fbpx

Davčni strokovnjak Simič odgovarja na pamflet direktorice Normala Nine Hudej, ki je razkritje številk podjetja radikalne levičarke Barbare Rajgelj označila za nov propagandni napad desnice

Barbara Rajgelj (Foto: STA)

“Popolnoma zgrešeno razmišljanje direktorice, ki išče sovražnike, katerih ni. Vse, kar se je zgodilo oziroma kar se dogaja, je sprožila ga. doc. dr. Barbara Rajgelj in nihče drug. Ona ni imela nobene potrebe, da o meni piše kar koli, toda to je storila,” se je odzval davčni strokovnjak Ivan Simič na odprto pismo Kdo je parazit? v časniku Dnevnik, ki ga je spisala direktorica Normala Nina Hudej.

Pred dnevi smo v našem mediju razkrili poslovno ozadje podjetja profesorice na Fakulteti za družbene vede, doc. dr. Barbare Rajgelj. Njene dohodke in povezave je javno razkril davčni poznavalec mag. Ivan Simič. Nato Dnevnik objavil Odprto pismo direktorice podjetja Normala Nine Hudej, ki je napisala sovražni pamflet o desnici.

V odprtem pismu je Hudejeva zapisala, da vztrajne napade na bajne zaslužke Barbare Rajgelj sproža trenutna oblast in njen državno sofinancirani propagadni stroj. V svojem pismu je navajala številke in dogodke, ki se dogajajo v Pritličju. Ob koncu odprtega pisma pa je še zapisala, da politična elita, ki to državo s sovraštvom in lažjo zastruplja že 30 let, težko loči med prihodki in dobički, “saj te kategorije na plačilnih listah večnih funkcionarjev ne obstajajo, pri kraji javnega denarja,” je še kritično do aktualne vlade zaključila Hudejeva.

Vstopnega DDV glede na številke lahko le 100 tisoč evrov in ne 400 tisoč, kot trdi Hudejeva
Ker je davčni strokovnjak Ivan Simič odprl temo o poslovanju gostinskega lokala sredi Ljubljane, smo ga ponovno povprašali o točnosti zapisa direktorice Nine Hudej, predvsem, ko gre za številke, saj se v ideološke nesmisle ne mislimo spuščati. Simič je postal pozoren na zapis o visokem plačanem znesku DDV, okoli 400 tisoč evrov, kar se mu je zdelo nenavadno. Gre za izhodni DDV, kateri se verjetno obračuna od izdanih računov podjetja in glede na prihodke v znesku dva milijona evrov verjetno res znaša 400 tisoč evrov.

Profilna fotografija Nine Hudej Na Facebooku.

Toda direktorica je pozabila povedati, da so v istem časovnem obdobju imeli milijon šesto tisoč evrov prejetih računov. Gre za nabavno vrednost prodanega blaga in za stroške storitev (stroški). Tudi ti računi so vsebovali DDV. Gre za tako imenovani vstopni DDV, ki se poračuna z izstopnim DDV in državi se dejansko plača le razlika. Simič ocenjuje, da ta razlika lahko znaša okoli sto tisoč evrov in ne 400 tisoč, kot navaja direktorica.

Za lažjo predstavo je Simič spodaj navedel njihove prihodke in nabavno vrednost prodanega blaga in stroške storitev njune družbe Normala d.o.o. za obdobje od 2013 do 2018:

LETO     PRIHODKI                           STROŠKI
2013          12.431,00                               12.431,00
2014        44.748,00                               44.748,00
2015       271.541,00                              271.541,00
2016       335.030,00                            335.030,00
2017       462.049,00                            462.049,00
2018       532.374,00                            532.374,00
—————————————————————–
SKUPAJ: 2.057.948,00                 1.658.173,00

Simič sporoča, da ga je Barbara Rajgelj javno izzvala prva in to naj bi storila na prošnjo enega izmed novinarjev
Po njegovem mnenju je direktorica popolnoma zgrešila razmišljanje, saj Nina Hudej išče sovražnike, ki jih ni. Po besedah Simiča se je vse razkritje zgodilo zaradi ravnanja Rajgljeve, ki je prva potegnila potezo. “Dejstvo je, da ne poznam gospo doc. dr. Barbaro Rajgelj, niti direktorico, ki je objavila odprto pismo na spletni strani časopisa Dnevnik, kar verjetno ni slučaj, saj je to časopis, ki me je dolga leta napadal z objavljanjem neresnic o meni. To sta takrat počela predvsem novinarja tega časopisa Primož Cirman in Vesna Vuković,” nam pove Ivan Simič.

Simič nam pove, da je po njegovih informacijah, ki jih je dobil iz kroga blizu Rajgljeve, naj bi jo za zapis o njemu na Twitterju, ki je sprožil celotno zadevo, zaprosil oziroma naročil nek novinar. “Sami lahko ugibate kateri. Ne vem ali je to res, toda tako mi ta vir trdi,” o ozadju javnega medijskega napada Rajgljeve nam razkrije Simič.

Ivan Simič se je le odzval na tvit Rajgljeve
Ivan Simič trdi, da do objave tvita doc. dr Barbare Rajgelj sploh ni poznal lokala Pritličje, niti njunega podjetja, niti njiju dve, saj svoj čas preživlja v pisarni ali doma. “Torej, obe bosta morali iskati razlog za vse kar se jima dogaja, pri njima oziroma pri gospe doc. dr. Barbari Rajgelj, ki je sprožila celotno zadevo,” se na nov poskus preusmerjanja pozornosti Simič.

Davčni strokovnjak in član svetovalne vladne skupine za pripravo protikriznih korona paketih predlaga tako direktorici in doc. dr. Barbari Rajgelj, da vzrok iščeta pri sebi, ne pa v politiki. “Šlo je za moj osebni odziv. Ne poznam nikogar iz desne politične opcije, ki bi kar koli negativnega pisal o doc. dr. Barbari Rajgelj, ali direktorici ali njunem podjetju,” odgovarja Simič.

Davčni strokovnjak Ivan Simič. (Foto: STA)

Po njegovem mnenju so zapisi, ki so se pojavljali, bili zapisi zaskrbljenih državljanov, ki se komaj prebijajo iz meseca v mesec, medtem ko nekateri z državnim denarjem organizirajo kulturne večere v gostinskem lokalu. “Za mene pa je znano, da sem donator levičarske politične stranke Socialdemokrati. Torej, kdo bi ju potem napadal z desne strani?”, se sprašuje Simič.

Odprto pismo Nine Hudej z naslovom Kdo je parazit:
Vztrajni napadi, zlasti očitki o bajnih zaslužkih iz podjetniške dejavnosti, ki jih trenutna oblast in njen državno sofinancirani propagandni stroj v zadnjih dneh izvajata na osebno, znanstveno in pedagoško integriteto doc. dr. Barbare Rajgelj (Dnevnik, 21. aprila), od mene kot direktorice podjetja, v katerem je soudeležena, zahtevajo nekaj pojasnil, v prihodnje pa tudi uporabo vseh pravnih sredstev za zaščito interesov podjetja ter njegovih zaposlenih.

Napadi, ki so posledica njene kritične drže, so klasičen primer delovanja skrajne desnice, ki kot metodo za vzpon in ohranitev oblasti uporablja manipulacije, laži, zastraševanje in antiintelektualizem. Podjetje, ki vodi gostinski lokal in kulturni center Pritličje, je v petih letih delovanja pripravilo in financiralo več kot 1200 kulturnih dogodkov, od pogovorov, okroglih miz, koncertov in literarnih večerov, pet edicij poletnega koncertnega cikla Selekcija ter tri edicije kritičnega tridnevnega festivala Grounded, ki na izviren način pristopa k tematizaciji družbenih posledic novih tehnologij. Kulturni program Pritličja se financira iz gostinske dejavnosti, letno pa v program investiramo okoli 80.000 evrov.

V nekaj več kot petih letih poslovanja smo Mestni občini Ljubljana za najemnine plačali okrog 200.000 evrov, v istem obdobju smo državi plačali okoli 400.000 evrov DDV, podjetje pa ima plačane vse svoje davčne obveznosti. Znesek stroškov dela, torej plač, prispevkov in regresov, se je v letu 2019 povišal skoraj za polovico, število redno zaposlenih, vsi so v razmerjih za nedoločen čas, s pet na sedem, število sodelavcev in sodelavk, ki pri nas opravljajo občasno študentsko delo, s sedem na devet.

Naši zaposleni so odgovorni, inteligentni, ustvarjalni mladi ljudje, ki poleg napornega dela v gostinstvu svoje interese uresničujejo tudi na drugih področjih, in katerim ves čas izplačujemo bistveno višje urne postavke od primerljivih na trgu, zlasti pa višje od veljavnih minimalnih izplačil. Na vse dejavnosti, ki jih opravljamo v podjetju, na naše sodelavce in sodelavke ter poslovne rezultate smo ponosni.

Razumemo, da politična elita, ki to državo s sovraštvom in lažjo zastruplja že 30 let, težko loči med prihodki in dobički, saj te kategorije na plačilnih listah večnih funkcionarjev ne obstajajo, pri kraji javnega denarja, ki smo ji priča tudi v času epidemije, pa sta prihodek in dobiček ena in ista kategorija.

Nina Hudej, Ljubljana, vir: Dnevnik, 24.2.2020

 Luka Perš