fbpx

[Video] Tudi Dejanu Židanu ni bilo vseeno za usodo Slovenije: preko podpornika SD in najbogatejšega Slovenca pomagal pri dobavi zaščitne opreme!

Nekdanji predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan. (Foto: STA)

Na današnji seji Komisije za nadzor javnih financ je državni sekretar ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti razkril, da je predsednik SD Dejan Židan klical na ministrstvo za gospodarstvo, da bi posredoval za posle z zaščitno opremo. Kot je dejal prvak stranke, ki zahteva nove volitve, je želel zgolj povezati kitajskega proizvajalca in slovensko vlado preko najbogatejšega Slovenca Sandija Češka.

Ptička se je ujela v past. Opozicijski veljaki so v preteklih dneh očitali vladnim predstavnikom, poslancem in z njim povezani znancem, da so posredovali za nabavo nujne medicinski opreme, ob tem pa bi naj zaslužili ogromne provizije. Najbolj glasen med njimi je bil predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan, ki je pozival že na predčasne volitve, trgovino z maskami pa primerjal z večno zgodbo tranzicijske levice o trgovini z orožjem. Sedaj se je ujel v lastno past, kot je bilo razkrito med izredno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Prvak socialnih demokratov je tako prvi javno razkrit politik iz vrhov opozicije, ki je “posredoval” pri nabavah zaščitnih mask in sicer, da bi preko najbogatejšega Slovenca Sandija Češka povezal kitajskega proizvajalca in slovensko vlado. Po domače povedano, pomagal je državi kot so to počeli številni drugi, ki jih te dni pribijajo na pranger in jim pripisujejo celo koruptivne namene.

Židan le posredoval mobilno številko?
Na razkrito informacijo novinarja Bojana Požarja se je hitro odzval predsednik SD Dejan Židan. “Bojan zdravo. Informacija NE DRŽI. Nisem posredoval pri nabavi mask. Posredoval pa sem gsm državnega sekretarja (po njegovem soglasju) uglednemu slovenskemu poslovnežu, ki je želel neposredno povezati slovensko vlado in kitajskega proizvajalca,” se je zapisal bivši predsednik Državnega zbora.

Permanova očitno ne bo preiskovala vpletenosti SD v posle
Ena najbolj “prodornih” preiskovalnih novinark o nabavi zaščitne opreme Suzana Perman je bila prav tako izzvana glede vpletenosti prvaka SD, saj je zadnje dni v korupcijo vpletla cel kup ljudi. V odgovoru je priznala, da jo je Židan prepričal, zanimivo pa, da je ostali, ki pripadajo drugi politični opciji niso. K temu verjetno pripomore tudi podatek, da je intimna partnerica dolgoletnega piarovca Dejana Židana na ministrstvu za kmetijstvo Luke Kočevarja.

Spomnimo, da je te dni intenzivno raziskovala, kako bi naj Urška Bačovnik Janša in vidni člani SDS Alenka Jeraj, Franc Breznik in Roman Končar posredovali za posle, ki pa sploh niso bili realizirani. Problematizirala pa je tudi nakup Pečečnikovih mask, ki bi jih naj Slovenija “preplačala” za štirinajstkrat. Glede tega ji je lepo razložil razmere na kitajskem trgu svetovalec na Ministrstvu za kulturo Mitja Iršič. Preplačil ni bilo, bila so le plačila, saj je bila takrat to tržna cena najbolj iskanega blaga tisti hip.

Luka Perš