja za sodelavca sarajevske tajne službe OSA. Avdić in Črnčec sta se po besedah publicista in novinarja Dejana Steinbucha skupaj znašla že v vohunski aferi hrvaški pater Tolj-Pop TV aprila 2019.

 

Foto: Printscreen

Avdić po besedah Požarja velja za stalnega informatorja Pop TV glede dogajanj na sosednjem Hrvaškem in v BIH. “Avdić pa tokrat ni nastopil na Pop TV, ampak z intervjujem na spletnem portalu Necenzurirano, ki ga obvladuje medijski tajkun Martin Odlazek. In tam je zdaj, minuli četrtek, 10. julija, med drugim izjavil, da je “afera Lepa Nataša” povračilni udarec hrvaške tajne službe SOA zaradi prej omenjen afere Tolj-Pop TV?! In zraven dodal še nekaj obveščevalnih zgodb, prav tako začinjenih z Janezom Janšo… Da je Avdić spregovoril skozi Necenzurirano, ni prav nobeno naključje: gre – po eni strani – za navezo med Odlazkom in Črnčecem, nastalo že med Šarevo vlado, Odlazek in Črnčec pa sta se takrat “povohala” zaradi kakor skupnega sovražnika – Janše, po drugi strani pa Necenzurirano postaja portal za plasiranje tudi najbolj trivialnih in lažnih “Antijanša” novic.” Požar pa pri tem opozarja, da se teksti objavljeni na portalu Necenzurirano, hkrati pojavijo tudi v Odlazkovem tabloidu Svet24, Odlazkovem Pomurskem Vestniku in Odlazkovem Reporterju. “Novinarji portala Necenzurirano pa imajo tudi neomejeni dostop do RTV Slovenija, kar je za Črnčeca in Šarca – v primerjavi z Voduškovim Topnews – seveda precejšnja dodana vrednost.”

Avdo Avdić (Foto: Printscreen)

Izjave Avdića za odvračanje pozornosti
Pri tem še prej omenjeni portal navaja, čemu naj bi Avdić in Črnčec informacije o tem, da je bila afera Lepa Nataša povračilni udarec hrvaške tajne službe SOA, lansirala ravno sedaj. “(Tajna) preiskava državnega tožilstva o tem, kako so telefonski prisluhi med Patrom Ivanom Toljem in nizozemskim poslovnežem Ludom Bammensom prišli na Pop TV, naj bi bremenila Črnčeca in Tjašo Slokar Kos. Slednja naj bi že bila zaslišana in Črnčec naj bi se te preiskave, kot navajajo naši viri, strahotno bal. Slokar Kosova pa se prav zaradi te preiskave zdaj pazljivo izogiba zadevam, ki so povezane z afero arbitraža, in zadevam, ki so povezane z vohunskimi igrami.” Iz tega razloga naj bi bila afera prikazana na Tarči na RTV Slovenija, izjave Avdića pa naj bi služile za odvračanje pozornosti od policijsko-obveščevalne afere, ki jo je nekdanji predsednik SD Dejan Židan napovedal že pred časom. “Da je intervju Avdića na portalu Necenzurirano vnaprej natančno usklajen s Črnčecem in Šarcem, dokazuje tudi takojšnja usklajena reakcija LMŠ. Šarčeva stranka je namreč takoj po objavi, še isti dan, na podlagi tega intervjuja javno in pisno zahtevala nujni sklic seje Knovsa, pri čemer, ker portal Necenzurirano pač nima ravno najširšega kroga bralcev, skoraj nihče ni točno vedel, za kaj pravzaprav sploh gre …”

Kljub temu, da je Snežič proti novinarjem Necenzurirano.si zaradi zaničevanja, očrnitve, degradacije in inkriminacije brez ustrezne dejanske ali realne podlage, vložil že deset kazenskih ovadb, se zazdi, da jim za dejstva sploh ni mar. Očitno je v planu, da se še naprej črni Snežiča in pa seveda stranko SDS, za katero pa se ve, da je portalu Necenzurirano, pravi trn v peti. Navajanje kontradiktornih navedb vsekakor ni v korist kredibilnosti portala in njegovim novinarjem. To pa se seveda odraža najbolj v sami branosti. Konec koncev je resnica tista, ki vedno, prej ali slej pride na dan.

Nina Žoher