fbpx

Davčni strokovnjak Simič razkril bedo pisunke Delićeve: Namesto, da bi preiskovala šefa Petriča, ki je opravil za več kot 35 milijonov evrov sumljivih transakcij, se je spravila nad njega, ki ni opravil niti ene!

Anuška Delić

“Če Anuška Delić Zavrl želi biti raziskovalna novinarka in časopis Delo raziskovalni medij, potem naj se raje ukvarjata z dejanskim raziskovanjem, ne pa z izmišljanjem zgodb o Ivanu Simiču. Zato jim predlagam, naj najprej počistijo pred svojim pragom,” je na svojem blogu in v reviji Denar zapisal Ivan Simič, večkrat izbran za najbolj uglednega davčnega strokovnjaka Slovenije in Jugovzhodne ter Srednje Evrope. Hkrati je zapisal, da je lastnik družbe Delo, kjer je zaposlena Delićeva, opravil kar 239 sumljivih transakcij v višini 35,6 milijona evrov.

Potem ko je časnik Delo 6. novembra lani Ivana Simiča vtaknil v tako imenovane “rajske dokumente” in ga kriminaliziral kot človeka, ki posluje v davčnih oazah ter se izogiba plačilu davkov, čeprav v dokumente v resnici sploh ne sodi, je Simič pobrskal po dokumentih o nakazilih v davčne oaze in v države, kjer obstaja visoko ali povečano tveganje za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma.

Delićeva v dokumentih ni našla družb njenega šefa
“Tako je bilo od 18. oktobra 2011 do 31. decembra 2017 izvršenih 27.594 nakazil v skupnem znesku 4.522.759.349,00 evrov (štiri milijarde petsto dvaindvajset milijonov sedemsto devetinpetdeset tisoč tristo devetinštirideset evrov). Niti mene niti mojih podjetij ni na teh seznamih. Zato pa se na teh seznamih nahajajo družbe, katerih solastnik naj bi bil dejanski lastnik oziroma solastnik časopisne hiše Delo, to je Stojan Petrič, vsaj tako je to predstavljeno javnosti,”
piše Simič.

Stojan Petrič (Foto: STA)

Petričeve družbe, ki so na seznamu urada za preprečevanje pranje denarja, so: Kolektor ATP, Kolektor Etra, Kolektor group, Kolektor Magma (1. oktobra 2014 izbrisan iz sodnega registra zaradi pripojitve), Kolektor Micro-Motor, Kolektor Prokos trgovina, Kolektor Sinabit (29. oktobra 2014 izbrisan iz sodnega registra zaradi pripojitve) in Kolektor turboinštitut.

Petrič je opravil kar 239 sumljivih transakcij v višini 35,6 milijona evrov
V šestih letih je Petrič prek teh družb opravil 239 sumljivih transakcij in v države na seznamu urada nakazal 35,6 milijona evrov, medtem ko Ivan Simič niti ene. “Priznam, da tako hudega poraza še nisem doživel in če so mi ob tem ničelnem transferju v časopisu Delo namenili celo stran, koliko strani bi potem morali nameniti Stojanu Petriču. Res pa je, da se pojavi težava, ali bi g. Stojan Petrič dovolil to objavo,” je še zapisal Ivan Simič in dodal: “Tako časopisu Delo in njihovi ´raziskovalni novinarki´ Anuški Delić Zavrl predlagam, da se raje posvetita predstavljenemu odlivanju slovenskega denarja v tujino in ustanavljanju podjetij v tako imenovani davčni oazi Bosna in Hercegovina, ne pa, da si o meni izmišljujeta zgodbe in me povezujete z rajskimi dokumenti, kjer me sploh ni.”

Več na Simičevem blogu (TUKAJ) in spletni strani revije Denar (TUKAJ).

Jože Biščak, Demokracija