Deja vu slovenskega radikalnega novinarstva: Janševa vlada sploh še ne obstaja, pa kličejo na pomoč radikalno Evropsko zvezo novinarjev za slikanje izrednih političnih razmer v Sloveniji

Ob prvih napovedih, da se bo sestavila morebitna Janševa vlada, so radikalni tranzicijski novinarji v Sloveniji že pričeli sprožati izredna stanja. Aktivirali pa so tudi svojo ideološkega brata, Evropsko zvezo novinarjev. (Foto: STA)

Cirkus čaranja izrednih razmer s strani tranzicijskih medijev se nadaljuje. Tokrat so aktivirali Evropsko zvezo novinarjev (EFJ), ki je izrazila zaskrbljenost nad grožnjami in napadi, ki naj bi jih doživljali nekateri slovenski novinarji, ko npr. poročajo o madžarskem financiranju medijev, ki so blizu SDS. Menijo, da sta zato ogrožena svoboda izražanja in osebna varnost novinarjev. Vendar je v javnem pismu realno sliko stanja svobode v medijih zapisal odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak. Ob koncu članka si lahko preberete pismo, ki ga je poslal EFJ.

“Želim, da se drugič malo bolj pozanimate o razmerah v Sloveniji in ne verjamete slepo, kar vam pravijo na Društvu novinarjev Slovenije. Za Društvo novinarjev Slovenije ni drugega mnenja, ni drugega pogleda. Vse, kar ni v skladu z njihovo agendo, je za njih tako imenovani sovražni govor. Kar počno, ni dialog. To je monolog, v katerem vidijo samo eno stran medalje. Pri tem trmasto vztrajajo in pozivajo slovensko vlado, naj preganja in ostro kaznuje vse tiste, ki še ne mislijo in ne ravnajo tako, kot so si zamislili,” se je kritično odzval odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak.

Slovenska tranzicijska levica v zadnjem mesecu dela iz sebe največje reveže in politične žrtve morebitne nove Janševe vlade. Njihovo slikanje razmer v Sloveniji zveni, kot bi živeli v nacistični Nemčiji, fašistični Italiji ali v stalinistični Sovjetski zvezi. Zgodil se je tudi svojevrstni precedens v Sloveniji, saj morebitna vlada Janeza Janše še sploh ni dobila potrditve v Državnem zboru. Pritiski, ki ga izvajajo dominantni mediji, anarhistični protestniki in privilegirani akademiki na nekatere poslance bodoče vladne koalicije, so resnična težava, ki pa je EFJ ne opazi.

Tomaž Štih je v svojem zapisu lepo razgalil pravi namen Društva novinarjev Slovenije in njihove novinarske zaveznice Evropske zveze novinarjev. (Foto: Posnetek zaslona/ Twitter)

Tomaž Štih razgalil vso bedo in histerijo Društva novinarjev Slovenije in njene evropske zaveznice EFJ
Evropska zveza novinarjev je starejši brat slovenskega DNS. V preteklosti so velikokrat bili branik tranzicijske svobode in podpihovali izredne politične razmere v Sloveniji. Po besedah Tomaža Štiha gre za levičarsko verzijo novinarskega društva na evropski ravni, njen predsednik Ricardo Gutiérrez pa je izrazit navijač leve ideologije. “Tolikšna je njihova verodostojnost. So EU različica domačega DNS. Organizacija je precej podobna naši in ni verodostojna. Tudi leta 2016 je v navezi s domačimi “viri” njen levi predsednik napadal opozicijo v Sloveniji. Tudi nobenega izmed ‘obtoženih’ niso vprašali za komentar. Edini vir informacij o Sloveniji so jim bili Repovž, Carlova, Deličeva,” je Štih kritično ocenil enostransko ideološko delovanje EFJ.

Oglasil se je tudi davčni strokovnjak Ivan Simič, ki je opozoril na to, da so ti isti novinarji v preteklosti zapisali veliko neresnic, pa nihče ni klical Evropske zveze novinarjev. “Spoštovana Evropska zveza novinarjev, kdaj boste izrekli zaskrbljenost nad lažnimi novicami, ki so jih o izbranih posameznikih objavljali slovenski novinarji, uredniki pa so se izmikali objavam popravkov. Tudi STA. Kdaj bomo dočakali dan, da bodo novinarji objavili le resnico?” se je kritično odzval Simič. Uroš Urbanija pa opozarja, da se pripravlja drugi del trilogije peticije F571. “Malo imamo občutek, da je nova peticija 571 že napisana. Samo ne vejo, kdaj bi jo dali v javnost, pa v dilemi so, kaj narediti s prvoborci kot je Marjan Šarec – ali se spodobi, da je tudi tokrat podpisnik ali ne,” je zapisal Urbanija.

Tukaj si lahko preberete celotno pismo odgovornega urednika Demokracije Jožeta Biščaka:

Cenim vašo skrb za novinarstvo v Sloveniji. Prav je tako. Toda žal je iz zapisanega o Sloveniji na vaši spletni strani razvidno, da ste zelo enostransko obveščeni (TUKAJ). Zato si bom drznil vzeti vaš čas in vam razmere na kratko pojasniti še z druge plati.

Sem glavni in odgovorni urednik revije Demokracija (TUKAJ). Revija je konzervativno usmerjena in je ena redkih te vrednostne opredelitve v Sloveniji. Lahko bi rekli, da je 95 odstotkov medijev v Sloveniji progresivno usmerjenih, je naklonjeno levi ideologiji. In to mi zelo občutimo.

Zaradi različnih pogledov na svet na reviji Demokracija nismo deležni le groženj neznancev z ulice, diskreditacij in ovadb. Naj vam povem, da je eno izmed ovadb zoper revijo in mene osebno podalo prav Društvo novinarjev Slovenije (DNS), organizacija, o kateri govorite. Zakaj? Zaradi domnevno sporne naslovnice, ki je govorila o migracijah in nevšečnostih, ki jih s seboj prinašajo ilegalni migranti. Zaradi tega sem bil zaslišan na policijski postaji. Vprašam vas, ali je zločin, če imamo drugačen pogled na migracije? Ali je zločin, če opozarjamo na nevarnosti? In vprašam vas, ali je delo novinarskega društva, da ovaja? Nekoč, ko smo bili še v Jugoslaviji, smo imelo tajno politično policijo z imenom Udba, ki je preganjala (in morila) drugače misleče. Nekako se mi zdi, da zdaj to umazano delo opravlja DNS. Malo se pozanimajte, koliko »uglednih« novinarjev DNS je sodelovalo z Udbo in koliko od teh novinarjev je še aktivnih. In koliko njih je dobilo novinarske nagrade. Tisti novinarji, ki so sodelovali s tajno politično policijo, so sramota za novinarstvo. Kot so sramota tisti, ki si danes prizadevajo za nekakšno medijsko policijo, ki bi bila v rokah nekega uradnika na ministrstvu za kulturo. Gabijo se mi taki ljudje, to nima prav ničesar opraviti s svobodo govora.

Na reviji Demokracija nismo deležni samo odkritih groženj neznancev, ampak tudi vlade. Ali vas je mogoče DNS obvestila, da je jeseni 2018 tedanji predsednik vlade Marjan Šarec (danes je v odstopu) vodstvom podjetij v državni lasti »priporočil«, naj ne oglašujejo v Demokraciji. To ni bil samo neposreden napad na svobodo govora in izražanja, to je bila neposredna grožnja z zlorabo oblasti. In kaj je takrat naredilo DNS? Ploskalo je premierju! To je bilo eno najbolj sramotnih dejanj v zgodovini slovenskega novinarstva in najbolj groba zloraba oblasti v namen zastraševanja novinarjev Demokracije. Poziv gospoda Šarca, ki ima najvišjo izvršilno moč v državi, je bil škodljiv in škandalozen, njegova izjava je bila najhujši napad na svobodo izražanja po osamosvojitvi Slovenije in v neposrednem nasprotju z Ustavo. In namesto, da bi DNS obsodilo tovrstne napade na svobodo in demokracijo,  mu DNS ploska. Sklicevali so se na domnevni sovražni govor, ki ga pa ni še nihče dokazal. Najbrž se boste strinjali, da te zaradi domnevno žaljivih besed lahko obsodi le sodišče, ki je neodvisna veja oblasti.

Pred dnevi je predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor imenoval gospoda Janeza Janšo (desnica) za mandatarja za sestavo vlade. Kaj se je zgodilo? Civilna družba je tudi ob pomoči novinarjev, ki so člani DNS, organizirala ulične proteste, na katerih so kričali: “Ubij Janšo, ubij Janšo.”

Ne bom več tratil časa ne Bogu, ne vam. Za konec samo še to. DNS se pritožuje zaradi žaljivk na družbenih omrežjih. Ali veste, kaj vse sem jaz. Naj naštejem: »Klošar, rasist, medijski predpražnik, mentalno zaostalo prase, fašist, latenten gnoj, nestrpnež, janšist, nečlovečnež, kolaborant, islamofob, četnik, ekstremist, ksenofob ….« Prijazno, mar ne? Ampak jaz to vzamem v zakup novinarskega poklica.

Želim, da se drugič malo bolj pozanimate o razmerah v Sloveniji in ne verjamete slepo, kar vam pravijo na DNS. Za DNS ni drugega mnenja, ni drugega pogleda. Vse, kar ni v skladu z njihovo agendo, je za njih tako imenovani sovražni govor. Kar počno, ni dialog. To je monolog, v katerem vidijo samo eno stran medalje. Pri tem trmasto vztrajajo in pozivajo slovensko vlado, naj preganja in ostro kaznuje vse tiste, ki še ne mislijo in ne ravnajo tako, kot so si zamislili.

Z odličnimi pozdravi,

Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik revije Demokracija

Razkritje: Član DNS nisem od leta 1995. Skupaj z nekaterimi kolegi (Vinko Vasle, Igor Guzelj ter žal pokojna Danilo Slivnik in Vesna R. Marinčič) z največjega slovenskega časopisa Delo smo izstopili iz DNS. Zakaj? Ker smo odkrivali divjo privatizacijo, ki so jo izvajali direktorji, ki so bili postavljeni še v komunizmu. Takratni predsednik DNS je hodil po poslopju Dela in vpil: “Vse vas bomo pozaprli”. Nikakršne podpore nismo bili deležni od DNS in zato smo izstopili. Danes sem predsednik Združenja slovenskih domoljubnih novinarjev.

 • Stajerka

  ….tako dolgo bodo delali štalo, da bo desnica zmagala z ustavno večino……kot je to uspelo Orbanu……pol se boste šele penili…….

  • rabbit

   Levičarji ne vedo, da s svojimi dejanji sami sebi žagajo vejo na kateri sedijo.

   • FORT WORTH

    Bolje da ne.

    • rabbit

     Je hudič, če ne veš kaj delaš.

 • JANEZ GUS

  Uboga beda od novinarstva.Res totalni izmečki.VEU so tudi že spoznali komuno novinarstvo glede Orbana.

 • mona lisa

  Gnus od gnusa. To so ljudje ki delajo državi škodo.

  • JANEZ GUS

   nA ŽALOST,TO NISO LJUDJE ,TO SO RDEČUHARSKE ŽIVALI,KI VNIČUJEJO SLOVENIJO.lENUHI,PEDRI,LEJZBIKE,BREZDELNEŽI,PRIVILIGIRANCI YUGO OFICIRJEV,FUKAČI ŽIVALI……

 • JANEZ GUS

  Mislim,da je prišel čas,da se javno s prstom pokaže komunistićne pankarte,ki uničujejo Slovenijo.To so mediji gošarskega nasledstva in smrkavih podlih lenuharskoh brezdelnežev ,ii sami sebi pravijo novinarji.DOVOLJ JE KUČANIZMA.

  • Joc 52

   Ja, kucko bi moral iti zares v pokoj z neupraviceno visoko pokojnino in nehati delati SKODO ……ali se zaveda kaksno skodo dela, se vedno polarizira ljudi,….gnoj
   PS: kucko vrni neupraviceno pokojnino….njega na minimalca!

   • Vana

    Hja. . . . .ampak mali Lutkar meni, da desnica razdvaja ljudstvo !!

    • Joc 52

     Njegovo mnenje je neobjektivno, vidi samo v levo-tam kjer je nakraden in deponiran denar udbe….in sam najbolj razdvaja SLO

    • Simon Rožič

     …kakor vem on niti za svojo levico ne ve, kaj dela njegova
     desnica, ker je njegov “domet” ena vaška veselica in po njej…

     • Vana

      Upam, da imaš prav !!

   • Hribouc

    Obrni se na Peterleta, Ljudomilo in Tonina!

   • Simon Rožič

    …a misliš kučko pod pručko?

 • Stajerka

  ….če malo pogledamo globalno politično situacijo……kjerkoli se pojavijo desni voditelji in vlade, nastaja problem neodvisnega novinarstva……enostavno je nedojemljivo kako si želijo anarhije in revščine…….anarhija in revščina sta temelj kriminala in nasilja……a si res to želimo??

 • Van Der Waals

  levičarji in strpnost.

 • Vana

  Ta je pa dobra !!! Kaj za vraga pa imamo sedaj ??
  Sedaj pa ni ogrožena svoboda izražanja in osebna varnost novinarjev.????
  Ko mački stopiš na rep, zarjove kot lev !!

 • Andrej

  To niso novinarji. To so starinarji. Iz starih, selo starih časov.

  • JANEZ GUS

   To so družbeno politični delavci še vedno polni klopov.Njihov predhodnik in vzornik je vele super zločinec Dušan Pirjevec -Ahac.Zato -golazen smrdljiva bedna marsovska sramujte se sebe in svojih prednikov,ki so vas tako bedne vzgojili.Štala.

  • šmentanamuha

   Mrhovinarji globoke države.

 • Vera

  Dobromisleči Slovenci vemo, da tem 571 tim novinarjem v Evropi ne verjame nihče. Resnica in pravica bosta zmagali !

 • Artur

  “Škodljivi debilni voluharji, ki se že pritožujejo nad prebavljivimi in neprebavljivimi koreninami in korenčki ki še niso zrasli”.

 • Renato Reno

  Ja hudo je, če te odženejo od korita, ko imaš tako velik apetit. A ne?!

 • Garbage man

  Spoznajte jih s Talibanskimi novinarji (mogoče lahko Trump posreduje)………..PROSIM.

 • Joc 52

  G.Ivan Simic, so gluhi na realnost, objektivnost. Vam globok priklon

 • Ryuk

  Levičarski piškotkarji radi perejo (lastno) umazano perilo v tujini.

 • Olga101

  Treba jih je razkrinkati tudi v tujini! Jasno in glasno!

 • JANEZ GUS

  Zdaj,po30 letih pa mislim,da je še največji bebec spregledal.Če ne,pa naj se ubije,ker mu ni rešitve.

 • FORT WORTH

  Novinarcki ovajajo.
  Naj ovadijo sami sebe, da so na strani radikalnega bosanskega protestnika s psom, ki je na protestu proti sovrastvu, sovrazno upil “ ubi Jansu, mamu mu jebem )
  Sramota ste za drzavo hlapci in prosjaki laznivi.

 • JANEZ GUS

  Ko človek gleda to levuharsko bando v parlamentu,kako laže ,se spreneveda ,podtikuje se mu obrača želodec.Pa kje živimo.Smo še vedno v jamah,v grmovju,v zločinskem komunizmu.Saj jih ne moreš niti sovražit bedake.Prvo v Idrijo skupaj z Bevkom v tretji štuk v prisilni jopič.To je gamad na dveh nogah.Nič čudnega kaj ljudožerci 75 izjavljajo.

 • Stajerka

  ….onega LMŠ Pavšiča je tak strah, da je zrel za zaprti oddelek……to je že patološka slika…..pa kar v umetno komo, za 2 leti, da mu prihranimo ves strah in muke nove vlade…….

 • mginko

  No drugorazredni državljani v živo lahko vidite podmladek stare udbomafije “nagrajen” iz mafijskih poslov ukradenega denarja v ukradeni globoki državi.
  In ti so plačani od komunistične stare mafije, da vam perejo možgane v medijih za katere se plačuje po komunistično uzakonjeni zakonodaji naročnina, če vam je všeč ali ne. Tovariš kučan expert za sovražni govor – blefer drugorazrednih državljanov se pa ne oglaša, ker to podpira za razdor državljanov, da bo ta rdeča mafija lahko še naprej izvajala mafijska posla.
  NIČ VEČ NE BO TAKO KOT JE BILO!

 • Peter

  Družbenopolitični delavci. Nekaj cvilijo, spet. Špecajo Evropi, kako hudo jim je pri nas, spet, no.

 • Anton Slapnik

  enkrarna copypaste magisterdoktoratfdvbolonjskagenarecija

 • JANEZ GUS

  Ciganke pa je strah,kaj se bo vsulo po njej ob sovražnem prdenju čez JJ,SDS in čez obe stranki iz koalicije.Sama prasjca levičarska začne s sovražnim govorom,potem pa ga govno čefursko očita drugim.Marš svinja luftarska .

 • JANEZ GUS

  A srpentinšek skače v prazen bazen ali kuri raženj,ko je zajec še v gozdu.Nič ga ne vidim.Da si ne bo kaj naredu.

 • šmentanamuha

  Najpomembnejše je, da umazano igro levičarjev spregledajo slovenski volivci. Novinarska drhal, ki ni vredna, da uporablja ime novinarji, bo s svojim umazanimi početjem nadaljevala do bridkega konca. Njih resnica ne zanima.

 • RATATA

  RESNICA BOLI POKVARJENE!
  Pošteni resnico sprejmemo. Lepo in grdo.
  Za zmote in napake se opravičimo, jih poskusimo popravit in se pokesamo!
  V osamosvojeni socjalistični mafijski Republiki Sloveniji se nikakor ne moremo izviti iz primeža zamolčevanj, potvarjanj, zavajanj in laži, ki so največja ovira za normalo življenje in napredek!

 • Hribouc

  A vidim prou, da je skrajno desno Erika Žnidaršičeva ?

  Kuga pa ona dela med temi bumbarji?

  • JANEZ GUS

   Tudi meni se zdi.Naj še kdo pogleda.Koliko je ta slika stara.

 • Olga101

  Paraziti prihajajo na plano!

 • Miro Jereb

  So brez časti…režimski hlapci…za KOZLAT.

 • xtc

  A so jim “Ubi Janšo” demokratičen shod predvajali?

 • Simon Rožič

  Kdo pa so te opice na fotki? Upam, da niso “naši”, ker bi me bilo
  na smrt sram…. Kdo jih plačuje in zakaj?

 • samotoje

  Bistveno je, da tudi novinarji pri Cicibanu ostro protestirajo, ker jih desnica neusmiljeno preganja.

 • Amerikanc

  Me prav zanima, kako bojo opravičili udbovske napade DNS.